Κορονοϊός: Τα 4 “ορφανά” κρούσματα και το λουκέτο στα σχολεία

Κορονοϊός: Τα 4 “ορφανά” κρούσματα και το λουκέτο στα σχολεία
Εξειδικευμένο προσωπικό νοσοκομείου AP

Κορονοϊός "αγνώστου προελεύσεως" εντοπίστηκε σε τέσσερα άτομα στην Αθήνα. Προς το Πάσχα η απόφαση για πιθανό συνολικό κλείσιμο σχολείων.

Με σειρά υπερβολικά αυστηρών μέτρων επιδιώκει η Πολιτεία να καθυστερήσει τη διασπορά των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, όπου χθες ανακοινώθηκαν και 4 περιπτώσεις που δεν είχαν κάποια σχέση με τα μέχρι σήμερα κρούσματα και τις επαφές τους. Μεταξύ των μέτρων αυτών περιλαμβάνεται και το κλείσιμο σχολείων στην υποψία ότι μπορεί κάποιος μαθητής να φέρει τον ιό. Η απόφαση για ευρεία αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αν προκριθεί σαν λύση, αναμένεται προς την περίοδο των αργιών του Πάσχα.

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα τα 4 «ορφανά» κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν δεν είναι πολλά, καθώς ανέμενε πολλά περισσότερα κρούσματα προερχόμενα από το εξωτερικό. Σε χώρες όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία αυτό που γίνεται χαρακτηρίζεται ως απίστευτο και γι αυτό η Ελλάδα έχει πάρει πολύ πιο αυστηρά μέτρα σε σχέση με άλλες χώρες. Για παράδειγμα έχουμε ήδη πολλά σχολεία κλειστά επειδή κάποιος μαθητής αποτελεί επαφή ενός κρούσματος όταν στην Ισπανία για παράδειγμα κλείνουν μόνο την τάξη όπου θα διαπιστωθεί ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ο λόγος που δεν έχει αποφασιστεί καθολικό κλείσιμο σχολείων είναι καθώς καμία άλλη χώρα δεν το κάνει και λόγω των τεράστιων επιπτώσεων. Όταν υπάρχουν 1.300.000 μαθητές, φοιτητές κλπ δεν είναι εύκολο να ανταποκριθεί σε μια τέτοια μαζική διακοπή δραστηριοτήτων. Αν λοιπόν αποφασιστεί κάτι τέτοιο θα είναι πιο κοντά προς το Πάσχα όπου θα ναι μια πιο εύκολη απόφαση λόγω και των δύο εβδομάδων των αργιών. Δεν αποκλείεται βέβαια και νωρίτερα, αν έχουμε σημαντικές αλλαγές στην εξάπλωση.

Τονίζεται δε ότι επιστημονικά δεν στοιχειοθετείται και η αξία ενός τέτοιου μέτρου καθώς όλες οι πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις σημειώνουν ότι έχει μικρή επίδραση σ’ αυτή την επιδημία. Γι αυτό και όσα λέγονται λαμβάνουν ως παράδειγμα τη γρίπη και δε βασίζονται σε δεδομένα για αυτό τον ιό. Επίσης και η σύσταση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) συστήνουν να μην κλείσουν συνολικά τα σχολεία. Τα μέτρα για τα σχολεία είναι αυστηρά γι’ αυτή την περίοδο και δεν έχει και επιστημονική βάση, κι έχει συζητηθεί πολύ. Αυτή τη στιγμή έχει προκριθεί η πιο συνετή πρόταση με βάση και τα επιστημονικά δεδομένα. Το θέμα των σχολείων είναι πολύ ευαίσθητο και κρίσιμο και φαίνεται να μη βοηθάει πολύ με αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα.

Τι πρέπει να ξέρω για τον κορονοϊό

*ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ. Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό

*ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

*ΤΑΞΙΔΙΑ. Κορονοϊός και αεροδρόμια: Τι να προσέξετε.

*Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.


Η κατάσταση είναι κρίσιμη

Όπως ακόμη επισημαίνει η επιστημονική κοινότητα πλησιάζει η ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα ανακοινώσει ότι πρόκειται για πανδημία. Ότι δεν είναι παράλογο αυτό που κάνει η Ιταλία με την εκτεταμένη καραντίνα. Σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα τα κρούσματα θα είναι περισσότερα και θα τα μετράμε όπως τη γρίπη. Το βασικό μέτρο που είναι το απαραίτητο τονίζει ότι με το παραμικρό σύμπτωμα θα πρέπει μένει κανείς σπίτι. Κι αυτό θα βοηθήσει στον περιορισμό της επιδημία η οποία συμπεριφέρεται με παράξενο τρόπο.

Διαπιστώνεται ότι παιδιά που έχουν συμπτώματα έχουν παράλληλα υψηλό ιικό φορτίο για 10 και 14 μέρες στο εξωτερικό. Αυτό δίνει υψηλές ευκαιρίες μετάδοσης και ότι είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για την αναστολή λειτουργίας των σχολείων. Τα 4 ορφανά κρούσματα που εντοπίστηκαν όλα στην Αθήνα, δεν ανησυχούν την επιστημονική κοινότητα . Αναμένονταν ο εντοπισμός τέτοιον κρουσμάτων πιο νωρίς, αλλά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί το έχουμε καθυστερήσει. Τα ποσοστά θετικών κρουσμάτων προς το σύνολο των ελεγχθέντων είναι πολύ χαμηλά και αυτό δίνει ένα περιθώριο μερικών εβδομάδων ακόμη σχετικά με τη διασπορά.

Τα 4 κρούσματα προέκυψαν σε ελέγχους με κλινική υποψία, δηλαδή ελέγχτηκαν επειδή άλλαξε ο ορισμός κρούσματος ώστε να περιλαμβάνει ως παράμετρο ελέγχου και την ύπαρξη σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου. Ενεργοποιήθηκε δηλαδή η διαδικασία των δειγματοληπτικών ελέγχων σε νοσηλευμένους.

Να σημειώσουμε τέλος ότι χθες στο Υπουργείο Υγείας υπήρξε σύσκεψη για την ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με όσο το δυνατών περισσότερες καθώς και τη δημιουργία ειδικών χώρων στα νοσοκομεία για την νοσηλεία περιστατικών. Κάποια στιγμή να είναι και όλες οι πτέρυγες, αλλά προς το παρόν αυτό συμβαίνει μόνο στην Πάτρα όπου εκεί έχει διαμορφωθεί μία πτέρυγα μόνο γι’ αυτά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα