Οι ιππότες της Μάλτας στο νησί των ιπποτών

Οι ιππότες της Μάλτας στο νησί των ιπποτών

Οι ιππότες του Τάγματος της Μάλτας έκαναν την εμφάνισή τους στη Ρόδο. Τι λένε στο NEWS 247 (Vids)

Μια εικόνα χίλιες λέξεις και η παρουσία του Τάγματος της Μάλτας μας γύρισε στο παρελθόν και τα χρόνια του Μεσαίωνα. Μπορεί η πρώτη στάση του οδοιπορικού μας να είναι το νησί των ιπποτών, αλλά δεν υπολογίζαμε να αντικρίσουμε “ιππότες”.

Ο Αυστριακός Κλάδος των Μαλτεζέρ κατόρθωσε με την παρουσία του να ανατρέψει τα όποια σχέδια είχαμε ως εκείνη τη στιγμή και να μας βγάλει για λίγο από το “πρόγραμμα”.

Από τη σύστασή του πριν από 900 χρόνια έως και σήμερα, το Τάγμα των Μαλτεζέρ ακολουθεί τη ρήση “tuitio fidei et obsequium pauperum”. Να διαφυλάσσει δηλαδή την πίστη και να προσφέρει αρωγή στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Από τις 26 Οκτωβρίου και μέχρι τις 3 Νοεμβρίου θα βρίσκονται στη Ρόδο, ένα ταξίδι που οργάνωσαν για τους Περιθαλπόμενους και τους Ασθενείς τους. Ένα ταξίδι στις ιστορικές ρίζες τους για τους 180 συμμετέχοντες στην αποστολή.

“Υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα σε εμάς και τη Ρόδο και για αυτό επιλέξαμε να έρθουμε στο νησί. Να επιστρέψουμε στις ρίζες μας”, ανέφερε στο NEWS 247 o Olivier Loudon.

Η ιστορία τους συνδέεται με τη Ρόδο από τα χρόνια του Μεσαίωνα, με το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας και ονομαζόταν και Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη να επιλέγει το 1309 τη Ρόδο ως τον νέο τόπο εγκατάστασής του.

Το πέρασμα της διοίκησης του νησιού από τη μέχρι τότε Βυζαντινή κυριαρχία στα χέρια του Τάγματος, σηματοδότησε και την απαρχή της Ιστορίας των Μαλτεζέρ στη Ρόδο που έμελλε να διαρκέσει περισσότερα από 200 χρόνια.

Η επιστροφή στις ρίζες για τον Αυστριακό Κλάδο των Μαλτεζέρ ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες και υπόσχεται στιγμές μοναδικού ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στους 180 προσκυνητές.

Σκοπός τους, όπως σημείωσε ο Olivier Loudon, να προσφέρουν στα άτομα με αναπηρία που τελούν υπό την “προστασία” τους ίσες ευκαιρίες.

“Είναι μεγάλο προνόμιο να μπορώ να βρίσκομαι εδώ και να απολαμβάνω ένα ταξίδι σε μία ξένη χώρα που δεν θα μπορούσα να πραγματοποιήσω μόνος μου”, σημείωσε από την πλευρά του ο Fridolin Koch που βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι τα τελευταία 25 χρόνια.

Όπως μας εξήγησε ο Olivier Loudon προσφέρουν στους φίλους τους με αναπηρία ό,τι δεν θα κατόρθωναν να απολαύσουν από μόνοι τους. Αυτός είναι και ο λόγος, όπως σημείωσε, που αυτά τα ταξίδια είναι μοναδικά για αυτούς τους ανθρώπους.

“Όσοι θέλουν να γίνουν μέλη αυτής της ομάδας, που αριθμεί σήμερα 12.000 μέλη, περνούν από εσωτερική εκπαίδευση διάρκειας ενός έτους” μας εξήγησε ο Karl Ernst Blankenstein.

Όσο για το πώς μπορεί κάποιος να χριστεί ιππότης, αυτό καθορίζεται αποκλειστικά από τα παλιότερα μέλη που επιλέγουν ποιον θα χρίσουν νέο μέλος τους.

Για όσους βρίσκονται στο νησί των ιπποτών, οι ιππότες της Μάλτας είναι σίγουρο πως δεν θα περάσουν απαρατήρητοι…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα