Νέο ‘μπλόκο’ στους πλειστηριασμούς κατοικιών από τους συμβολαιογράφους

Νέο ‘μπλόκο’ στους πλειστηριασμούς κατοικιών από τους συμβολαιογράφους
Collectives protest against house auctions and marched towards the YMATH, Thessaloniki, Greece on October 12, 2016. / , , 12 2016. SOOC

Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε την αποχή των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών κατοικιών και για αυτή την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου

Την αποχή των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών κατοικιών για την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, σε συνέχεια της σχετικής απόφασης που είχε ληφθεί την περασμένη Τετάρτη

Οι συμβολαιογράφοι ζητούν από την ελληνική πολιτεία και από όλο το πολιτικό και δικαιϊκό σύστημα να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις προκειμένου να επιλυθεί το μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών και ειδικότερα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και να διασφαλίσει τη νομιμότητα και την ομαλότητα της διαδικασίας.

“Αποφασίσαμε την αποχή από όλους τους πλειστηριασμούς κατοικίας γενικά, όχι μόνο πρώτης κατοικίας” είπε στο NEWS247 ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Ρούσκος, προσθέτοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να δοθεί άδεια για διενέργεια πλειστηριασμών σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις που δεν αφορούν σε κατοικίες.

Ο κύριος Ρούσκος επανέλαβε την ανάγκη για προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς και προστασία της διαδικασίας των πλειστηριασμών για το καλό του πολίτη και για την τήρηση της νομιμότητας.

Εναρμονισμός της νομοθεσίας για χρέη προς το δημόσιο

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για επικείμενη ρύθμιση που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή με στόχο να εναρμονισθεί η νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για τα χρέη προς το δημόσιο με αυτήν που ισχύει για τα χρέη από δάνεια στις τράπεζες και η οποία προστατεύει την πρώτη κατοικία με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

Έτσι εκτιμάται ότι θα αντιμετωπισθεί η διαφορετική αντιμετώπιση που υπάρχει ανάμεσα στους οφειλέτες των τραπεζών και όσων έχουν οφειλές προς το δημόσιο για τους οποίους δεν προβλέπεται κάποιο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας τους από τους πλειστηριασμούς.

Το κυβερνητικό σχέδιο έχει ως πιλότο τα όρια προστασία της πρώτης κατοικίας που ισχύουν σήμερα για τα χρέη προ τις τράπεζες.

Αυτά προβλέπουν προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για άγαμους και έγγαμους, όριο που προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο. Επίσης ισχύει και εισοδηματικό όριο το οποίο εντάσσει στο καθεστώς προστασίας άγαμους με εισόδημα έως 13.900 ευρώ και έγγαμους με εισόδημα έως 23.600 ευρώ με προσαύξηση 5.700 ευρώ για όσους έχουν ως τρία παιδιά.

“Η διάταξη είναι στη φάση της ολοκλήρωσης της επεξεργασίας, θα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ανάλογα του νόμου Κατσέλη”, δήλωσε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας “ιστορίες για αγρίους” την ειδησεογραφία για πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία.

“Αν κάποιοι θεωρούν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας τον πλειστηριασμό σε μεγαλοφειλετη που χρωστά 1,5 εκατ. όπως ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ κλπ έχουμε χάσει την έννοια των λέξεων… Δεν γίνονταν και δεν γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας”, συμπλήρωσε.

“Πλειστηριασμοί γίνονται από χρέη 300.000 ευρώ και πάνω, σε ειδικές περιπτώσεις γίνονται κάτω από 300.000 ευρώ. Γίνονται και πρέπει να γίνονται δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων”, διευκρίνισε ο κύριος Αλεξιάδης.

Φωτογραφία Sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα