Ωμό... νερό: Αυτή είναι η νέα διατροφική 'μόδα' που τρομάζει τους ειδικούς

In this March 16, 2016, photo, glasses of water are shown in the building where Colin Kloecker and his wife, Shanai Matteson, are preparing to open a storefront Water Bar in northeast Minneapolis, a taproom serving pints of free city water plus limited-edition pours from other communities. (AP Photo/Jim Mone)
In this March 16, 2016, photo, glasses of water are shown in the building where Colin Kloecker and his wife, Shanai Matteson, are preparing to open a storefront Water Bar in northeast Minneapolis, a taproom serving pints of free city water plus limited-edition pours from other communities. (AP Photo/Jim Mone) AP

Το νερό υπήρχε ανέκαθεν σε αφθονία στη φύση. Κάποιοι αποφάσισαν πως ήρθε καιρός να το εκμεταλλευθούν εμπορικά και αυτό

Μία νέα τάση στο χώρο της εναλλακτικής διατροφής έχει ξετρελάνει το τελευταίο διάστημα τους Αμερικανούς. Και αυτή δεν είναι άλλη από το... "ωμό νερό". Στην ουσία δεν είναι κάτι άλλο από αυτό που ο λαός λέει... "νεράκι του Θεού", έτσι όπως το συναντάμε μη επεξεργασμένο και μη αποστειρωμένο σε μια πηγή ή μετά τη βροχή. Κάποιοι... πίνουν νερό στο όνομα της νέας μόδας, οι ειδικοί ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από επιφυλακτικοί.

Όλοι και περισσότεροι Αμερικανοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το πόσιμο νερό της βρύσης ή το εμφιαλωμένο, προτιμώντας το 'ωμό νερό'. Οι λάτρεις του υπόσχονται ακόμη και ότι έχει μία... "ελαφρώς υπέροχη γεύση"!

ADVERTISING

Η εταιρεία που το εμπορεύεται, "ξεπουλάει" και θησαυρίζει, αφού κάθε πολύτιμο μπουκαλάλι κοστίζει περί τα 27 δολάρια. Κάποιοι από αυτούς δεν διστάζουν να υποστηρίξουν ότι το πόσιμο νερό που πίνουμε οι κοινοί θνητοί από τις βρύσες μας είναι στην ουσία... "νερό τουαλέτας ανακατεμένο με χημικά". Κάπως έτσι ορισμένες συσκευασίες "ωμού νερού" στις ΗΠΑ έφτασαν να κοστίζουν ακριβότερα και από ένα γαλόνι βενζίνης. Ένω άλλες εταιρείες εμπορεύονται ακόμη και ειδικό "εξοπλισμό" για να συλλέγουν οι ενδιαφερόμενοι το νερό της βροχής, νερό από πηγάδια, κ.λπ.

Στα social media, κάποιοι μιλούν για θαύμα, μοναδική ευεξία και ευεργετικές ιδιότητες (υποστηρίζουν ότι είναι ακόμη και πιο... ενυδατικό) και κάποιοι άλλοι απλώς για τη νέα... ανόητη μόδα της εποχής, κάνοντας λόγο ακόμη και για "νερό των ηλιθίων".

Οι επιστήμονες από την πλευρά του κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Και τονίζουν ότι το συγκεκριμένο νερό όχι απλά δεν έχει ευεργετικές ιδιότητες, αλλά είναι έως και επικίνδυνο για την υγεία. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, το μη επεξεργασμένο νερό περιέχει απλές βρομιές, βακτήρια και παράσιτα, που μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από δυσάρεστες και επικίνδυνες για την υγεία επιπλοκές, μεταξύ των οποίων ηπατίτιδα, σαλμονέλα, e-coli, giardia και νοροϊό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το μη επεξεργασμένο και μη αποστειρωμένο νερό ευθύνεται για τουλάχιστον μισό εκατ. θανάτους από διάρροια ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει, γίνονται "παρεμβολές" και από τους πανταχού παρόντες διαδικτυακούς συνωμοσιολόγους, που επιχειρούν όπως πάντα να "θολώσουν" τα νερά, ακόμη και όταν μιλάμε για ζητήματα δημόσια υγείας.

Φωτό: AP Photo/Jim Mone

SHARE:

24Media Network