Πόλεμος περιφέρειας – δήμων και στη μέση οι πρόσφυγες. Τι λένε οι δήμαρχοι στο NEWS 247

Πόλεμος περιφέρειας – δήμων και στη μέση οι πρόσφυγες. Τι λένε οι δήμαρχοι στο NEWS 247

Δεν έπιασε τόπο η δημόσια συγγνώμη του Γ. Μουζάλα στους 4 Δημάρχους των νοτίων προαστίων της Αττικής, σχετικά με τη μετεγκατάσταση προσφύγων στο Ελληνικό. Περιφέρεια και δήμαρχοι βρίσκονται στα χαρακώματα και μιλάνε στο NEWS 247 o Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου τομέα και οι τέσσερις δήμαρχοι των Νοτίων προαστίων

Μιλώντας στο NEWS 247 ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα, της περιφέρειας Αττικής επιτέθηκε στους δημάρχους των Νοτίων προαστίων λέγοντας ότι πρέπει να σοβαρευτούν. “Τι πρέπει να κάνουμε με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες; Να τους πετάξουμε στη θάλασσα ή να τους πυροβολήσουμε” είπε εκτός των άλλων.

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι Γλυφάδας, Ελληνικού, Π.Φαλήρου και Αλίμου, απαντούν μέσω του NEWS 247 ότι τους χαρακτηρίζει πλήρη ανοργανωσιά, υπογραμμίζουν ότι “δεν είμαστε επαρχιώτες” και κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνησή του είναι “άφαντη και πως πολώνουν το κλίμα σε ένα θέμα που είναι υψίστης σημασίας”. Μάλιστα δέχονται τη συγγνώμη του υπουργού και λένε ότι ουσιαστικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό άδειασε ο υπουργός του.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τους δημάρχους δεν ξέσπασε χθες. Εδώ και τρεις μήνες -όπως λένε οι ίδιοι- η κατάσταση χειροτερεύει και το υπουργείο ειδικά το τελευταίο διάστημα είναι ανύπαρκτο. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και συμπληρώνουν πως ουδείς τους ενημερώνει, ενώ οι υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν απαντούν σε κανένα τους κάλεσμα.   

Ωστόσο, από την περασμένη Δευτέρα, όπως λένε στο NEWS 247, και εν όψει της μετεγκατάστασης μεταναστών από την Ειδομένη στο Ελληνικό έψαχναν εναγωνίως κάποιων αρμόδιο από το υπουργείο Εσωτερικών, όμως δεν υπήρξε “καμία απάντηση” και συμπληρώνουν ότι  αν χθες δεν αντιδρούσαν και δεν εξέδιδαν μια κοινή επιστολή ζητώντας εξηγήσεις από τον κ. Μουζάλα κανείς δεν θα ασχολούνταν με το θέμα και η κατάσταση θα ξέφευγε.

Σήμερα, και λίγο πριν βρεθούν στο σημείο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, ο πρωθυπουργός τους απάντησε από το βήμα της Βουλής χαρακτηρίζοντάς τους λαϊκιστές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά. “Ποια είναι η εναλλακτική που καταθέτουν όσοι αντιδρούν;» προσθέτοντας “δεν μπορούν να λαϊκίζουν οι δήμαρχοι λέγοντας ότι μπορεί να πηγαίνουν οι πρόσφυγες σε άλλο νησί. Κάποιοι δήμαρχοι δεν πρέπει να επενδύουν στον λαϊκισμό, δεν πουλάει το θέμα”.

Όπως ήταν φυσικό η αντίδραση ήταν άμεση. Μέσω των social media, ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Παπανικολάου του απάντησε γράφοντας: “Τους Δημάρχους που έχουν προστρέξει από την πρώτη στιγμή, που δείχνουν ευαισθησία και ανθρωπιά, που αγωνιούν για τον τόπο τους, ο κ. Τσίπρας απάντησε με κατηγορίες για λαϊκισμό! Αφού ανακάλυψε ότι οι μετανάστες τελικά ούτε “λιάζονται” ούτε “εξαφανίζονται”, αφού άφησε τους Σκοπιανούς να υψώσουν φράκτη, αφού απέτυχε πλήρως στις επαναπροωθήσεις, ο Πρωθυπουργός επιτίθεται στις δημοτικές αρχές, που με τα λίγα μέσα που διαθέτουν προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Όλοι κρινόμαστε”.

Αμέσως μετά ήρθε η συγγνώμη του κ. Μουζάλα για το γεγονός ότι δεν συναντήθηκε μαζί τους προκειμένου να τους ενημερώσει εγκαίρως για την μετεγκατάσταση προσφύγων στο Ελληνικό, με τους δημάρχους να επαναλαμβάνουν ότι δεν πρέπει να πολώνουμε το κλίμα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Καπάταης: Τους συμπεριφέρονται σαν σκουπίδια. Ας σοβαρευτούν

Francesca Watkinson

Ωστόσο, μιλώντας στο NEWS 247 o αντιπεριφερειάχης Νοτίου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, και επαναδιατυπώνοντας τις αρχικές του δηλώσεις ανέφερε: “Οι χώροι φιλοξενίας είναι αρμοδιότητα του υπουργείου εσωτερικών και μόνο. Από εκεί και πέρα όταν μας ζητούν τη βοήθειά μας βοηθάμε σε συγκεκριμένα θέματα, όπως και κάναμε. Για παράδειγμα -συμπληρώνει- στείλαμε φορτηγά για να μεταφέρουμε κάποια υλικά και όλες οι παρεμβάσεις μας είναι σε επικουρική βάση. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω πως ότι μας ζητήσουν είμαστε δίπλα τους και όσον αφορά ποιοι μπαίνουν ποιοι βγαίνουν από το Ελληνικό είναι θέμα του αρμόδιου υπουργού”.

Ο κ. Καπάταης ως προς την στάση των δημάρχων να συντονιστούν και να ζητήσουν εγγράφως εξηγήσεις από τον κ. Μουζάλα, ήταν ξεκάθαρος:

“Οι δήμαρχοι το μόνο που έχουν να διαχειριστούν είναι την τοπική τους κοινωνία. Και αν ξεκινάνε να ξεσηκώσουν τους πολίτες τους, τότε θα τους ξεσηκώσουν. Αν τους λένε την πραγματικότητα τους καθησυχάζουν. Και ρωτήστε τους. Τρεις μήνες έχετε ακούσει κάτι για το ελληνικό που ήδη βρίσκονται αρκετοί μετανάστες;” και προσθέτει: “Πράγματι υπάρχει ένα θέμα επικοινωνίας μεταξύ του υπουργείου και των δήμων. Δεν υπήρχε εκείνη η επικοινωνία που θα έπρεπε μεταξύ υπουργείου και δήμων. Αλλά από την άλλη μεριά είναι ένα υπουργείο νεοσύστατο με ελάχιστους υπαλλήλους”.

Για την συνδρομή της Περιφέρειας ο κ. Καπάταης είπε ότι είναι δίπλα στους δημάρχους όποτε του το ζητήσουν διευκρινίζοντας ότι “δεν μπορεί να βρεθεί καμία λύση από κανέναν υπουργό και καμία κυβέρνηση αν οι τοπικές κοινωνίες και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι δίπλα στους ανθρώπους που έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη”, ενώ σχετικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού δήλωσε: “Όταν κατεβαίνει ο κ. Γεωργιάδης με κάμερες στο Ελληνικό, αυτό τι είναι δεν είναι λαϊκισμός; Έχετε δει άλλους δημάρχους να κάνουν αντίστοιχες δηλώσεις; Από την Κω, την Λέσβο και την Λέρο; Ας μάθει ο κόσμος ότι το φαινόμενο δεν είναι χθεσινό. Χθες είδαν για πρώτη φορά μετανάστες και πρόσφυγες; Όσο ήταν κλεισμένοι στην Ειδομένη ήταν καλά, επειδή δεν ζούσαν εδώ στην Αθήνα; Και οι άνθρωποι στα νησιά μας όλο το καλοκαίρι που βγάζουν νεκρούς από τη θάλασσα τι θα έπρεπε να πουν;”.

Μάλιστα υπογραμμίζει: “Τρεις μήνες που είμαστε στο Ελληνικό δεν έχει ανοίξει μύτη. Έλεγαν τίποτα τα ΜΜΕ; Τώρα ξαφνικά οι συγκεκριμένοι δήμαρχοι θυμήθηκαν την ιστορία με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες; Κάποιοι λειτουργούν με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό. Τι πρέπει να κάνουμε να τους πετάξουμε στη θάλασσα ή να τους πυροβολήσουμε; Κάποιοι δήμαρχοι λένε ας πάνε οπουδήποτε αλλού αρκεί να μην είναι σε εμάς. Ας σοβαρευτούν λίγο”. 

Παπανικολάου: Δεν είμαστε επαρχιώτες. Αδιαφορούν επικίνδυνα

Francesca Watkinson

 

Σε δήλωσή του στο NEWS 247 o Δήμαρχος Γλυφάδας σημείωσε ότι “κάνουμε μια ύστατη έκκληση γιατί ανησυχούμε πάρα πολύ για τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία στην περιοχή. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και εδώ και τρεις μήνες χειροτερεύει. Σήμερα δεν υπάρχει καμία οργάνωση και καμία πρόνοια για βασικά πράγματα και ο χώρος δεν έχει καμία προδιαγραφή να χαρακτηρισθεί ως κέντρο φιλοξενίας. Δεν γίνονται καταγραφές, δεν υπάρχει καμία υποδομή και  υπάρχουν εντάσεις μεταξύ των μεταναστών”.  Ο κ. Παπανικολάου είναι επίσης ξεκάθαρος: “Είναι μια κατάσταση η οποία πρέπει να εκτονωθεί. Από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσαμε το πρόβλημα  με αλληλεγγύη και ανθρωπιά και κάνουμε μια αγωνιώδη έκκληση σε μια πολιτεία που μας έχει στο σκοτάδι. Ο κόμπος έφθασε στο χτένι. Εμείς είμαστε σε επιφυλακή και παρακολουθούμε το θέμα με πολύ προσοχή. Η αρμόδιοι που είναι;”. 

Στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και ειδικότερα στο γήπεδο του Χόκεϊ καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν εντάσεις. Οι δήμαρχοι που βρέθηκαν στο σημείο ανέφεραν στο NEWS 247 ότι “ο χώρος έχει υποστεί ζημιές” και πως “οι εντάσεις μεταξύ των μεταναστών είναι καθημερινές. Οι Μαροκινοί ζητούν χρήματα από τους υπόλοιπους για να μπουν στον χώρο. Δεν υπάρχει καμία προστασία για τους 250 πρόσφυγες και μετανάστες που είδαμε και για όσους το βράδυ μαζεύονται στον χώρο”.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Χατζηδάκης, σχολιάζοντας στο NEWS 247 τη δήλωση του πρωθυπουργού αναρωτήθηκε: “Να ρωτήσει ο πρωθυπουργός τον κ. Μουζάλα αν ο Δήμαρχος Π.Φαλήρου αντιμετώπισε το θέμα των προσφύγων με λαϊκισμό”, ενώ ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος σημείωσε: “ Νιώθω απόλυτα δικαιωμένος για την αντίδρασή μου γιατί τρομάξαμε με όσα είδαμε. Χθες έγιναν επεισόδια, υπάρχουν σπασμένα τζάμια και πόρτες. Στην περιοχή υπάρχουν άνθρωποι που δεν καταγράφονται ποιοι είναι, υπάρχουν εντάσεις μεταξύ τους και το θέμα της ασφάλειας που θίξαμε είναι υψίστης σημασίας και για τους  ίδιους και για τους κατοίκους της περιοχής”.

Francesca Watkinson

 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης χαρακτήρισε στο NEWS 247 τη δήλωση του πρωθυπουργού ατυχέστατη. “Κανείς δήμαρχος δεν συμπεριφέρεται με λαϊκισμό. Τουλάχιστον εμείς έχουμε δείξει τεράστια υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ωριμότητα που μακάρι να την είχε δείξει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός δημιουργεί εντάσεις και πολώνει το κλίμα, ενώ θα έπρεπε να μας ενώνει ώστε να λύσουμε το πρόβλημα. Εδώ θα έπρεπε να λειτουργούμε ως εθνική Ελλάδος, χρειάζεται εθνική συστράτευση το συγκεκριμένο θέμα και πρέπει κράτος και αυτοδιοίκηση να λειτουργούμε από κοινού. Θα είμαστε όλοι μας κατώτεροι των περιστάσεων αν συνεχίσουμε έτσι. Και εμείς τι είπαμε. Ζητήσαμε ένα σχέδιο, ένα συγκεκριμένο πλάνο και συγκεκριμένες απαντήσεις. Δεν γίνεται να ψάχνουμε από τη Δευτέρα τον αρμόδιο υπουργό και να μην μπορούμε να τον βρούμε” σημειώνει με νόημα και προσθέτει: “Η κατάσταση δεν είναι καλή. Αντιλαμβάνομαι ότι σε έκτακτες καταστάσεις και συνθήκες με ένα τόσο έντονο πρόβλημα δεν μπορούμε να έχουμε υποδειγματικές καταστάσεις, αλλά οφείλουμε σαν χώρα τόσους μήνες, που έχει ξεκινήσει το πρόβλημα με το προσφυγικό, να είχαμε ετοιμάσει κάποιους χώρους υποδοχής. Είναι απαράδεκτο να τρέχουμε να ψάχνουμε και να μην βρίσκουμε κάποιους χώρους την τελευταία στιγμή”.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει τελικά -και εκτός απροόπτου- συνάντηση των δημάρχων με τον κ. Μουζάλα ενώ σήμερα στο σημείο βρέθηκε και ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε: «Νομίζω, πριν ο κύριος Πρωθυπουργός μιλήσει για λαϊκισμό και κατηγορήσει τους δημάρχους για λαϊκισμό, θα έπρεπε να έχει κάνει τον κόπο να έρθει να δει με τα μάτια του αυτά που είδαμε εμείς. Θέλω να σας μιλήσω με ειλικρίνεια. Για λόγους και μόνο ανθρωπιάς δεν μπορεί η ελληνική πολιτεία να συντηρεί ένα χώρο στις συνθήκες που είδαμε εμείς. Οι συνθήκες είναι πάρα πολύ κακές. Είναι συνθήκες που αν η πολιτεία δεν τις λύσει γρήγορα, και σας το λέει ο πρώην Υπουργός Υγείας, θα υπάρξουν σίγουρα ζητήματα δημόσιας υγείας” και συμπλήρωσε: “Εγώ με πολύ ψυχραιμία καλώ τον κύριο Τσίπρα να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του για αυτό το μεγάλο θέμα που έχει δυστυχώς δημιουργήσει. Αν δεν λυθεί το ζήτημα γρήγορα εδώ, δεν σας κρύβω ότι φοβάμαι για το ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη. Και ενώνω τη φωνή μου με τους Δημάρχους της περιοχής ότι «ναι» πρέπει η ελληνική πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και δεν είναι κατάσταση οργανωμένου κράτους, αυτό που είδαμε προηγουμένως».

*Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα