Μυτιλήνη: Φασιστική επίθεση εναντίον μεταναστών – Φώναζαν ‘κάψτε τους ζωντανούς’

Μυτιλήνη: Φασιστική επίθεση εναντίον μεταναστών – Φώναζαν ‘κάψτε τους ζωντανούς’

Δείτε καρέ-καρέ την επίθεση ακροδεξιών εναντίον Αφγανών μεταναστών στην πλατεία Σαπφούς - Καταγγελίες για τραυματισμούς και για οργανωμένη από πριν επίθεση

Αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν με τη βία τους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες και μετανάστες από την κεντρική πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης τα ξημερώματα της Δευτέρας ενώ είχαν προηγηθεί επεισόδια με ομάδα ακροδεξιών που επιτέθηκε εναντίον των Αφγανών οι οποίοι βρίσκονταν στην πλατεία.

Όπως γράφει η τοπική εφημερίδα “Εμπρός”,  οι ακροδεξιοί φώναζαν “κάψτε τους ζωντανούς” και πετούσαν προς τους μετανάστες φωτοβολίδες, πέτρες και άλλα αντικείμενα. Σε ενίσχυση των συγκεντρωμένων μεταναστών έσπευσαν αριστεροί και αλληλέγγυοι, ενώ σχετικά καλέσματα για συγκέντρωση εναντίον των προσφύγων και μεταναστών, είχαν γίνει νωρίτερα το βράδυ της Κυριακής από την αυτοαποκαλούμενη “Πατριωτική Κίνηση Λέσβου”.

Καρέ-καρέ τα πλάνα της επίθεσης:

Οι ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας παρατάχθηκαν από το βράδυ της Κυριακής αρχικά μεταξύ των ντόπιων και των προσφύγων και μεταναστών, ενώ μια ακόμα διμοιρία των ΜΑΤ τους περικύκλωσε.

Σημειώνεται πως οι 200 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονταν στην πλατεία Σαπφούς από την περασμένη Τρίτη (17/4), μετά από πορεία που είχαν πραγματοποιήσει διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης τους στην Μόρια και διεκδικώντας τον απεγκλωβισμό τους από το νησί.

Το χρονικό:

Στις 20.00 το βράδυ της Κυριακής, μετά τη υποστολή της σημαίας από το στρατιωτικό άγημα, περίπου 200 άτομα αποκόπηκαν από συγκέντρωση που είχε γίνει σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους φυλακισμένους στην Αδριανούπολη Έλληνες αξιωματικούς, και κινήθηκαν προς την πλατεία Σαπφούς ζητώντας την εκκένωσή της.

Γύρω στις 22.00 έφτασαν ομάδες νεαρών μετά από διαδικτυακά καλέσματα και ξεκίνησαν επίθεση εναντίον των αστυνομικών. Πίσω από κάδους που έστησαν σαν οδοφράγματα άρχισαν να πετούν φωτοβολίδες, βεγγαλικά και αντικείμενα προς τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Στις 23.00 η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνει τους ακροδεξιούς.

Στη 01.00 τα επεισόδια μεταφέρθηκαν από την προκυμαία της Μυτιλήνης μέχρι το ιστορικό Δημαρχείο της πόλης και στα γύρω στενά.

Περίπου στις 03.00, απωθήθηκαν από τον χώρο της πλατείας αλληλέγγυοι στους αλλοδαπούς πολίτες και ντόπιοι που συνέχιζαν να συγκρούονται με την αστυνομία.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος καταδίωξαν ομάδα 15 ατόμων αγνώστου ταυτότητας, που κατευθυνόταν στο χώρο των επεισοδίων με ρόπαλα.

Σε επιφυλακή είχε τεθεί και το Hot Spot στη Μόρια.

Στις 05.20 σήμερα άρχισε η επιχείρηση της αστυνομίας για τη μεταφορά των αλλοδαπών στη Μόρια παρά την άρνησή τους, η οποία διήρκησε 10 λεπτά.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 25 πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρθηκαν στο τοπικό νοσοκομείο και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Στην πλατεία Σαπφούς ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ο Εισαγγελέας υπηρεσίας Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Αυτόπτης μάρτυρας: Το σκηνικό ήταν πολεμικό – φώναζαν “Καλό ψόφο”

Αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν στο σημείο περιγράφει στο News 24/7 την κατάσταση που επικρατούσε στην πλατεία Σαπφούς.

Ο ίδιος επιθυμεί να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

“Πήγα στην πλατεία όταν άκουσα την πολλή φασαρία. Εκτοξεύονταν πάρα πολλές κροτίδες και φωτοβολίδες. Δεν ήταν μόνο οι 30-40 γραφικοί που έχουν εμφανιστεί στη Λέσβο και συνήθως προκαλούν. Ήταν σαφώς περισσότεροι και ήταν αποφασισμένοι. Ήταν πιο τρομακτική η κατάσταση από όλα τα προηγούμενα που είχαμε δει στο νησί αυτά τα χρόνια.

Ήταν όλοι οι γνωστοί ταγμένοι ακροδεξιοί της κοινωνίας της Λέσβου και μαζί τους ήταν και κόσμος που άγεται και φέρεται. Άνθρωποι που ακολουθούν τη μάζα. Πετούσαν ότι είχαν μέσα σε έναν χώρο 40 τετραγωνικών που είχαν μαζευτεί όλοι οι πρόσφυγες. Φωτοβολίδες, καπνογόνα, κροτίδες. Γύρω ήταν δύο σειρές ΜΑΤ και απ’έξω οι ακροδεξιοί έβριζαν και φώναζαν “Πάμε να τους κάψουμε”. Το σκηνικό ήταν πολεμικό. Τεταμένο. Φαίνονταν εντελώς αποφασισμένοι να το πάνε μέχρι το τέρμα.

Παίρναμε τους τραυματίες και τους πηγαίναμε μαζί με γιατρούς στα στενά να τους προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες. Αρκετοί από τους μετανάστες είχαν πάθει κρίση πανικού. Δεν μπορούσαν να πάρουν ανάσα και λόγω των δακρυγόνων. Τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν, οπότε για να τους μεταφέρουμε περνούσαμε ανάμεσα από τους ακροδεξιούς. Κουβαλούσαμε αναίσθητα άτομα μέσα στις κουβέρτες και όσο μας έβλεπαν έκαναν πλάκα και φώναζαν “Καλό ψόφο”, “Αιωνία η μνήμη”.

Ήταν τρια ασθενοφόρα που έκαναν συνεχώς δρομολόγια. Εγώ μετέφερα 6-7 άτομα. Οι τραυματίες ήταν χτυπημένοι και στα κεφάλια, γιατί είχαν δεχτεί πέτρες από ψηλά. Παιδιά έκλαιγαν”.

Μεθοδευμένη και στοχευμένη επίθεση με αναρτήσεις και μηνύματα σε κινητά

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ, το News 24/7 επικοινώνησε με τον Κοινωνικό Ανθρωπολόγο – Ιστορικό και δημοσιογράφο Θράσο Αβραάμ, που ζει στο νησί.

Επεισόδια στην πλατεία Σαπφούς

Ο ίδιος, μέσω facebook κατέγραψε το συμβάν. Όπως αναφέρει:

“Μετά το τέλος της καθιερωμένης υποστολής της σημαίας που γίνεται κάθε Κυριακή το απόγευμα στον χώρο του παλιού Λιμεναρχείου στην προκυμαία της πόλης ομάδα γνωστών μελών της Χ.Α. μαζί με διάφορους ακροδεξιούς, ορισμένοι εκ των οποίων συμμετέχουν σε δυο τοπικούς συνδέσμους φιλάθλων, κινήθηκαν προς την πλατεία Σαπφούς με σκοπό να προπηλακίσουν τους εκεί συγκεντρωμένους πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες βρίσκονται στην πλατεία από την περασμένοι Τρίτη και ζητούν να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες ασύλου τους καθώς και να φύγουν από το νησί. Οι πρόσφυγες αμέσως σχημάτισαν ένα κύκλο και στην μέση έβαλαν τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να τα προστατέψουν. Λίγο αργότερα τα φασιστοειδή άρχισαν να πετούν φωτοβολίδες, πέτρες, σιδερικά και κροτίδες μέσα στα γυναικόπαιδα”.

“Οι επιθέσεις και καταστροφές συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες χωρίς να υπάρξει ούτε μια σύλληψη, ούτε μια προσαγωγή από την αστυνομία. Τα ξημερώματα οι δυνάμεις των ΜΑΤ απομάκρυναν με τη βία τους πρόσφυγες που παρέμειναν αμετακίνητοι στην πλατεία και τους μετέφεραν στη Μόρια”, αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ο Θράσος Αβραάμ σημειώνει ακόμη ότι η επίθεση ήταν οργανωμένη και μεθοδευμένη εδώ και μέρες με καλέσματα μέσω διαδικτύου και με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα.  Ο ίδιος επιβεβαιώνει πως οι επιτιθέμενοι φώναζαν “κάψτε τους”, πετώντας φωτοβολίδες σε γυναικόπαιδα.

“Η κοινωνία της Λέσβου τα προηγούμενα χρόνια έχει δείξει την αμέριστη αλληλεγγύη και ανθρωπιά και δεν μπορεί να επιτρέψει σε μια χούφτα νοσταλγών του Χίτλερ και σ’ επαγγελματίες πατριδέμπορους να την μετατρέψουν σε ορμητήριο για ρατσιστικές επιθέσεις. Η Λέσβος είναι και θα μείνει νησί αντιφασιστικό, νησί αλληλεγγύης στους πρόσφυγες”, αναφέρει ο Θράσος Αβραάμ.

Μιλώντας στο News 24/7 αναφέρει πως υπήρξαν 25 τραυματισμοί, όπως ανακοίνωσαν αλληλέγγυοι, ανάμεσα στους οποίους ήταν δύο γυναίκες και ένα παιδί. Όπως λέει, η πλατεία σήμερα έχει αδειάσει και καθαρίζονται οι δρόμοι και τα γύρω στενά, ενώ αναφέρει πως η επίθεση έγινε στοχευμένα στην πλατεία Σαπφούς.

Καταγγελία μέσω Facebook έκανε και η αλληλέγγυα δικηγόρος Ariel Ricker η οποία όπως αναφέρει, τραυματίστηκε στο κεφάλι από ένα τούβλο που εκσφενδονίστηκε προς τους συγκεντρωμένους της πλατείας. Μεταφέρθηκε και εκείνη στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Η Ariel Ricker κατέγραψε και εκείνη την επίθεση σε βίντεό της τα οποία εξασφάλισε το News 24/7 (Credits: Ariel Ricker, Advocates Abroad):

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: οργανωμένη δολοφονική ενέργεια στην πλατεία Σαπφούς από ακροδεξιούς

“Η χθεσινοβραδυνή επίθεση των παρακρατικών τραμπούκων, εναντίων των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονταν στην πλ. Σαπφούς δεν ήταν μια “αναμενόμενη ενέργεια” αποτέλεσμα της δυσφορίας, ή της ενόχλησης ή ακόμα, ίσως, και του θυμού, που μέρος των συμπολιτών μας αισθάνεται με την παρουσία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών”, αναφέρει άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου και συνεχίζει:

“Ηταν μια καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη δολοφονική ενέργεια, από συγκεκριμένες ομάδες ακροδεξιών, παρακρατικών εγκληματιών και αλήτικων στοιχείων, που καμιά σχέση δεν έχουν με το νησί και τις παραδόσεις του.

Ολοι αυτοί οι τραμπούκοι είναι γνωστοί όχι μόνο στις τοπικές αρχές, αλλά και σε όλους μας. Η απομόνωσή τους, είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε όλοι και όλες μας.

Η σύλληψη  και η παραδειγματική τους τιμωρία είναι το αναμενόμενο!

Το γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου”.

Ανάρτηση για το περιστατικό έκανε και ο Σταύρος Θεοδωράκης:

“Όλοι στη Μυτιλήνη γνώριζαν τι θα συμβεί στην πλατεία Σαπφούς. Το δόγμα Τόσκα όμως «δεν παρεμβαίνουμε – αφήστε τους να εκτονωθούν» επικράτησε και εδώ. H αστυνομία εξελίσσεται σε νωθρή πυροσβεστική. Δρα αφού ανάψει για τα καλά η φωτιά”, γράφει χαρακτηριστικά.

ΚΚΕ: Ο ξυλοδαρμός και ο τραυματισμός δεκάδων προσφύγων δείχνει την αγριότητα κατά απροστάτευτων ανθρώπων

Ανακοίνωση για τη νύχτα βίας εξέδωσε και το ΚΚΕ. Αναλυτικά αναφέρει:

“Το ΚΚΕ καταδικάζει την οργανωμένη επίθεση ακροδεξιών – φασιστικών ομάδων κατά προσφύγων και μεταναστών, που ανάμεσά τους υπήρχαν μικρά παιδιά και γυναίκες, που βρίσκονταν στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη, διαμαρτυρόμενοι για τον εγκλωβισμό τους στο νησί και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο hot spot. Ο τρόπος που μεθοδεύτηκε και οργανώθηκε η επίθεση, με τη ρίψη ναυτικών φωτοβολίδων και άλλων επικίνδυνων υλικών, φανερώνει ότι ήταν προσχεδιασμένη. Ο ξυλοδαρμός και ο τραυματισμός δεκάδων προσφύγων δείχνει την αγριότητα κατά απροστάτευτων ανθρώπων και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα εάν επιδίωκαν να υπάρξουν ακόμα και νεκροί.

Η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων – μεταναστών σε απαράδεκτες συνθήκες. Ακόμα ευθύνεται, γιατί δε λαμβάνει κανένα μέτρο για την προστασία και την αποζημίωση των κατοίκων γύρω από τα hot spots, από τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη  χώρα  που επιθυμούν.

Οι ακροδεξιές φασιστικές ομάδες αξιοποίησαν το κάλεσμα που είχε προηγηθεί, για συλλαλητήριο στο χώρο ανάρτησης της ελληνικής σημαίας στη Μυτιλήνη, υπέρ της απελευθέρωσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται άδικα στις φυλακές της Τουρκίας, προκειμένου να προσδώσουν, στο έτοιμο σχέδιο βίας και τραμπουκισμών που είχαν κατά των προσφύγων, δήθεν πατριωτικό χαρακτήρα.

Για τις απειλές και τις προκλήσεις σε βάρος των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο δεν ευθύνονται τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, οι πρόσφυγες, τους οποίους στοχοποιούν η ναζιστική ΧΑ και άλλοι αντιδραστικοί μηχανισμοί, αλλά η άρχουσα τάξη της Τουρκίας και το πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ, που την ενθαρρύνει. Οι κίνδυνοι εμπλοκής της χώρας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο προέρχεται από τη συμμετοχή στους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ, προκειμένου να πάρει και η ελληνική αστική τάξη μερίδιο από τη λεηλασία των λαών, που πληρώνουν με τη ζωή τους και την αναγκαστική προσφυγιά, τη διαπάλη για το πως θα μοιραστούν οι σφαίρες επιρροής, τα κοιτάσματα και οι δρόμοι των εμπορευμάτων και της ενέργειας.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Λέσβου και των άλλων νησιών του Αιγαίου να καταδικάσει και να απομονώσει τη δράση των εγκληματικών φασιστικών ομάδων και των άλλων δυνάμεων, που καλλιεργούν το ρατσισμό και το μίσος ανάμεσα στους λαούς. Να δυναμώσει την πάλη κόντρα στην απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Για τον οριστικό απεγκλωβισμό των προσφύγων απ’ τα νησιά και συνολικά απ’ τη χώρα μας”.

Κλείνουμε με ένα σκίτσο που έκανε για το περιστατικό ακροδεξιάς βίας ο Δημήτρης Γεωργοπάλης:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα