Όλα τα στοιχεία για τη Μόρια. Ποιες εθνικότητες μεταναστών φτάνουν στην Ελλάδα

Όλα τα στοιχεία για τη Μόρια. Ποιες εθνικότητες μεταναστών φτάνουν στην Ελλάδα

Οι αιτίες για την εξέγερση στη Μόρια, οι συνθήκες στα κέντρα υποδοχής και ο αριθμός των προσφύγων καθώς και οι εθνικότητες των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα μέσα από την καταγραφή της Ύπατης Αρμοστείας. Τι προτείνει για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση

Ανακοίνωση για το περιστατικό εμπρησμού της δομής φιλοξενίας στη Μόρια εξέδωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Όπως αναφέρει, μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ των διαμενόντων, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών αναγκάστηκε να τραπεί σε φυγή από το κέντρο της Μόριας, το οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση και όπου διέμεναν περίπου 4.400 άνθρωποι. Γύρω στα 95 ασυνόδευτα παιδιά μεταφέρθηκαν στον ανοιχτό χώρο φιλοξενίας του πρώην ΠΙΚΠΑ που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές, η φωτιά δε προκάλεσε καμιά απώλεια ζωής αλλά τουλάχιστον 30 άτομα αναφέρεται ότι έχουν υποστεί ελαφρά τραύματα και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Πάνω από 50 οικίσκοι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), όπου στεγάζονταν περίπου 800 άνθρωποι, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Υπήρξαν και άλλες υλικές καταστροφές στον χώρο της Μόριας, καθώς και καταστροφές σκηνών.

Η Υ.Α. διευκρινίζει πως είναι παρούσα τόσο στη Μόρια όσο και στα υπόλοιπα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά. Στη Λέσβο, βρίσκεται μια ομάδα στο πεδίο που αξιολογεί το μέγεθος της ζημιάς και θα στήσει οικογενειακές σκηνές ως μέτρο στέγασης έκτακτης ανάγκης για όσους έχουν πληγεί. Μη κυβερνητικές οργανώσεις θα παρέχουν σκηνές, στρώματα, κουβέρτες και νερό.

“Αν και η αιτία της φωτιάς δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, το επεισόδιο αυτό επιβεβαιώνει την κρίσιμη κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας, που επικρατεί στη Μόρια και σε άλλα κέντρα υποδοχής”, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία και διευκρινίζει πως έχει απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις στις Αρχές, που έχουν την ευθύνη για την ασφάλεια και την εφαρμογή του νόμου, να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των προσφύγων, των μεταναστών, των εργαζομένων στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και των δημοσίων υπαλλήλων στα κέντρα αυτά.

“Η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας θα βοηθούσε επίσης να περιοριστούν οι αντίστοιχοι φόβοι του ντόπιου πληθυσμού που ζει σε κοντινή απόσταση”, διευκρινίζεται μεταξύ άλλων.

Σε οριακό σημείο η Λέσβος

“Οι κακές συνθήκες διαβίωσης, σε συνδυασμό με το κυρίαρχο αίσθημα της αβεβαιότητας, πολύ συχνά τροφοδοτούν την απόγνωση και την απογοήτευση μεταξύ των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Σε νησιά όπως η Λέσβος, η δυνατότητα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών είναι σε οριακό σημείο”, σημειώνει η Υ.Α. και συνεχίζει:

“Η Λέσβος συγκεκριμένα φιλοξενεί πάνω από 5.300 ανθρώπους με δυνατότητα υποδοχής μόνο για 3.500 ανθρώπους. Προκειμένου να μετριασθούν οι εντάσεις και ο υπερπληθυσμός, η Υ.Α. συνεργάζεται με τις αρχές και κάνει έκκληση για την άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα των ασυνόδευτων και χωρισμένων από την οικογένειά τους παιδιών, που αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες. Επίσης, καλεί για τη μείωση της περιόδου αναμονής για την υποβολή αιτημάτων ασύλου, ιδίως στα νησιά, για την ταχύτερη καταγραφή και επεξεργασία των υποθέσεων όλων των εθνικοτήτων και για την ταχύτερη επιστροφή όσων δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας”.

Η Υ.Α. αναφέρει πως θα συνεχίζει να στηρίζει τις αρχές προκειμένου να βρεθούν λύσεις για τον υπερσυνωστισμό στα κέντρα υποδοχής. Το προσωπικό της Υ.Α. παρέχει βοήθεια για τον εντοπισμό, την ενημέρωση και τη μεταφορά αιτούντων άσυλο με πλοία και λεωφορεία στην ενδοχώρα. Στην περίπτωση των ασυνόδευτων παιδιών, παρέχει επίσης βοήθεια ώστε να βρεθεί επαρκής στέγαση για να διευκολυνθεί η μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Κάλεσμα για νόμιμες οδούς

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στις ακτές της Ευρώπης φέτος ξεπέρασε σήμερα τις 300.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας. Ο αριθμός αυτός είναι αισθητά πιο χαμηλός από τις 520.000 αφίξεις μέσω θαλάσσης που είχαν καταγραφεί μέσα στους εννέα πρώτους μήνες του 2015, αλλά μεγαλύτερος από τις 216.054 συνολικά αφίξεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο βασικές χώρες αφίξεων, η Ελλάδα και η Ιταλία, παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές. Οι αφίξεις στην Ιταλία φέτος ακολουθούν τις ίδιες τάσεις με πέρυσι, με 130.411 πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν μέσα στο 2016, συγκριτικά με τους 132.071 που έφτασαν αντίστοιχα τους πρώτους εννιά μήνες του 2015. Και τις δύο χρονιές, οι αφίξεις αυξήθηκαν από το μήνα Μάιο και έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα τον Ιούλιο. Παρόλα αυτά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι από όσους φτάνουν στην Ιταλία μένουν στη χώρα. Μέχρι στιγμής, οι αιτήσεις ασύλου φέτος είναι πάνω από διπλάσιες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περσινής χρονιάς, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που διαμένουν σε κέντρα υποδοχής στην Ιταλία ξεπερνάει τις 158.000.

Αντίθετα, η Ελλάδα είδε μια μαζική αύξηση των αφίξεων μέσω θαλάσσης την περασμένη χρονιά, με 385.069 αφίξεις μόνο μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Η μεγάλη αύξηση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015 με 107.843 αφίξεις και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο τον Οκτώβριο, που σημειώθηκαν 211.663 αφίξεις. Φέτος, σημειώθηκε μια μεγάλη μείωση από τις 67.415 αφίξεις τον μήνα Ιανουάριο, σε λίγο πάνω από 2.000 αφίξεις μέχρι στιγμής αυτό το μήνα. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των αφίξεων φέτος φτάνει στις 165.750, ποσοστό μειωμένο κατά 57% συγκριτικά με τις 385,069 αφίξεις κατά το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Οι κύριες εθνικότητες που φτάνουν στην Ελλάδα (Συρία 48%, Αφγανιστάν 25%, Ιράκ 15%, Πακιστάν 4% και Ιράν 3%) είναι επίσης διαφορετικές από αυτές που φτάνουν στην Ιταλία (Νιγηρία 20%, Ερυθραία 12%, Γκάμπια/ Γουινέα/ Σουδάν/ Ακτή Ελεφαντοστού 7% η καθεμία).

Συνολικά στη Μεσόγειο πέντε εθνικότητες αποτελούν το 68% των αφίξεων (Συρία 30%, Αφγανιστάν 16%, Ιράκ 10%, Νιγηρία 7%, Ερυθραία 5%).

Παρόλο που ο αριθμός των αφίξεων φέτος (300.000) έχει μειωθεί κατά 42% συγκριτικά με πέρυσι (520.000), ο αριθμός των ανθρώπων που αναφέρονται ως νεκροί ή αγνοούμενοι μέχρι στιγμής φέτος (3.211) είναι μόλις 15% χαμηλότερος από το σύνολο των απωλειών μέσα σε όλο το 2015 (3.711). Με αυτό το ρυθμό, το 2016 θα είναι πιθανόν η χρονιά με τις περισσότερες απώλειες που έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο.

Η κατάσταση αυτή καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη να ενισχύσουν τα κράτη τις νόμιμες οδούς για την εισδοχή των προσφύγων, όπως η επανεγκατάσταση, οι ιδιωτικές χορηγίες, η οικογενειακή επανένωση και προγράμματα υποτροφιών για σπουδές, μεταξύ άλλων, ώστε να μη χρειάζεται να καταφεύγουν σε επικίνδυνα ταξίδια και διακινητές. Ταυτόχρονα, το συμφωνηθέν πριν από ένα χρόνο σχέδιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της, για την μετεγκατάσταση 160.000 αιτούντων άσυλο από τον Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, θα πρέπει να υλοποιηθεί στο έπακρο. Μέχρι τώρα, λιγότεροι από 5.000 αιτούντες άσυλο έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα (3.791) και την Ιταλία (1.156), ποσοστό που αντιστοιχεί στο 3% του αρχικού στόχου.

Η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει να καλεί τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αυξήσουν τις θέσεις για μετεγκατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων και χωρισμένων από την οικογένειά τους παιδιών, να επιταχύνουν τη διαδικασία καταγραφής και μεταφοράς των υποψήφιων για μετεγκατάσταση, και να έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα αυτό περισσότερες εθνικότητες που έχουν τραπεί σε φυγή λόγω πολέμου και διώξεων.

Οι φωτογραφίες είναι από το Hot Spot της Μόριας: REUTERS/Giorgos Moutafis

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα