Κορονοϊός: Πέντε μήνες στη σκιά της πανδημίας

Κορονοϊός: Πέντε μήνες στη σκιά της πανδημίας
Προετοιμασία νοσηλευτικού προσωπικού στο Αττική Νοσοκομείο για είσοδο στη μονάδα Εντατικής για την Covid-19 Eurokinissi

Έχουν περάσει 5 μήνες από την ημέρα που ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το πρώτου κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Τις τελευταίες εβδομάδος ο ιός δείχνει να ανακάμπτει αλλά η κατάσταση δείχνει να είναι ελεγχόμενη.

Στις 26 Φεβρουαρίου στην πρώτη επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό στην Ελλάδα από τον λοιμωξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Από τότε έχουν περάσει 5 μήνες, με τη χώρα να καταφέρνει να αναχαιτίσει το Μάιο την επιδημία, μέσω του αυστηρού απαγορευτικού που επιβλήθηκε το Μάρτιο.

Σήμερα η κατάσταση παρουσιάζει μια σχετική ανησυχία με τα συνολικά κρούσματα να έχουν φτάσει τα 4166, καθώς ο Ιούλιος δείχνει ότι η επιδημία επανακάμπτει, με την επιβεβαίωση 757 νέων περιστατικών κορονοϊού μέσα στο μήνα. Όμως μιλάμε για ήπια περιστατικά που δεν δημιουργούν σημαντικές επιπλοκές κάτι που διαπιστώνεται από τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

Από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα περίπου 1050 άτομα δηλαδή το 25% χρειάστηκε να νοσηλευτεί με το 20% αυτών δυστυχώς να καταλήγει. Περίπου 2400 ανάρρωσαν στο σπίτι, ενώ σήμερα τα ενεργά κρούσματα εκτιμώνται στα περίπου 480.

Επίσης το 28% των κρουσμάτων σχετίζεται με ταξίδι κάτι το οποίο στην αρχή της επιδημίας ήταν ιδιαίτερα έντονο, αφού ο ιός εισήλθε στη χώρα σε πρώτη φάση από το Μιλάνο, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα 48 κρούσματα στους προσκυνητές στους Αγίους τόπους μία εβδομάδα μετά το πρώτο κρούσμα.

Όπως αναφέραμε η επιβολή του απαγορευτικού αναχαίτισε δυναμικά την εξάπλωση της επιδημίας καθώς μειώθηκαν ραγδαία τα νέα κρούσματα. Σταδιακά από τις αρχές Μαΐου ξεκίνησε η άρση των μέτρων και μάλιστα πριν από 2 μήνες επετράπη η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης.

Αυτούς τους τελευταίους δύο μήνες διαπιστώθηκε η επιβεβαίωση 1288 νέων κρουσμάτων τα οποία όμως αποδίδονται σε σημαντικό ποσοστό (της τάξης του 40%) σε ταξίδι. Επίσης μέσα στο τελευταίο αυτό δίμηνο κατέληξαν 30 άτομα, ενώ ο αριθμός των διασωληνομένων συνεχώς έφθινε. Η χώρα δηλαδή εισήλθε στην κανονικότητα χωρίς δραματικές απώλειες.

Ταξίδι στους Αγίους Τόπους

Από τις περιπτώσεις οι οποίες προκάλεσαν σημαντική ανησυχία και μάλιστα οδήγησαν στην επιβολή των πρώτων αυστηρότατων μέτρων, ήταν το ταξίδι των Ελλήνων προσκυνητών στους Αγίους Τόπους. Η διαχείριση των συγκεκριμένων περιστατικών θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για το τρόπο που η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει με σημαντική επιτυχία μέχρι τωρα την επιδημία. Μάλιστα πριν λίγες εβδομάδες δημοσιεύτηκε μελέτη σχετικά με τα δεδομένα για τους 53 προσκυνητές που επισκέφθηκαν το Ισραήλ και μολύνθηκαν με τον ιό στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Travel Medicine.

Στις 3 Μαρτίου 2020 ο ΕΟΔΥ ενημερώθηκε για 2 περιστατικά νέου κορονοϊού από προσκυνητές που επέστρεψαν από το Ισραήλ. Οι δύο προσκυνητές επέστρεψαν αεροπορικώς από την Ιερουσαλήμ στις 27 Φεβρουαρίου και παρουσίασαν συμπτώματα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Και οι δύο είχαν λάβει μέρος σε μία προσκυνηματική εκδρομή με συνολικά 53 άτομα.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδίου, όλη η ομάδα ακολούθησε το ίδιο πρόγραμμα, έκανε τις ίδιες δραστηριότητες και μετακινήθηκε με τον ίδιο τρόπο. Επιστρέφοντας από το Ισραήλ, οι 53 προσκυνητές πήγαν στην Πάτρα με λεωφορείο και στη συνέχεια στα νησιά του Ιονίου με πλοίο.

Μετά την ταυτοποίηση των περιστατικών, ο ΕΟΔΥ αναζήτησε όλες τις επαφές των 53 προσκυνητών, καθώς και των επιβατών που είχαν επιστρέψει στην Αθήνα με την ίδια πτήση. Όπως διαπιστώθηκε, είχαν μολυνθεί συνολικά 4 ακόμα επιβάτες του αεροσκάφους καθώς και ένα μέλος του πληρώματος. Οι προσκυνητές, τα άτομα του κοντινού περιβάλλοντός τους, οι επιβάτες του αεροπλάνου και το πλήρωμα, μπήκαν σε καραντίνα για 14 ημέρες και ενημερώθηκαν ότι πρέπει να τηλεφωνήσουν στον ΕΟΔΥ σε περίπτωση που παρουσιάσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα.

Οι ταξιδιωτικές εταιρίες του Ισραήλ και της Αιγύπτου ενημερώθηκαν επίσης προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Και οι 53 προσκυνητές έκαναν εξετάσεις RT-PCR για τον SARS-CoV-2 και διαπιστώθηκε ότι οι 48 είχαν μολυνθεί με τον ιό. Από τους 48 προσκυνητές με θετικές εξετάσεις, οι 33 ήταν γυναίκες και οι 15 άνδρες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 58, ενώ 12 είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Συνολικά, 41 από τους 48 παρουσίασαν συμπτώματα, ενώ 7 παρέμειναν ασυμπτωματικοί. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν σε λιγότερο από 9 ημέρες μετά την επιστροφή από το Ισραήλ και περιελάμβαναν πυρετό (73.2%), βήχα (65.8%), πονόλαιμο (19.5%), αίσθημα αδυναμίας (14.6%), δύσπνοια (12.2%) και συμπτώματα από το γαστρεντερικό (7.3%). Σε 13 από τους προσκυνητές διαπιστώθηκαν συμπτώματα πνευμονίας κατά την ακτινογραφία θώρακος.

Από την ομάδα προσκυνητών νοσηλεύτηκαν συνολικά 20 άτομα, εκ των οποίων τα 2 στη ΜΕΘ. 8 προσκυνητές παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές και 2 κατέληξαν, ο δε ένας εξ αυτών ήταν και το πρώτο θύμα της επιδημίας στην Ελλάδα.

Οι 5 προσκυνητές που είχαν αρνητικές εξετάσεις για τον ιό παρέμειναν σε καραντίνα στο σπίτι τους για 14 ημέρες. Ένα ακόμα άτομο που μολύνθηκε με τον ιό ήταν ο οδηγός του λεωφορείου στο Ισραήλ. Τα μέτρα περιορισμού και πρόληψης που εφαρμόστηκαν κατά την επιστροφή της ομάδας από το Ισραήλ σε συνδυασμό με την καραντίνα αποδείχτηκαν σωτήρια για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού στην τοπική κοινότητα. Σύμφωνα με τις παρούσες εκτιμήσεις, η μόλυνση των προσκυνητών έγινε πιθανώς κατά την επαφή με ομάδες προσκυνητών από χώρες με υψηλά ποσοστά του ιού στους τόπους λατρείας ή τους τουριστικούς προορισμούς. Πρέπει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι ένα μεγάλο ποσοστό των προσκυνητών ήταν ηλικίας άνω των 65 με συνοδά νοσήματα. Αυτό μπορεί πιθανώς να εξηγήσει τα υψηλά ποσοστά επιπλοκών και θνησιμότητας από τον ιό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα