Προσαγωγές, ένταση και χημικά στην Ιερισσό για τα μεταλλεία. Λιποθυμίες μαθητών από τα δακρυγόνα

Προσαγωγές, ένταση και χημικά στην Ιερισσό για τα μεταλλεία. Λιποθυμίες μαθητών από τα δακρυγόνα

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ιερισσό, στην Χαλκιδική. Αστυνομική επιχείρηση με προσαγωγές. ΜΑΤ στα σπίτια των υπόπτων για την εμπρηστική επίθεση στο εργοστάσιο "Ελληνικός Χρυσός". Λιποθυμίες μαθητών (Pics+Vids)

Αναστάτωση επικράτησε την Πέμπτη στην περιοχή των Σκουριών Χαλκιδικής.

Πέντε κάτοικοι από την Ιερισσό και τη Μεγάλη Παναγία έχουν προσαχθεί ως ύποπτοι για την εμπρηστική επίθεση στο εργοστάσιο “Ελληνικός Χρυσός”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φερόμενοι ως ύποπτοι μεταφέρθηκαν στην Ιερισσό, συνοδεία ΜΑΤ, και αναμένεται να γίνει έρευνα στις προσωπικές τους κατοικίες.

Αναλυτικά το οδοιπορικό του NEWS 247 στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Διαβάστε τι λένε οι επιστήμονες και οι κάτοικοι , αλλά και τι υποστηρίζει η εταιρεία και όσοι τάσσονται υπέρ της εξόρυξης.

 

 

 

Δύο κλούβες σταμάτησαν, στη διασταύρωση για Ξηροποτάμι και προχώρησαν σε ρίψη χημικών. Στο χωριό μπήκαν 6 διμοιρίες των ΜΑΤ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Χ. Μανούρας διεύψευσε κατηγορηματικά τη χρήση χημικών σε προαύλιο χώρο του σχολείου.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ: “Η εμπλοκή της αστυνομίας ήταν κατά την είσοδο της στο χωριό της Ιερισσού.

Περίπου 300 κάτοικοι όταν είδαν τις αστυνομικές δυνάμεις, έκλεισαν το δρόμο και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά, από τα οποία έχει προκληθεί και ο καπνός που φαίνεται στις φωτογραφίες.

Οι αστυνομικοί ζήτησαν να ανοίξει ο δρόμος, οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν και τότε έγινε περιορισμένη χρήση χημικών ουσιών. Αν είναι δυνατόν να κάνουμε κάτι τέτοιο στα παιδιά”.

 

,

,

,

Διαψεύδουν την αστυνομία οι κάτοικοι

“Ρίχνουν δακρυγόνα μέσα στο χωριό. Aκόμα και έξω από ιατρεία. Υπάρχουν λιποθυμίες ανηλίκων. Αυτοί οι άνθρωποι δεν εκπροσωπούν την Ελλάδα. Γιατί εισβάλλουν σαν τουρκικές δυνάμεις μέσα στα σχολεία;”, δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο πρώην δήμαρχος Σταγείρων, Μιχάλης Βλαχόπουλος.

“Η κατάσταση είναι τραγική. Κάναμε κατάληψη στο σχολείο μας και ξαφνικά άρχισαν τα ΜΑΤ να ρίχνουν δακρυγόνα. Οι μισοί δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε”, αναφέρει μαθήτρια Λυκείου της περιοχής, ενώ στο σχολείο έχουν σπεύσει γιατροί.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη η αστυνομία προχώρησε σε δύο προσαγωγές μαθητών… μέσω τηλεφώνου. “Τους τηλεφώνησαν εν ώρα μαθήματος και τους ζήτησαν να μεταφερθούν στο αστυνομικό τμήμα”, ανέφερε η ίδια μαθήτρια στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

(Από τον χρήστη του twitter @ba_bouska )

(Οι μαθητές απομακρύνονται με πούλμαν από το σχολείο, σε κατάσταση πανικού. Φωτό από: @katerinaelikaki )

Στο χωριό χτυπούν οι καμπάνες και οι κάτοικοι συγκεντρώνονται αυτή την ώρα, έξω από το κτίριο της Αστυνομίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις προσαγωγές.

Τρεις γυναίκες με λιποθυμικά επεισόδια έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

 

Η απάντηση του ΥΠΕΚΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης μιλώντας στη Βουλή, είπε: “Αστυνομική δύναμη είχε μεταβεί στην περιοχή, παρουσία δύο δικαστικών λειτουργών, με σκοπό να προβεί σε έρευνα για την τρομοκρατική επίθεση που είχε λάβει χώρα στην περιοχή, πριν από δύο εβδομάδες.

Κάποιοι κάτοικοι απέκλεισαν την πρόσβαση της αστυνομίας και έκαψαν λάστιχα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Έγινε περιορισμένη χρήση χημικών στο συγκεκριμένο σημείο, όπου παρακωλύονταν η πρόσβαση των αστυνομικών, που είχαν πάει εκεί για να επιτελέσουν το καθήκον τους”.

Σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιώργος καταδίκασε την επέμβαση και την παρουσία της Αστυνομίας στην περιοχή, ζήτησε διάλογο από όλους και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε:

“Οι επενδυτικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις δεν εγκαθίστανται και δεν λειτουργούν ούτε με την προστασία των ΜΑΤ, ούτε με τις συνεχείς αστυνομικές παρεμβάσεις. Δύο χρόνια τώρα η κοινωνία της Βόρειας Χαλκιδικής βρίσκεται σε αναβρασμό εξαιτίας της διαδικασίας εγκατάστασης εργοστασίου εξόρυξης χρυσού.

Καλούμε για μια ακόμα φορά την Κυβέρνηση, να ξεκινήσει άμεσα διάλογο ώστε να αποφευχθούν οι ακρότητες από όποια πλευρά κι αν προέρχονται”.

(Φωτογραφία από τον @Chriskant )

Οι κάτοικοι στην Ιερισσό απευθύνουν έκκληση για βοήθεια

“Αδέρφια σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε η κατάσταση έχει ξεφύγει, ΜΑΤ επιτίθενται μέσα στο χωριό. Ρίξανε δακρυγόνα στον κόσμο και στο σχολείο.

Όσοι δουν ανθρώπους μεγάλης ηλικίας βοηθήστε. Αδέρφια από τα διπλανά χωριά και όποιος μπορεί ας έρθει να βοηθήσει’, αναφέρεται στο ierissiotes.blogspot.gr.

Πηγή φωτογραφιών: seleo.gr, antigoldgreece.wordpress.com

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα