Γ. Μπασκόζος: “Προστασία και δυνατότητα άμεσου ελέγχου στους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ”

Γ. Μπασκόζος: “Προστασία και δυνατότητα άμεσου ελέγχου στους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ”
Υπάλληλοι σούπερ μάρκετ Eurokinissi

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος κρίνει ένα προς ένα τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό και μεταφέρει την πλούσια εμπειρία του από τον Π.Ο.Υ.

Η ιδιότητα του ιατρού (ενδοκρινολόγου) Γιαννη Μπασκόζου ως ex oficcio μέλος της SCRC του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη (επιτροπή στην οποία διετέλεσε πρόεδρος τα τρία προηγούμενα χρόνια) του έδινε-και του δίνει ακόμα-μία σπάνια δυνατότητα. Να μαθαίνει τι ακριβώς συμβαίνει στο μέτωπο της αντιμετώπισης του κορονοϊού από πρώτο χέρι, έγκαιρα και απολύτως έγκυρα.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας μοιράζεται μέρος των γνώσεών του με τους αναγνώστες του News24/7, ασκεί συγκροτημένη κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές στο θέμα του κορονοϊού και υπογραμμίζει ότι ζήτημα-κλειδί είναι η προστασία της υγείας των υγειονομικών σ’ όλη τη χώρα “για να μην γίνουμε Ιταλία“.

O Γιάννης Μπασκόζος Eurokinissi

 

Κάθε μέρα ανακοινώνεται από την κυβέρνηση και νέο πακέτο μέτρων. Μήπως τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις;

Εχω την αίσθηση ότι όσο αφορά την πρόληψη με την έννοια της αποφυγής του συγχρωτισμού του κόσμου και τα περιοριστικά μέτρα είμαστε μπροστά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οσον αφορά όμως τα μέσα προστασίας των υγειονομικών και των νοσοκομείων, σε ότι αφορά τις προσλήψεις προσωπικού και την ετοιμότητα, είμαστε πίσω. Τα μέτρα, σ’ αυτό το κομμάτι είναι λίγα και ανεπαρκή.

Υπάρχει, βεβαίως και το πολύ σημαντικό θέμα της έλλειψης υλικών ατομικής προστασίας του προσωπικού στα νοσοκομεία και οι ελλείψεις σε καίριες θέσεις (πχ οι αναισθησιολόγοι δεν φτάνουν). Παρατηρείται μία αλλεργία στις μόνιμες προσλήψεις. Τρέμουν στην ιδέα ότι μετά το πέρας της κρίσης θα δουν μπροστά τους νέους μόνιμους υγειονομικούς. Θα κάνουν τα πάντα να μην προσλάβουν μόνιμους, είναι εκτός της ιδεολογίας τους. Τώρα απλά κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία.

Θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να αυξηθούν τα τεστ; Είναι σωστό να μην υποβάλλονται στο τεστ ασυμπτωματικοί ή ασθενείς με ελαφριά συμπτώματα;

Θα απαντήσω με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που ισχύουν παγκοσμίως και τη διεθνή εμπειρία. Εχουμε να αξιολογήσουμε την εμπειρία της Κίνας, στην οποία επικράτησε η λογική να κάνουν τεστ σε όσο το δυνατόν περισσότερους, έχουμε και την οδηγία του ΠΟΥ που λέει χαρακτηριστικά “τεστ, τεστ, τεστ” και συστήνει την όσο το δυνατόν πιο άμεση διάγνωση που ακολουθεί την πρόληψη αλλά και την έγκαιρη απομόνωση και έναρξη της θεραπείας. Παγκοσμίως υπάρχει έλλειψη σε τεστ. Δεν μπορώ όμως να αποδεχτώ ότι δεν θα γίνουν τεστ στους υγειονομικούς αλλά και στους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ. Και φυσικά πρέπει να δοθούν όλα τα υλικά προστασίας και να παρθούν μέτρα ατομικής προφύλαξης γι’ αυτούς που δίνουν τη δική τους μάχη στην πρώτη γραμμή. Ειδικά για τους υγειονομικούς θεωρώ αδιανόητο να μην υπάρχει επάρκεια. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να αυξηθεί ο πληθυσμός των υγειονομικών που νοσούν.Το παράδειγμα της Ιταλίας είναι εντελώς αρνητικό σ’ αυτό. Εκεί την πάτησαν. Μόνο στη Λομβαρδία νόσησαν περίπου 3000 υγειονομικοί.

Πως κρίνετε τη στάση της ελληνικής εκκλησίας στο ζήτημα; Καθυστέρησε η απόφαση για το κλείσιμο των ναών;

Τα μέτρα ασφαλείας για τη μη εξάπλωση και την αποφυγή μίας επιδημίας οφείλουν να είναι καθολικά και να εφαρμόζονται για όλους. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Οι ναοί στην Ελλάδα θα έπρεπε να κλείσουν νωρίτερα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Μέχρι ποιο σημείο μπορεί να αντέξει το ΕΣΥ και ποια επιπλέον άμεσα μέτρα πρέπει να παρθούν για την περαιτέρω ενίσχυσή του;

Μέχρι τώρα το σύστημα αντέχει ή νομίζουν ότι αντέχει χάρη στη γνώση, τη διάθεση και την αυταπάρνηση του προσωπικού. Θέλω εδώ να θυμίσω κάτι. Το ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας αφέθηκε να καταρρέει για χρόνια και παρά τις προσπάθειες των πέντε τελευταίων ετών δεν είναι ακόμα στο σημείο που θα έπρεπε. Είναι γερασμένο πρώτα απ’ όλα. Θεωρούμε δικαίως την ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών ευάλωτη αλλά ένα μεγάλο ποσοστό των υγειονομικών της χώρας βρίσκεται κοντά σ’ αυτήν την ηλικία.

Χρειάζεται, άρα, άμεση στελέχωση των δημόσιων μονάδων με νέο αίμα,προσλήψεις επικουρικών με κριτήρια και αδιάβλητες διαδικασίες αλλά και με κίνητρο την απόκτηση προσόντων για τη μελλοντική μονιμοποίηση. Πάνω από όλα όμως χρειάζεται υλοποίηση μόνιμων προσλήψεων. Να εκφράσω εδώ και ένα ερώτημα. Ποιος θα πάει να προσληφθεί αυτήν την κρίσιμη ώρα που ελλοχεύει και ο προσωπικός κίνδυνος όταν ξέρει ότι σ’ ένα χρόνο θα είναι αναλώσιμο; Χρειάζεται επίσης και η καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού. Είναι άδικο άλλοι να δίνουν την ψυχή τους και άλλοι να μην βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Κάπως πρέπει να επιτευχθεί η αναπροσαρμογή των καθηκόντων του προσωπικού. Και επίσης χρειάζεται κινητοποίηση και των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας που είναι ιδιαίτερα πολύτιμες σε τομείς όπως η έγκαιρη διάγνωση.

Θα τελειώσω με αυτό. Πολλοί αμφισβήτησαν τις ΤΟΜΥ. Διάβασα στο διαδίκτυο ότι στην Κούβα φοιτητές ιατρικής πηγαίνουν στα σπίτια και αφού ελέγξουν την κατάσταση των κατοίκων, υποβάλλουν σε τεστ μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Σε πλήρη λειτουργία οι ΤΟΜΥ θα έκαναν ακριβώς αυτή τη δουλειά. Θα είχαν την πλήρη εποπτεία της γειτονιάς, θα καθόριζαν ποιοι χρειάζονται έλεγχο και βοήθεια στο σπίτι. Η πολιτική των ΤΟΜΥ πρέπει να στηριχθεί και να εφαρμοστεί σ’ όλη τη χώρα.

Πιστεύετε ότι δύο μήνες εγκλεισμού θα είναι αρκετοί ή θα χρειαστεί και περαιτέρω χρόνος;

Δυστυχώς, δεν μπορούν να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις σ’ αυτό το ερώτημα. Υπάρχουν δύο βασικά ερωτήματα. Το ένα έχει να κάνει με την εποχιακή διακύμανση, τι θα γίνει με τον ιό όταν αυξηθούν οι θερμοκρασίες και το δεύτερο είναι το τι είδους ανοσία και για πόσο καιρό αφήνει ο ιός. Δεν μπορούμε να πούμε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες αλλά δεν μπορεί ένας πληθυσμός να μπει σε πλήρη καραντίνα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα θα αποδειχθεί αν κάναμε καλά εφαρμόζοντας τα πρώτα μέτρα πολύ έγκαιρα.

Αν μέχρι τον Μάιο, υπάρξει ελάττωση των κρουσμάτων, ο πληθυσμός μπορεί να αντέξει. Θα είναι δύσκολο αλλά το βασικό είναι να πείσουμε τον κόσμο ότι είναι ανάγκη να μην πέσουν όλα τα κρούσματα μαζί. Με άλλα λόγια να τον πείσουμε ότι στόχος είναι να μην γίνουμε Ιταλία. Ολη η ανθρωπότητα πάντως καθυστέρησε να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα αλλά και την τρομερή μεταδοτικότητα αυτού του ιού. Σε πολλές χώρες μάλιστα όχι μόνο καθυστέρησαν αλλά είχαν ως ιδεολογικό όπλο ότι τα δημόσια συστήματα υγείας αποτελούν βαρίδια.

Σε πρόσφατο μπρίφινγκ μάθαμε πολλά για τις εξαιρετικές επιστημονικές μεθόδους που εφάρμοσαν οι Κινέζοι. Εφτασαν στο σημείο να χρησιμοποιούν τεχνητό ήπαρ για να καθαρίζουν το αίμα από τους φλεγμονώδεις παράγοντες που καταστρέφουν τους πνεύμονες αλλά και άλλες πειραματικές μεθόδους. Είχαν, επίσης, εκπληκτικές δοκιμασίες σχεδιασμού φαρμάκων ενώ αποκωδικοποίησαν άμεσα το dna του ιού. Πάνω από όλα εφάρμοσαν σκληρά αλλά αναγκαία περιοριστικά μέτρα με παράλληλη οργάνωση δικτύου βοήθειας των ευάλωτων αποκλεισμένων ομάδων. Εδώ και 2 μέρες δεν έχουν νέα περιστατικά μετάδοσης στη Ουχάν. Εντυπωσιακή εξέλιξη που δίνει ελπίδα. Ναι η Κίνα είναι ένα αυταρχικό καθεστώς, όμως τα διδάγματα που μας έρχονται από εκεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχουν μεγάλη αξία.

Διαβάζουμε με προβληματισμό τα περί ανοσίας αγέλης. Αυτές οι επιλογές μήπως έχουν και ένα στενά πολιτικό πρόσημο; Πόσο επικίνδυνες είναι;

Δεν πρέπει να ενοχοποιηθεί σε καμία περίπτωση η ανοσία αγέλης. Ξέρω, ακούγεται περίεργα η λέξη αγέλη αλλά έχουμε να κάνουμε με επιστημονικό όρο. Οταν συγκεκριμένο ποσοστό πληθυσμού αποκτήσει ανοσία προστατεύει και το μη ανοσοποιημένο κομμάτι του πληθυσμού. Ετσι γίνεται με τα εμβόλια. Οταν όμως δεν έχεις εμβόλιο, κάνεις πειράματα στου κασίδι στο κεφάλι και αφήνεις να δεις τι θα συμβεί σ’ έναν τεράστιο πληθυσμό και αν θα αναπτύξουν ανοσία τα άτομα που δεν θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Ε, αυτό δεν μπορούσε να συμβεί.

Οταν άρχισαν να δημοσιεύονται μελέτες που μιλούσαν για 250.000 σε νεκρούς σε περίπτωση εφαρμογής της μεθόδου, αναγκάστηκαν να αλλάξουν τακτική. Είναι για γέλια και για κλάματα πάντως ότι ακόμα και χθες γέμισαν οι παμπ, ο κόσμος ήπιε μέχρι πρωίας, αγκαλιάστηκε, φιλήθηκε, διασκέδασε χωρίς προφυλάξεις. Τους εύχομαι αυτό να μην γίνει αιτία για περαιτέρω διασπορά του ιού.

Πιστεύετε ότι γενικότερα η Ευρώπη πιάστηκε απροετοίμαστη για την πανδημία; Επαιξε ρόλο το γεγονός ότι σε πολλές χώρες τα συστήματα υγείας είχαν αφεθεί, λίγο ή περισσότερα στα χέρια της αγοράς;

Το ότι τα συστήματα υγείας έχουν αφεθεί στα χέρια της αγοράς και ότι ο νεοφιλελευθερισμός θεωρεί βαρίδι τις μεγάλες επενδύσεις σ’ αυτά έπαιξε μεγάλο ρόλο. Οπως και ο εφησυχασμός, η άποψη ότι δεν θα μας συμβεί. Θεωρούν περιττές τις επενδύσεις στην πρόληψη και την εκπαίδευση υγείας. Εννοείται ότι η Ευρώπη καθυστέρησε. Ας ελπίσουμε ότι θα φτάσουμε στο τέλος της επιδημίας με τα λιγότερα δυνατά θύματα. Τα όπλα μας αυτή τη στιγμή είναι η πιστή εφαρμογή των μέτρων, η εμπιστοσύνη στις οδηγίες των υπεύθυνων επιστημόνων , η αλληλεγγύη , η δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου εγκλεισμού στο σπίτι και ο σεβασμός της προσπάθειας αυτών που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα