Μυτιλήνη: Ούτε μια σύλληψη ακροδεξιού μετά τη φασιστική επίθεση

Μυτιλήνη: Ούτε μια σύλληψη ακροδεξιού μετά τη φασιστική επίθεση
Επεισόδια μεταξύ κατοίκων και μεταναστών οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στα πλαίσια διαμαρτυρίας στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη Eurokinissi

Η αστυνομία ανακοίνωσε 120 συλλήψεις μεταναστών και δυο αλληλέγγυων, τους οποίους κατηγορεί για παράνομη κατάληψη της πλατείας Σαπφούς. Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση ότι δεν συνέλαβαν ούτε έναν από τους ακροδεξιούς που πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια

Συλλήψεις και αρκετοί τραυματισμοί είναι ο τραγικός απολογισμός των επεισοδίων το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Σαπφούς στην Μυτιλήνη.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία συνολικά έγιναν 122 προσαγωγές, εκ των οποίων δύο μόνο Έλληνες και 120 αλλοδαποί στην πλειονότητά τους Αφγανοί σε βάρος των οποίων θα σχηματισθεί δικογραφία για παράνομη κατάληψη της πλατείας.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά 10 άτομα, εκ των οποίων 9 αλλοδαποί και ένας Έλληνας στους οποίους χρειάστηκε να παρασχεθούν μόνο οι Πρώτες Βοήθειες.

Προκαλεί πάντως εντύπωση πως η αστυνομία δεν συνέλαβε ούτε έναν ακροδεξιό, ομάδα των οποίων πρωταγωνίστησε στα σοβαρά επεισόδια.

Χαρακτηριστική μεταξύ των άλλων είναι η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΣΗΕΠΗΝ η οποία καταδικάζει απερίφραστα τον προπηλακισμό από ακροδεξιά στοιχεία που δέχθηκε χθες βράδυ η δημοσιογράφος της ΕΡΤ. Όπως αναφέρει “δύο άτομα κινήθηκαν εναντίον της Μυρσίνης Τζινέλλη βρίζοντας και απειλώντας την δημοσιογράφο, ενώ προσπάθησαν να της αρπάξουν το κινητό της τηλέφωνο την ώρα που κατέγραφε τα γεγονότα”.

Η ίδια άμεσα κινήθηκε προς τους αστυνομικούς και ζήτησε να την προστατεύσουν, ενώ στο περιστατικό παρούσα ήταν και η δημοσιογράφος Νατάσα Παπανικολάου, η οποία λίγη ώρα αργότερα δέχθηκε και αυτή προπηλακισμό” σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. Κατά την ΕΣΗΕΠΗΝ, δεν είναι η πρώτη φορά που οι δημοσιογράφοι της Μυτιλήνης αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας δέχονται ύβρεις, απειλές, ακόμα και σωματική βία στην προσπάθεια τους να αναδείξουν γεγονότα που συνδέονται με το προσφυγικό.

“Προφανώς αυτές οι συμπεριφορές από άτομα συγκεκριμένης προέλευσης δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποτρέψουν τους συναδέλφους από το καθήκον τους που είναι η καταγραφή και η μετάδοση των γεγονότων.

Άλλωστε οι συνάδελφοι του Βορειανατολικού Αιγαίου έχουν βραβευθεί και τιμηθεί για την προσφορά τους στην έγκυρη ενημέρωση ιδιαιτέρως σε ότι αφορά στο προσφυγικό ζήτημα” καταλήγει η ανακοίνωση.

Το χρονικό

Στις 20.00 το βράδυ της Κυριακής, μετά τη υποστολή της σημαίας από το στρατιωτικό άγημα, περίπου 200 άτομα αποκόπηκαν από συγκέντρωση που είχε γίνει σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους φυλακισμένους στην Αδριανούπολη Έλληνες αξιωματικούς, και κινήθηκαν προς την πλατεία Σαπφούς ζητώντας την εκκένωσή της.

Γύρω στις 22.00 έφτασαν ομάδες νεαρών μετά από διαδικτυακά καλέσματα και ξεκίνησαν επίθεση εναντίον των αστυνομικών. Πίσω από κάδους που έστησαν σαν οδοφράγματα άρχισαν να πετούν φωτοβολίδες, βεγγαλικά και αντικείμενα προς τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Στις 23.00 η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνει τους ακροδεξιούς.

Στη 01.00 τα επεισόδια μεταφέρθηκαν από την προκυμαία της Μυτιλήνης μέχρι το ιστορικό Δημαρχείο της πόλης και στα γύρω στενά.

Περίπου στις 03.00, απωθήθηκαν από τον χώρο της πλατείας αλληλέγγυοι στους αλλοδαπούς πολίτες και ντόπιοι που συνέχιζαν να συγκρούονται με την αστυνομία.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος καταδίωξαν ομάδα 15 ατόμων αγνώστου ταυτότητας, που κατευθυνόταν στο χώρο των επεισοδίων με ρόπαλα.

Σε επιφυλακή είχε τεθεί και το Hot Spot στη Μόρια.

Στις 05.20 σήμερα άρχισε η επιχείρηση της αστυνομίας για τη μεταφορά των αλλοδαπών στη Μόρια παρά την άρνησή τους, η οποία διήρκησε 10 λεπτά.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 25 πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρθηκαν στο τοπικό νοσοκομείο και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Στην πλατεία Σαπφούς ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ο Εισαγγελέας υπηρεσίας Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Αυτόπτης μάρτυρας: Το σκηνικό ήταν πολεμικό – φώναζαν “Καλό ψόφο”

Αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν στο σημείο περιγράφει στο News 24/7 την κατάσταση που επικρατούσε στην πλατεία Σαπφούς.

Ο ίδιος επιθυμεί να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

“Πήγα στην πλατεία όταν άκουσα την πολλή φασαρία. Εκτοξεύονταν πάρα πολλές κροτίδες και φωτοβολίδες. Δεν ήταν μόνο οι 30-40 γραφικοί που έχουν εμφανιστεί στη Λέσβο και συνήθως προκαλούν. Ήταν σαφώς περισσότεροι και ήταν αποφασισμένοι. Ήταν πιο τρομακτική η κατάσταση από όλα τα προηγούμενα που είχαμε δει στο νησί αυτά τα χρόνια.

Ήταν όλοι οι γνωστοί ταγμένοι ακροδεξιοί της κοινωνίας της Λέσβου και μαζί τους ήταν και κόσμος που άγεται και φέρεται. Άνθρωποι που ακολουθούν τη μάζα. Πετούσαν ότι είχαν μέσα σε έναν χώρο 40 τετραγωνικών που είχαν μαζευτεί όλοι οι πρόσφυγες. Φωτοβολίδες, καπνογόνα, κροτίδες. Γύρω ήταν δύο σειρές ΜΑΤ και απ’έξω οι ακροδεξιοί έβριζαν και φώναζαν “Πάμε να τους κάψουμε”. Το σκηνικό ήταν πολεμικό. Τεταμένο. Φαίνονταν εντελώς αποφασισμένοι να το πάνε μέχρι το τέρμα.

Παίρναμε τους τραυματίες και τους πηγαίναμε μαζί με γιατρούς στα στενά να τους προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες. Αρκετοί από τους μετανάστες είχαν πάθει κρίση πανικού. Δεν μπορούσαν να πάρουν ανάσα και λόγω των δακρυγόνων. Τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν, οπότε για να τους μεταφέρουμε περνούσαμε ανάμεσα από τους ακροδεξιούς. Κουβαλούσαμε αναίσθητα άτομα μέσα στις κουβέρτες και όσο μας έβλεπαν έκαναν πλάκα και φώναζαν “Καλό ψόφο”, “Αιωνία η μνήμη”.

Ήταν τρία ασθενοφόρα που έκαναν συνεχώς δρομολόγια. Εγώ μετέφερα 6-7 άτομα. Οι τραυματίες ήταν χτυπημένοι και στα κεφάλια, γιατί είχαν δεχτεί πέτρες από ψηλά. Παιδιά έκλαιγαν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα