Πάτρα: Ολονυχτία και ουρές για μία θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό

Πάτρα: Ολονυχτία και ουρές για μία θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό

Oι συγκεντρωμένοι έφτασαν στο σημείο να δημιουργήσουν και αυτοσχέδιο σύστημα καταγραφής του αριθμού σειράς προτεραιότητας

Πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία των γονιών στην Πάτρα που περίμεναν από τα ξημερώματα της Τετάρτης να καταθέσουν τα δικαιολογητικά με τα οποία θα εξασφαλίσουν την εγγραφή του παιδιού τους σε ένα βρεφονηπιακό σταθμό, έξω από τον κοινωνικό οργανισμό του Δήμου Πατρέων, στην οδό Γούναρη.

Όπως αποκάλυψε το patrastimes, οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στο σημείο να δημιουργήσουν και αυτοσχέδιο σύστημα καταγραφής του αριθμού σειράς προτεραιότητας με κάποιον εξ αυτών να προχωρά στην αναγραφή του αριθμού προσέλευσης και προτεραιότητας με στυλό στο χέρι του καθενός εκ των συγκεντρωμένων.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τη δράση 'Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής'. Φέτος, οι δικαιούμενοι Voucher είναι 92.231 έναντι 84.800 πέρυσι, ενώ οι έγκυρες υποψηφιότητες είναι 132.982, έναντι 121.569 το 2016.

Πάτρα: Πάνω από 800 παιδιά θα μείνουν εκτός βρεφονηπιακών λόγω έλλειψης θέσεων

Μόνο στην Πάτρα πάνω από 800 παιδιά, στην Πάτρα, αναμένεται να μείνουν εκτός από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, παρ’ όλο που η αίτηση για ένταξή τους στις δομές έχει εγκριθεί, ενώ φέτος υποβλήθηκαν 175 περισσότερες αιτήσεις από πέρυσι, κάτι που δείχνει την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς της πόλης.

Οπως αναφέρει η Δημοτική Αρχή, σε ανακοίνωσή της σχετικά με το θέμα και τις πολύωρες ουρές έξω από τα γραφεία του Κοινωνικού Οργανισμού:

«Εκατοντάδες γονείς προσήλθαν από τα ξημερώματα σήμερα στα γραφεία του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου για να πάρουν τις σχετικές βεβαιώσεις για την εγγραφή των παιδιών τους στους Παιδικούς Σταθμούς.

Οι εργαζόμενοι στον Κοινωνικό Οργανισμό (ΚΟΔΗΠ) προσπαθούν να ανταποκριθούν και να εξυπηρετήσουν όλους τους δικαιούχους. Μέχρι τώρα έχουν εξυπηρετηθεί 450 δικαιούχοι του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την μαζική προσέλευση των δικαιούχων και που ενδεχομένως θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης γιατί από πέρυσι αυτή άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε δικαιούχος θα εξασφαλίζει μια θέση στις δομές για το παιδί του, ενώ ταυτόχρονα οι προσφερόμενες θέσεις στους δημοτικούς και ιδιωτικούς σταθμούς είναι λιγότερες από τις αιτήσεις.

Συγκεκριμένα υποβλήθηκαν στο Δήμο μας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, διαχειριστικής αρχής του προγράμματος, συνολικά 2.774 αιτήσεις, 175 περισσότερες, συγκριτικά με πέρσι. Δεδομένου ότι, σήμερα στην περιοχή του Δήμου μας, οι προσφερόμενες θέσεις, από δημόσιους, δημοτικούς και ιδιωτικούς φορείς, είναι 1.956,  προβλέπεται ότι, θα αποκλειστούν, από τις παραπάνω κοινωνικές δομές, περισσότερα από 800 παιδιά. Υπάρχει πιθανότητα  ο αριθμός των παιδιών που θα μείνουν εκτός να είναι  ακόμη μεγαλύτερος,  αφού πολλές οικογένειες δεν κατέθεσαν αίτηση, επειδή δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Από την  περσινή χρονιά διαπιστώθηκε ότι, στην περιοχή του Δήμου μας, περισσότερα από 600 παιδιά, που εγκρίθηκαν από το πρόγραμμα και ήταν κάτοχοι του κουπονιού χρηματοδότησης, έμειναν εκτός παιδικών σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, γιατί δεν βρήκαν θέσεις! Σε αυτό συνέβαλε και η αλλαγή από πέρσι, για πρώτη φορά, του τρόπου υλοποίησης του προγράμματος, τον οποίο και σαν δημοτική αρχή καταγγείλαμε, όπου η χρηματοδότηση δεν δίνεται πλέον στη δομή, αλλά απευθείας στον ωφελούμενο.

Επειδή πέρσι  περισσότερα αναλογικά  βρέφη από ότι νήπια έμειναν εκτός δομών, δημιουργήσαμε στο δήμο μας και στον κοινωνικό οργανισμό, νέα βρεφικά τμήματα, προκειμένου να καλύψουμε φέτος κάποιες από τις αιτήσεις, που δεν ικανοποιήθηκαν, επιπλέον των 250 περίπου νέων θέσεων, που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα δύο χρόνια!

Αυτά όμως δεν αρκούν! Πάλι πολλά παιδιά, περισσότερα από πέρσι,   δεν θα καταφέρουν να βρουν θέση σε κάποια δομή, ιδιωτική ή δημοτική, δεδομένων των σοβαρών ελλείψεων σε υποδομές. Άλλα, για να εγγραφούν σε κάποια ιδιωτική δομή, θα πρέπει οι γονείς τους να  βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη! Όσοι δεν έχουν θα αγωνιούν, για το  που θα αφήσουν το παιδί τους!

Η αντιλαϊκή πολιτική όλων των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων δεν εξαιρεί ούτε την φροντίδα και την αγωγή των παιδιών!

Έχουν ευθύνη για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αγωγής και φροντίδας του παιδιού και κατάλληλων δομών, που θα έπρεπε να υλοποιούνται υπό την αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Ο Δήμος Πατρέων με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου διεκδικεί σταθερά όλα τα παιδιά να έχουν θέση στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς χωρίς καμία επιβάρυνση, χωρίς τροφεία. Αύξηση της Κρατικής χρηματοδότησης των δήμων για κοινωνικές παροχές, για νέες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Νέες προσλήψεις.  Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.»

Με πληροφορίες από patrastimes

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί: Ανακοινώθηκαν οι 92.231 δικαιούχοι voucher

SHARE:

24Media Network