Ποιος είπε ότι το ποδόσφαιρο είναι μόνο για τα αγόρια;

Ποιος είπε ότι το ποδόσφαιρο είναι μόνο για τα αγόρια;
ActionAid

Ροζ για τα κορίτσια, γαλάζιο για τα αγόρια. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, τέτοιου είδους διαχωρισμοί αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μας και δυστυχώς δεν περιορίζονται σε αυθαίρετες χρωματικές επιλογές.

Με την ίδια «παράλογη λογική», υπάρχουν παιχνίδια για κορίτσια και παιχνίδια για αγόρια, δραστηριότητες για κορίτσια και δραστηριότητες για αγόρια και – στη μετέπειτα πορεία – επαγγέλματα για γυναίκες κι επαγγέλματα για άνδρες. Σας θυμίζει κάτι;

Σε αυτή την αφελή κι αυθαίρετη κατηγοριοποίηση, το ποδόσφαιρο κατατάσσεται στα αντρικά αθλήματα. Γι’ αυτό κι όταν βλέπουμε μικρά κορίτσια να παίζουν ποδόσφαιρο και να το διασκεδάζουν με την ψυχή τους σ’ έναν καταυλισμό προσφύγων Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές, η καρδιά μας χτυπά δυνατά!

ActionAid

Η αλήθεια είναι ότι πίσω από τις λέξεις «ποδόσφαιρο», «κορίτσια», «καταυλισμός προσφύγων» συμβαίνει κάτι πολύ σπουδαίο! Πέρα από τον αθλητικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα της δραστηριότητας, καταρρίπτονται στερεότυπα, αμφισβητείται η πατριαρχία, ενδυναμώνονται τα κορίτσια. Δεν το λες και λίγο!

«Εμένα το όνειρό μου είναι να παίξω στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών της FIFA», λέει μια νεαρή προσφύγισσα Ροχίνγκια. Και πράγματι, τον περασμένο Δεκέμβριο, μαζί με τις φίλες της έγραψαν ιστορία! Η ActionAid, σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις του Μπανγκλαντές, διοργάνωσε ποδοσφαιρικό αγώνα στο Camp 27 του καταυλισμού προσφύγων που έχει στηθεί στην περιοχή του Cox’s Bazar. Η ιδέα εκτός από συμβολική ήταν και φιλόδοξη, αφού ο προσφυγικός πληθυσμός των Ροχίνγκια είναι πολύ συντηρητικός και αρχικά εναντιώθηκε στη συμμετοχή των κοριτσιών στον αγώνα.

Ωστόσο, οι άνθρωποι της ActionAid προσέγγισαν τους γονείς και τελικά τους έπεισαν να αφήσουν τις κόρες τους να πάρουν μέρος. Σχηματίστηκαν δύο ομάδες με 15 παίκτριες η καθεμία. Τα κορίτσια δεν είχαν ξαναπαίξει ποτέ στη ζωή τους ποδόσφαιρο. Ακολούθησαν προπονήσεις, μέχρι που ένα πρωί του Δεκέμβρη, μαζεύτηκαν παρά το τσουχτερό κρύο στον καταυλισμό να παίξουν μπάλα μπροστά στο κοινό που είχε μαζευτεί: εκεί βρισκόταν ο επικεφαλής και το προσωπικό του καταυλισμού, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, πρόσφυγες Ροχίνγκια, όλοι έτοιμοι να παρακολουθήσουν το ματς, επευφημώντας τα κορίτσια. Μετά τον αγώνα, έγινε η απονομή του κυπέλλου, με βραβεία και για τις δύο ομάδες, ενώ δόθηκαν επίσης κάποια συμβολικά δωράκια σε όλες τις παίκτριες, με σκοπό να τις ενθαρρύνουν να συνεχίσουν να παίζουν.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του καταυλισμού, Tanvir Ahmed: «Αυτός ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των κοριτσιών θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλά άλλα κορίτσια στον καταυλισμό προσφύγων Ροχίνγκια, βοηθώντας τα να ξεπεράσουν τους πολιτισμικούς φραγμούς και τις κοινωνικές προκλήσεις. Η ActionAid έγραψε ιστορία διοργανώνοντας αυτόν τον μοναδικό αγώνα. Ήταν ωραία ιδέα να γίνει ο αγώνας την ίδια εποχή με το μουντιάλ.»

Μία έφηβη που συμμετείχε στον αγώνα είπε: «Αφότου είδα τα αγόρια να παίζουν ποδόσφαιρο, ήθελα κι εγώ πολύ να παίξω. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα στον καταυλισμό όμως, δεν μπορούσα. Τώρα είμαι ενθουσιασμένη που συμμετείχα στον αγώνα και θέλω να συνεχίσω να παίζω μπάλα και στο μέλλον».

Αντίστοιχο ενθουσιασμό έδειξε και η Jahida Sultana Salma, η οποία εργάζεται στο Κέντρο Κοινότητας του καταυλισμού: «Αρχικά, όταν μου ζητήθηκε να βοηθήσω στην οργάνωση ενός αγώνα ποδοσφαίρου για κορίτσια, φοβήθηκα πολύ, γιατί ήξερα ότι ήταν ενάντια στη συντηρητική νοοτροπία των προσφύγων. Μετά, όμως, που πήγαν όλα καλά και ο αγώνας είχε επιτυχία, η χαρά μου ήταν απερίγραπτη κι αισθάνθηκα αυτοπεποίθηση. Θεωρώ ότι είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ζωής μου, κάτι που θα το θυμάμαι για όλη μου τη ζωή. Τώρα η συμμετοχή των κοριτσιών έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Είμαι πολύ χαρούμενη!»

ActionAid ActionAid


Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Το ποδόσφαιρο εξαπλώθηκε και σε εννέα ακόμα καταυλισμούς προσφύγων Ροχίνγκια, όπου δημιουργήθηκαν αντίστοιχες ομάδες έφηβων κοριτσιών, προάγοντας τις ηγετικές ικανότητες, την ενδυνάμωση και την ανύψωση του ηθικού των γυναικών.

Αν μερικά κορίτσια σε έναν καταυλισμό προσφύγων κάπου στο Μπανγκλαντές μπορούν να υψώσουν το ανάστημά τους στην πατριαρχία και να σπάσουν τα στερεότυπα, φανταστείτε τι αλλαγές μπορούμε να φέρουμε σε όλα τα επίπεδα στον κόσμο μας αν ανοίξουμε τους ορίζοντές μας κι ενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη!

Μάθε περισσότερα για την ActionAid και τη δράση της στην Ελλάδα και τον κόσμο στο actionaid.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα