Οι διαδρομές του τρόμου: Πώς οργανώνουν οι δουλέμποροι τη μεταφορά μεταναστών στη Μεσόγειο

Οι διαδρομές του τρόμου: Πώς οργανώνουν οι δουλέμποροι τη μεταφορά μεταναστών στη Μεσόγειο
Εκτεταμένη επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών πραγματοποίησαν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Ειδικότερα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών που περιήλθαν στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Α.Λ.Σ β ΕΛ.ΑΚΤ. από το ομόλογο Κέντρο Έρευνας β Διάσωσης Ιταλίας (MRCC/ ROMA), το Λιμενικό Σώμα β Ελληνική Ακτοφυλακή εντόπισε σήμερα σημαντικό αριθμό παράνομων μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή, περίπου 70 ν.μ. νοτιοδυτικά της Κρήτης, πλησίον περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης Μάλτας. Οι ανωτέρω επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος περίπου τριάντα δύο μέτρων (32μ.), ευρισκόμενο σε δυσχερή θέση, το οποίoεντοπίστηκε από το υπό ελληνικής σημαίας παραπλέον Δ/Ξ βOLYMPICFAITHβ. Άμεσα και υπό το συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, στην περιοχή κατέπλευσε Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ β ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο και συνέδραμε στην ασφαλή πρόσδεση του Α/Κ επί του βOLYMPICFAITHβ. Στο σημείο δεσμεύθηκαν από το ΕΚΣΕΔ για παροχή συνδρομής, δύο (02) παραπλέοντα εμπορικά πλοία και το πλοίο USΝSβJOHNLENTHALLβ του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα έσπευσε στην περιοχή κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΕΚΣΕΔ, Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία παρείχε και ιατρική βοήθεια στους διασωθέντες. Με τη συνδρομή του πληρώματος του ΠΑΘ Λ.Σ β ΕΛ.ΑΚΤ., ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία μετεπιβίβασης των μεταναστών από το Α/Κ σκάφος στο Δ/Ξ βOLYMPICFAITHβ, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή (ισχυρή αποθαλασσία) με αποτέλεσμα τη διάσωση πλέον των τριακοσίων (300) ατόμων, με προτεραιότητα σε γυναίκες και παιδιά. Θα ακολουθήσει η μεταφορά των αλλοδαπών στο πλησιέστερο ασφαλές αγκυροβόλιο / λιμένα. (EUROKINISSI/ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ) Ευρωκίνηση

Το επικερδές επάγγελμα της δουλεμπορίας και τα κυκλώματα της διακίνησης μεταναστών στην Ελλάδα και την Ιταλία που θησαυρίζουν από την ανάγκη εκατομμυρίων ανθρώπων να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή. Ο ρόλος του FB

Την ώρα που το θέμα της μετανάστευσης λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις στη δημόσια συζήτηση το Έθνος της Κυριακής δημοσιεύει άρθρο στο οποίο φαίνεται πως οι δουλέμποροι ψαρεύουν μετανάστες που επιθυμούν να περάσουν στην Ελλάδα μέσω facebook. Οι δουλέμποροι διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους υποσχόμενοι 1000 ευρώ περίπου το άτομο, δίνοντας τηλεφωνικό νούμερο και ένα μικρό όνομα για επικοινωνία.

Για μεταφορά στην Κω αναφέρεται “εισιτήριο” 1300 ευρώ για μεταφορά με φουσκωτό 20-25 ατόμων. Από την άλλη για γιοτ 10 ατόμων ζητείται κόμιστρο 2000 ευρώ για μεταφορά με γιοτ. Μάλιστα προβλέπεται μισή τιμή σε περίπτωση μεταφοράς παιδιών. Άλλη “αγγελία” μέσω facebook αναφέρεται σε σκάφος 90 μέτρων για μεταφορά από τη Μερσίνα στην Ιταλία χωρίς στάση. “Αναλαμβάνουμε τη διαμονή πριν την αναχώρηση. Τιμή 5.200 δολάρια για ενήλικες, εκπτώσεις για οικογένειες, μισή τιμή για παιδιά 8-13 ετών, παιδιά μικρότερα των 8 ταξιδεύουν δωρεάν” σημειώνει η αγγελία. 

Στελέχη του λιμενικού αναφέρουν στο δημοσίευμα πως τα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης έχουν συνήθως “ανταποκριτές” απ’ άκρου εις άκρον της διαδρομής, δηλαδή από τη χώρα προσέλευσης μέχρι τη χώρα προορισμού, που σχεδόν πάντα δεν προβλέπεται να είναι η Ελλάδα. Οι πράκτορες βοηθούν τους μετανάστες να βγουν νόμιμα από τα σύνορα και τους δικτυώνουν με ανταποκριτές σε Ιράκ, Τουρκία και αλλού. Σε κάθε χώρα υπάρχει ένας σύνδεσμος του μεταφερόμενου, μιλάει τη γλώσσα του, ξέρει την κουλτούρα του και μπορεί να τον “βοηθήσει” να είναι “συνεργάσιμος”.

Τα “στρατηγεία” αυτά στεγάζονται συχνά σε νόμιμες επιχειρήσεις “βιτρίνες”, όπως μίνι μάρκετ, internet cafe, μικρά εστιατόρια και άλλα στέκια. Εκεί συνάπτονται συμφωνίες με το σύστημα της “Χαβάλα”, έναν συνήθη τρόπο συναλλαγής στις ισλαμικές κοινότητες που βασίζεται στο λόγο της τιμής του καλού μουσουλμάνου. “Δεν είναι τυχαίο πως οι μεγαλοδιακινητές είναι συνήθως μεγάλοι γαιοκτήμονες, δηλαδή άνθρωποι με ισχύ και επιρροή στις μουσουλμανικές κοινότητες” αναφέρουν οι αξιωματικοί του λιμενικού.

Αν και η ταρίφα για ένα τέτοιο ταξίδι κυμαίνεται γύρω στα 1000 ευρώ, στα ελληνικά χωρικά ύδατα έχουν συλληφθεί γιοτ και ιστιοπλοϊκά που μετέφεραν 15-20 άτομα το καθένα και είχα προορισμό την Ιταλία, με ταρίφα 10.000 δολάρια το κεφάλι. Ρόλο κλειδί στην αλυσίδα κρατούν μεγάλοι δουλέμποροι της Κωνσταντινούπολης που έχουν δίκτυο ανθρώπων σε παραλιακές πόλεις, Αλικαρνασσό, Σμύρνη και αλλού. Άλλωστε στην Τουρκία σήμερα βρίσκονται 1,5 εκατ. Σύροι μετανάστες σε καταυλισμούς, ενώ άλλο ένα εκατ. υπολογίζεται πως δεν είναι καταγεγραμμένο αλλά ζει στη χώρα.

Δουλεμπόριο: Η πιο επικερδής επιχείρηση στην κρίση

Το άρθρο του Έθνους σημειώνει πως η διακίνηση μεταναστών αποδεικνύεται ως μια από τις πιο επικερδής δραστηριότητες, αφού ο τζίρος στην ανατολική Μεσόγειο υπολογίζεται σε 12-14 δις δολάρια. Μόνο στη Λέσβο αποβιβάστηκαν φέτος 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Έθνος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα