Μαρία Λεπενιώτη: Η διαδρομή της γυναίκας που έγινε συνώνυμο της Δικαιοσύνης, καταδικάζοντας τους ναζί

Μαρία Λεπενιώτη: Η διαδρομή της γυναίκας που έγινε συνώνυμο της Δικαιοσύνης, καταδικάζοντας τους ναζί
Aπό τον Ιούνιο του 2020, η Μαρία Λεπενιώτη έχει προαχθεί στο βαθμό του αρεοπαγίτη. Η δίκη της Χρυσής Αυγής αποτέλεσε τους τίτλους τέλους στη θητεία της ως εφέτης, ύστερα από 14 συναπτά έτη. Eurokinissi

Από την εποχή που ως τακτική ανακρίτρια "κυνηγούσε" τον περιβόητο Περίανδρο μέχρι την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, η πορεία της Μαρία Λεπενιώτη διακρινόταν πάντα από θάρρος, υπευθυνότητα και ευσυνειδησία.

Χωρίς κορώνες και εντάσεις. Ατάραχη και με την απόλυτη σοβαρότητα και σεβασμό, που αρμόζει σε μία ποινική δίκη. Η Μαρία Λεπενιώτη ακούει από τη θέση της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όλες τις πλευρές, παρακολουθεί κάθε ενέργεια που λαμβάνει χώρα μέσα στην αίθουσα, και πάντοτε διατηρεί χαμηλούς τόνους.

Για 5,5 χρόνια, η δικαστική λειτουργός, είτε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, είτε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθήνας, προεδρεύει σε μία από τις σημαντικότερες δίκες της Μεταπολίτευσης και το ξέρει. Έχοντας πάντα μπροστά της τις σημειώσεις της, έτοιμη να παρέμβει εφόσον χρειαστεί, η Μαρία Λεπενιώτη ήταν πάντοτε παρούσα στη διαδικασία, γνωρίζοντας σχεδόν ευλαβικά το σύνολο των στοιχείων της ογκωδέστατης δικογραφίας για την εγκληματική οργάνωση.
 

Σκίτσο της Μαρίας Λεπενιώτη κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής, στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών. Eurokinissi


“Δημοκράτης και αξιοπρεπής” είναι οι δύο λέξεις που τη χαρακτηρίζουν καλύτερα, σύμφωνα με ανθρώπους του Εφετείου. Αλλά ακόμη και οι συνήγοροι υπεράσπισης στη
δίκη της Χρυσής Αυγής θα αναφερθούν σε εκείνη με σεβασμό. “Το όνομα της ισοδυναμεί με σεβασμό για τους πολίτες, γιατί είναι άνθρωπος του Νόμου”, θα πουν. Μάλιστα, συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου αναφέρθηκε στο δικαστήριο σε υπόθεση που είχε εκδικαστεί πριν από χρόνια στην Ευελπίδων, στην οποία προέδρευε η ίδια, πρωτοδίκης ούσα. “Είχατε κρίνει τον εντολέα μου ένοχο στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και στο άκουσμα της ποινής ξέσπασαν αναταραχές. Φυγαδεύσαμε τον κατηγορούμενο από το παράθυρο του προκάτ κτιρίου για να μην πάθει κακό και έλειπε στην εκφώνηση της ποινής. Και παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά ήταν φυγόποινος, του αναγνωρίσατε ελαφρυντικό” είπε, ζητώντας από την δικαστική λειτουργό να σταθεί και πάλι υπέρμαχος των ελαφρυντικών περιστάσεων και να τις αναγνωρίσει το δικαστήριο στον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής.

Με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, η Μαρία Λεπενιώτη ρίχνει τους τίτλους τέλους στη θητεία της ως εφέτης, ύστερα από 14 συναπτά έτη. Ήδη από τον Ιούνιο του 2020 έχει προαχθεί στο βαθμό του αρεοπαγίτη κι έτσι, όταν πλέον ολοκληρωθεί η ετυμηγορία της ελληνικής Δικαιοσύνης για την εγκληματική οργάνωση, εκείνη θα αναλάβει το νέο της πόστο.

Η στάση της από την 20η Απριλίου του 2015 μέχρι σήμερα αποκαλύπτει έναν άνθρωπο καταρτισμένο και αποφασισμένο να τηρήσει τις διαδικασίες, κρατώντας πάντα τις ισορροπίες, αλλά έτοιμη να συγκρουστεί εφόσον χρειαστεί. Δείγματα “γραφής” άλλωστε έχει δώσει και στο παρελθόν.

Όπως στην επίσης προβεβλημένη υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων Tor M-1, με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Κύπρου, Ντίνο Μιχαηλίδη, το 2014. Η τότε προεδρεύουσα Μαρία Λεπενιώτη δεν δίστασε να “κοντραριστεί” με συνηγόρους υπεράσπισης όταν εκείνοι ζήτησαν την αναβολή της δίκης αλλά η εφέτης απέρριψε το αίτημά τους. Οι δικηγόροι αντέδρασαν, με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών να καλεί τα μέλη του να μη συμμετέχουν σε δίκες στην έδρα των οποίων βρίσκεται η Μαρία Λεπενιώτη. Στη συνέχεια, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκδίδει ανακοίνωση, υπερασπιζόμενη την εφέτη.

“Θεωρούμε ότι η επιμονή τόσο των συνηγόρων υπεράσπισης όσο και των λοιπών συνηγόρων των κατ’ επανάληψη, αυτεπαγγέλτως από το δικαστήριο διορισθέντων, στην άποψή τους περί αποχής και η εκ του λόγου τούτου δημιουργηθείσα μεγάλη ένταση, είναι μη δικαιολογημένη, όπως, επίσης, μη δικαιολογημένες και αντιδεοντολογικές είναι και οι σχετικές με την υπόθεση αυτή ενέργειες, καθώς και η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, τόσο κατά το περιεχόμενο, όσο και κατά το ύφος αυτής, στρεφόμενη, μάλιστα, επώνυμα κατά δικαστικής λειτουργού, η οποία πάντοτε κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης σταδιοδρομίας της, ασκεί τα καθήκοντά της με την επιβαλλόμενη υπευθυνότητα, σοβαρότητα, και ευσυνειδησία», θα αναφέρει μεταξύ άλλων.

Παλιοί «γνώριμοι»

Η αρεοπαγίτης, με καταγωγή από την Τζούρτζια Ασπροποτάμου, στη Νότια Πίνδο, πριν από χρόνια είχε ασχοληθεί με ακόμα μία υπόθεση που σχετίζεται με τη Χρυσή Αυγή. Τότε, ως 9η τακτική ανακρίτρια, είχε εκδόσει το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του κατηγορουμένου Αντ. Ανδρουτσόπουλου, γνωστού και ως “Περίανδρος”, υψηλόβαθμου εκείνη την εποχή στελέχους της Χρυσής Αυγής. Θεωρείτο δεξί χέρι του Νικ. Μιχαλολιάκου – στη συνέχεια αποστασιοποιήθηκε- όταν το 1998 θεωρήθηκε υπεύθυνος της επίθεσης σε βάρος του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή και δύο ακόμη ατόμων, έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Για την ιστορία, ο Περίανδρος διέφυγε τη σύλληψη για επτά χρόνια ως το 2005, οπότε παραδόθηκε. Ένα χρόνο αργότερα, καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκιση, αλλά η ποινή του μειώθηκε στο εφετείο στα 12 χρόνια και αφέθηκε ελεύθερος το 2010.

‘Άλλες υποθέσεις με τις οποίες έχει ασχοληθεί η Μαρία Λεπενιώτη, είναι η υπόθεση συμμετοχής αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ σε κυκλώματα προστασίας νυχτερινών κέντρων, το περιβόητο “συνδικάτο του εγκλήματος”, αλλά και η δικογραφία για εμπλοκή πρώην δημάρχου σε σκάνδαλο ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο χαρακτήρας της έμπειρης δικαστικής λειτουργού -η οποία μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1984- φαίνεται και από τον τρόπο που προσέγγισε αυτά τα χρόνια τους μάρτυρες αλλά και τους κατηγορούμενους. Παρά τις αντιφάσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις τους παράλογους ισχυρισμούς που ακούστηκαν, οι ερωτήσεις και οι παρεμβάσεις της, ποτέ δεν υπερέβησαν το μέτρο.

«Να είστε πιο συγκρατημένος λίγο…»

Χαρακτηριστικά, κατά την απολογία του Δημ. Αγριογιάννη, καταδικασθέντος σήμερα για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών. Η πρόεδρος του δικαστηρίου βρέθηκε στη θέση να διαβάζει όλη την απολογία του ενώπιον των ειδικών ανακριτριών που χειρίστηκαν την έρευνα για την εγκληματική οργάνωση. Ο κατηγορούμενος απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει υπογράψει το συγκεκριμένο δικόγραφο και επέρριψε ευθύνες στην ανακρίτρια, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της προέδρου. «Να είστε πιο συγκρατημένος λίγο…», του είπε.

Πρόεδρος: Είμαι σίγουρη ότι θυμάστε πολύ καλά τι είπατε, ξέρετε, αυτά αποτυπώνονται γραπτά, υπογράφονται από σας, τώρα τι να κάνω; να διαβάσω μια κατάθεση ολόκληρη;

Κατηγορούμενος:
Διαβάστε.

Πρ: «…. Οι δύο φορούσαν όντως μπλούζες της ΧΑ, οι Ευγενικός και ο Πανταζής…»

Κατηγ: Αυτά είναι δικά μου λόγια;

Πρ: «… Αν βγαίνεις βόλτα τη νύχτα, βγαίνεις με φυσιολογικά ρούχα…»

Κατηγ: (γελά)

Πρ: Μειδιάτε; «… Το μόνο που μας είπε ο Πανταζής είναι να αλληλοκαλυφθούμε […] απ’ ό,τι έμαθα ως Περαματιώτης η επίθεση έγινε από τη ΧΑ…»

Κατηγ: Εγώ στην ηλικία που ήμουν τότε δεν είχα το μυαλό να τα σκεφτώ αυτά.

Πρ: Τώρα το έχετε;

Κατηγ: Εγώ δεν τα έχω πει ποτέ αυτά στις ανακρίτριες…

Τετ α Τετ με το Μιχαλολιάκο

Απολογούμενος ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκ. Μιχαλολιάκος, βρέθηκε και αυτός αντιμέτωπος με τις ερωτήσεις της Μαρίας Λεπενιώτη. Πίσω από τον ήρεμο τόνο της, η πρόεδρος κατάφερε να αποσαφηνίσει όλα όσα ήθελε.

Πρόεδρος: Ξημερώνοντας η 18η Σεπτεμβρίου υπάρχουν δύο τηλεφωνήματα προς και από το Λαγό στη μία παρά τη νύχτα.

Μιχαλολιάκος: Ο Λαγός ήταν υπεύθυνος για τη Δημόσια Τάξη και μιλούσε με τον επικεφαλής για τη μετακίνησή μου.

Πρ: Όταν μιλάτε, έχει ήδη ενημερωθεί…

Μιχ: Δεν το ξέρω, εμένα δεν μου είπε τίποτα

Πρ: Δεν είναι κάπως αξιοπερίεργο;

Μιχ: Πίστευαν φαινεται -και έτσι είναι- ότι δεν ειναι ζήτημα του κόμματος

Πρ: Ναι αλλά ένας άνθρωπος του κόμματος ενημέρωσε το Λαγό…

Μιχ: Ζήτησα την άρση τηλεφώνου. Είναι διπλά ένοχοι που με έφεραν στο εδώλιο γιατί με παρακολουθούσαν στο τηλέφωνο και ξέρουν απόλυτα ότι είμαι αθώος. (…) Δεν ήξερα πολλά πράγματα ούτε θέλησα να μάθω γιατί ήξερα ότι δεν έχει σχέση το κόμμα.

Πρ: Αυτή είναι η θέση σας;

Μιχ: Ναι

Πρ: Άρα με τί έχει σχέση η δολοφονία;

Μιχ: Ειναι η ιστορία ενός ανθρώπου που δολοφόνησε έναν άλλον.

Πρ: Ως γενικός γραμματέας κάνατε καμιά ενέργεια;

Μιχ: Για να προστατεύσουμε το κόμμα απομακρύνθηκαν τα άτομα, οι υπάλληλοι του κόμματος, όπως ο Πατέλης. (κατέθεσε και σχετικά έγγραφα για τη λύση της σύμβασης του πυρηνάρχη Νίκαιας, Γ. Πατέλη). Πρόκειται για συνωμοσία για να οδηγήσουν για πρώτη φορά 18 βουλευτές στο εδώλιο. Είχα να φροντίσω τον εαυτό μου και το κόμμα.

Πρ: Αυτό δεν ήταν λόγος παραπάνω να ξεκαθαρίσετε κόσμο; Να δείτε γιατί ήταν εκεί μέλη της τοπικής;

Μιχ: Αλλά έλεγε ο ένας, αλλά ο άλλος εκείνη τη νύχτα.

Πρ: Ο Μίχος είπε ότι δεν έγιναν διαγραφές…

Μιχ: Μα δεν ήταν μέλη όλοι αυτοί. Ήταν νέα τοπική.

Η Μαρία Λεπενιώτη ωστόσο, δεν πήρε μόνη της αυτή την απόφαση. Η ετυμηγορία ήταν ομόφωνη, αφού και οι δικαστές του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου κατέληξαν στην ίδια κρίση. Στο πλευρό της στάθηκαν η Γεσθημανή Τσουλφόγλου και ο Ανδρέας Ντόκος.

Η Γεσθημανή Τσουλφόγλου γεννήθηκε πριν από 53 χρόνια, ενώ μπήκε στο δικαστικό κλάδο τον Ιανουάριο του 1997. Στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών προήχθη τον Μάιο του 2009, υπηρέτησε στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2011 βρέθηκε στη Βέροια και έπειτα στην Αθήνα.

Αντίστοιχα, ο Ανδρέας Ντόκος γεννήθηκε το 1963. Τελείωσε τις σπουδές του και αρκετά χρόνια μετά αποφάσισε να αφήσει τη δικηγορία. Τον Οκτώβριο του 1995 μπήκε στο δικαστικό σώμα, στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών  προήχθη τον Μάιο του 2009, ενώ στο Εφετείο της Αθήνας μετρά πέντε χρόνια.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα