Ολοκληρώνονται τέλος του 2018 τα αεροδρόμια Χανίων, Ζακύνθου και Καβάλας

Ολοκληρώνονται τέλος του 2018 τα αεροδρόμια Χανίων, Ζακύνθου και Καβάλας

Η ανακατασκευή των τριών αεροδρομίων αφορά τους εσωτερικούς χώρους και κάποιες άλλες λειτουργικές αλλαγές και προσθήκες. Εξετάζεται η αύξηση στα τέλη από 1η Απριλίου.

Η σταδιακή παράδοση των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων έως το τέλος του 2021, σύμφωνα με τη σύμβαση, ξεκινά από τα τρία πιο ώριμα και πιο καινούργια αεροδρόμια, αναφορικά με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τα οποία είναι των Χανίων, της Ζακύνθου και της Καβάλας. Τα έργα, ολοκληρώνονται έως το τέλος του 2018 και θα παραδοθούν σε πλήρη λειτουργία.

Ωστόσο, τώρα που η τουριστική σεζόν φθάνει προς το τέλος της, αρχίζουν να κορυφώνονται οι εργασίες στα υπόλοιπα 11 αεροδρόμια (Ακτίου, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης και Σκιάθου) και συν τω χρόνω θα φαίνεται οι πρόοδος στα έργα, που είναι πολύ μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα τρία αεροδρόμια, ακριβώς επειδή αλλάζει και η εξωτερική όψη, ενώ γίνονται επεκτάσεις σε κτίρια.

Ας δούμε όμως το στάδιο που σήμερα βρίσκονται τα έργα αναβάθμισης των 14 αεροδρομίων:

KVA – Καβάλα

 

Επέκταση τερματικού σταθμού κατά 2.029 m2. Αναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού- Εργασίες αποκατάστασης κτηρίου (βάψιμο προσόψεων, μόνωση οροφής). Εργασίες στα W.C υπό εξέλιξη. Επίσης, βρίσκεται υπό κατασκευή η εγκατάσταση μοντέρνου συστήματος ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών και η αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών.  20% αύξηση των σταθμών Check-in (από 8 σε 10).

ZTH- Ζάκυνθος

 

Ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού. Το αναβαθμισμένο τμήμα των καταστημάτωνDufry είναι έτοιμο. Το σύστημα για τον έλεγχο και τη διαχείριση των αποσκευών έχει τεθεί σε λειτουργία. 33% αύξηση των σταθμών , τα check-in αυξήθηκαν από 15 σε 20 και έχουν τεθεί σε λειτουργία. Ακόμη, έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης-απογείωσης-στάθμευσης αεροσκαφών.

CHQ – Χανιά

Αναδιοργάνωση εσωτερικών χώρων αεροσταθμού και του χώρου αναχωρήσεων- εκτελούνται εργασίες επέκτασης στο πρώτο επίπεδο (στα gate lounges) και διαμορφώνονται τα εμπορικά σημεία. Ακόμη θα υλοποιηθούν αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών και ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης-απογείωσης-στάθμευσης αεροσκαφών.

Οσον αφορά τις αυξήσεις στα αεροδρομιακά τέλη από 13 ευρώ ανά άτομο σε 18,5 ευρώ, που είναι συμφωνημένα από τη σύμβαση παραχώρησης, ναι μεν προβλέπονται να γίνουν από την πλήρη λειτουργία του κάθε αεροδρομίου, εντούτοις η Fraport εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει τις αυξήσεις την 1η Απριλίου, στα αεροδρόμια των Χανίων, της Ζακύνθου και της Καβάλας, χωρίς αυτή η ημερομηνία να είναι απολύτως  βέβαιη. Κι αυτό, επειδή γίνονται διαβουλεύσεις με τις αεροπορικές εταιρείες και τους ταξιδιωτικούς οργανισμούς, προκειμένου οι τιμές στα αεροδρόμια να είναι ανταγωνιστικές και να καθοριστούν και οι τιμές των εισιτηρίων.

Γενικά, ο σχεδιασμός που κάνει η Fraport, αναφορικά με την ταξιδιωτική κίνηση, η οποία είναι περίπου στο +10% το 2018 σε σχέση με το 2017, είναι με ορίζοντα το 2026, δηλαδή την κίνηση που αναμένεται να υπάρξει τότε.

Καταλήγοντας, η επένδυση στα 14 αεροδρόμια είναι από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Με τεράστια οφέλη για τον τουρισμό και την ελληνική οικονομία, η επένδυση λειτουργεί ως «όχημα» πολυεπίπεδης ανάπτυξης για την χώρα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

H Fraport Greece, στις 11 Απριλίου 2017 οπότε και υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης για 40 χρόνια, κατέβαλε στο ελληνικό δημόσιο το σύνολο του τιμήματος παραχώρησης ύψους 1.234 δισ ευρώ. Κάθε χρόνο καταβάλει επίσης τίμημα παραχώρησης ύψους 22.9 εκατ. ευρώ καθώς επίσης 1 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη στο ελληνικό δημόσιο. Μετά και την ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης υποχρεούται να καταβάλλει και το 28,5% των λειτουργικών της κερδών( ΚΠΤΦΑ).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα