Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: “Μίλα με την ψυχή σου”

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: “Μίλα με την ψυχή σου”

Η ψυχική ανθεκτικότητα των νέων στο επίκεντρο των δράσεων της Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας

Αθήνα, Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018– Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από την ψυχική ανθεκτικότητα (mental resilience) των νέων προγραμματίζει η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ.) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας (10/10) που φέτος αφιερώνεται στην ψυχική υγεία των νέων σε έναν κόσμο που αλλάζει σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Είναι γεγονός ότι η σύγχρονη πραγματικότητα καλεί τους νέους σε μια μεγάλη αναμέτρηση λόγω της πολυπλοκότητας, της έντασης και της ταχύτητας των αλλαγών και των απαιτήσεων που θέτει σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο, δηλώνει η Δέσποινα Κατσούδα, ψυχολόγος-ειδική παιδαγωγός της Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ., «Η διαμόρφωση ταυτότητας, η διάρρηξη των οικογενειακών σχέσεων, η εγκατάλειψη της εστίας, ο ανταγωνισμός των σχολικών επιδόσεων, ο εθισμός στο διαδίκτυο και τα πλασματικά πρότυπα, όπως και το άγχος μιας αβέβαιης επαγγελματικής πορείας είναι καταστάσεις που συχνά δοκιμάζουν την ψυχική ανθεκτικότητα των νέων», συμπληρώνει.

Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας ενημέρωσης της ΕΚΨ &ΨΥ «Μίλα με την ψυχή σου» καταδεικνύει την ανάγκη σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ, οι νέοι να μπουν σε έναν εσωτερικό διάλογο και παράλληλα να εκφράσουν ελεύθερα όσα τους απασχολούν λαμβάνοντας σωστή υποστήριξη και καθοδήγηση. Υλοποιώντας εκπαιδευτικά σεμινάρια σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σχολείων της Αττικής, της Φωκίδας, της Φθιώτιδας και της ευρύτερης περιοχής του Έβρου και της Ροδόπης, η ΕΚΨ & ΨΥ επιδιώκει διαχρονικά να μιλήσει για τη σημασία της ανάπτυξης ενός υγιούς ψυχισμού από την παιδική ηλικία.

 

Στο πλαίσιο της στρατηγικής επένδυσης του φορέα στο κομμάτι της πρόληψης και ενημέρωσης γύρω από το θέμα εντάσσεται και τονέο πιλοτικό πρόγραμμα της Ε.Κ.Ψ. &Ψ.Υ. για την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων ευπαθών ομάδων σε 15 σχολικές μονάδες της Αττικής με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής. «Υπάρχουν λύσεις που προϋποθέτουν σωστή ενημέρωση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, των παιδιών, της οικογένειας, του σχολείου, της πολιτείας και φυσικά των ειδικών ψυχικής υγείας που μπορούν να δώσουν σημαντικές κατευθύνσεις. Αυτός είναι και ο στόχος του νέου προγράμματος. Να ενισχύσουμε ψυχικά τα παιδιά αλλά και το οικείο περιβάλλον τους, ώστε να ενδυναμωθούν οι οικογενειακοί και σχολικοί δεσμοί που επηρεάζουν σημαντικά τον ψυχισμό τους δίνοντάς τους εφόδια για την αντιμετώπιση των δυσκολιών», αναφέρει σχετικά η κα Κατσούδα ως συντονίστρια του προγράμματος.

Σε μεγάλο ποσοστό, τα προβλήματα ψυχικής υγείας αρχίζουν να εκδηλώνονται από την εφηβική ηλικία-έχοντας καλλιεργηθεί από τα πρώτα χρόνια ζωής-χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει πάντα έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Η έγκαιρη πρόληψη απαιτείται από την παιδική ηλικία καθώς η ψυχική ισορροπία και ανθεκτικότητα δομείται από νωρίς μέσα από ένα σταθερό πλαίσιο που απαρτίζεται από καλές σχέσεις, αποδοχή, επιβράβευση, κατανόηση των δυσκολιών ως μέρος της ζωής και αναζήτηση βοήθειας από το οικείο περιβάλλον ή κάποιον ειδικό, όταν απαιτείται. Η ψυχική φροντίδα των νέων έχει επίπτωση όχι μόνο σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο καθώς οι υγιείς έφηβοι εξελίσσονται σε υγιείς ενήλικες που μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερες οικογενειακές, φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διαμόρφωση ενός πιο ισορροπημένου κοινωνικού συνόλου.

Η Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας συμμετέχει σε σειρά ενημερωτικών δράσεων με θέμα την ψυχική υγεία και ανθεκτικότητα των νέων σε σχολεία και ανοιχτούς χώρους σε Αθήνα, Άμφισσα, Λαμία και Αλεξανδρούπολη, όπου αναπτύσσει δράση τα τελευταία 40 χρόνια. Στην περιοχή της Αττικής, θα συμμετάσχει:

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου

09.00-13.00, Σιβιτανίδειος Σχολή

  • Επαγγελματίες ψυχικής υγείας της Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. ανοίγουν διάλογο με μαθητές και εκπαιδευτικούς της Σχολής στο πλαίσιο δράσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Δικτύου Φορέων Ψυχικής Υγείας του Δήμου Καλλιθέας.

18.30 Ι Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ν. Σμύρνης (2ας Μαΐου 8, πλατεία Ν. Σμύρνης, 3ος όροφος), Είσοδος ελεύθερη

  • Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Χωρισμένοι σύζυγοι, ενωμένοι γονείς» η διαμόρφωση των οικογενειακών σχέσεων μετά το διαζύγιο και οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία/ανθεκτικότητα των παιδιών. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Νέας Σμύρνης.

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου

10.00-13.00, Περίπτερο Ενημέρωσης, Πλατεία Κύπρου Καλλιθέας

Ένα ξεχωριστό περίπτερο θα στήσουν οι φορείς ψυχικής υγείας και κοινωνικής μέριμνας του Δικτύου Κοινωνικής Πολιτικής του Δ. Καλλιθέας στο κέντρο της πόλης παρέχοντας ενημέρωση γύρω από θέματα ψυχικής υγείας με διαδραστικό τρόπο.Ειδικοί ψυχικής υγείας και χρήστες των υπηρεσιών της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με εκπροσώπους του Σωματείου Ληπτών Υπηρεσιών ΨΥ «Αυτοεκπροσώπηση» θα συνομιλήσουν με μικρά και μεγάλα παιδιά για την ψυχική υγεία μέσα από βιωματικό εργαστήριο που θα στηθεί στον χώρο.

Δράσεις στοχευμένες στον μαθητικό και εφηβικό πληθυσμό θα υλοποιηθούν από τις ομάδες της Ε.Κ.Ψ & Ψ.Υ. και στις περιοχές της περιφέρειας, όπου δραστηριοποιείται.

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ.) είναι επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1986 με τα πρώτα βήματα να καταγράφονται το 1964 από τον καθηγητή Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλο και τους συνεργάτες του. Εμπνευσμένη από το πνεύμα της Κοινωνικής–Κοινοτικής Ψυχιατρικής έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο δραστηριοτήτων καλύπτοντας ένα μεγάλο τμήμα των ψυχιατρικών και παιδοψυχιατρικών αναγκών των κατοίκων των περιοχών όπου λειτουργούν δομές της, στους νομούς Αττικής, Φωκίδας και όμορων περιοχών, Φθιώτιδας, Έβρου-Ροδόπης και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα