Πύλος: Το χρονικό του πολύνεκρου ναυαγίου – Αναφορές ότι ταξίδευαν επί 4 ημέρες

Πύλος: Το χρονικό του πολύνεκρου ναυαγίου – Αναφορές ότι ταξίδευαν επί 4 ημέρες
Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στην Πύλο ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/EUROKINISSI)

Τουλάχιστον 79 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ανοιχτά της Πύλου, όταν το σκάφος με το οποίο ταξίδευαν από τη Λιβύη προς την Ιταλία ανετράπη, ενώ εκφράζονται εκτιμήσεις ότι ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. Αναλυτικά το χρονικό της τραγωδίας.

Συγκλονισμένη παρακολουθεί η ελληνική και διεθνής κοινότητα την τραγωδία που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου, τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/6), κατά την οποία τουλάχιστον 79 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, μετά την ανατροπή αλιευτικού σκάφους με αδιευκρίνιστο αριθμό επιβαινόντων.

Μέχρι στιγμής 104 από τους μετανάστες έχουν διασωθεί ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση διάσωσης για την αναζήτηση και περισυλλογή των αγνοούμενων επιβαινόντων, ο ακριβής αριθμός των οποίων είναι ακόμη άγνωστος.

Το χρονικό της πολύνεκρης τραγωδίας

Το αλιευτικό “Αντριάνα” εντοπίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης (13/6) στα στίγματα του ραντάρ, από ένα εναέριο μη επανδρωμένο σκάφος της Frontex και από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει με βόρεια κατεύθυνση, από το Τομπρούκ στη Λιβύη, προς την Αδριατική.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, υπήρξε επικοινωνία με τον θάλαμο έρευνας και διάσωσης του, ωστόσο δεν αιτήθηκε συνδρομή ούτε στις ιταλικές ούτε στις ελληνικές αρχές ενώ δεν ανέφερε πρόβλημα ή αριθμό επιβαινόντων.

Αργά το απόγευμα το σκάφος φάνηκε να αλλάζει συνεχώς ρότα και να έχει χαμηλή ταχύτητα ενώ βρισκόταν μεσοπέλαγα. Ωστόσο σε περαιτέρω επικοινωνίες δεν αιτήθηκαν βοήθεια. Αργότερα ένα φορτηγό πλοίο το προσέγγισε και προμήθευσε τους ανθρώπους με κάποια εφόδια, όπως φαγητό και νερό, καθώς φαίνεται πως ταξίδευαν επί 4 μέρες.

Αργά το βράδυ το πλησίασε πλωτό σκάφος του Λιμενικού και το παρακολουθούσε. Στη συνέχεια αυτό ανοίχτηκε στα 46 με 47 ναυτικά μίλια σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο.

Οι καιρικές συνθήκες μέχρι και τη στιγμή της τραγωδίας φαίνεται να ήταν καλές, ωστόσο φορτωμένο με τόσο κόσμο ήταν βέβαιο ότι θα αντιμετώπιζε πρόβλημα ακόμα και με νηνεμία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επέβαιναν εκατοντάδες άτομα στο σκάφος.

Τελικά, τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/6) γύρω στις 2 και χωρίς να είναι σαφείς υπό ποιες συνθήκες, ανετράπη. Αμέσως το ελληνικό Λιμενικό που ήδη βρισκόταν σε μια επαγρύπνηση έσπευσε στο σημείο, σε συνεννόηση και με το ιταλικό Κέντρο Διάσωσης, το οποίο ήταν αυτό που χθες ενημέρωσε ουσιαστικά το Ελληνικό Κέντρο Διάσωσης για το κινδυνεύον σκάφος στην περιοχή. Δύο σκάφη του Λιμενικού, τρία παραπλέοντα και ένα C130 μετέβησαν εκεί και 104 άνθρωποι διασώθηκαν. Από εκείνη την ώρα οι έρευνες συνεχίζονται.

Παρακάτω είναι το σημείο που εντοπίστηκε το βυθισμένο αλιευτικό, σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Το σημείο όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο ναυάγιο ερτ

Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου: Ανάγκη να εξαρθρωθούν τα διεθνή κυκλώματα διακίνησης

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ενημερώνει μέσα από ανακοίνωσή του ότι “από την πρώτη στιγμή βρέθηκε σε επαφή με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή”, για το τραγικό περιστατικό του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κλιμάκια του υπουργείου βρίσκονται στην Καλαμάτα προκειμένου να συνδράμουν τις δημοτικές αρχές όπου κριθεί απαραίτητο, στην αρωγή των διασωθέντων, στην υποστήριξη και τη διερμηνεία. Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου είναι σε πλήρη ετοιμότητα έτσι ώστε μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες να υποδεχθούν τους διασωθέντες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μαλακάσα, όπου και θα μεταφερθούν συνοδεία κλιμακίων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

“Το ναυάγιο φέρνει με τον πιο τραγικό τρόπο στο προσκήνιο για ακόμη μία φορά, την ανάγκη εξάρθρωσης των διεθνών κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Φόβοι για περισσότερους νεκρούς

Εκφράζονται φόβοι όμως ότι ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός των επιβαινόντων και συνεχίζεται η έρευνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Λιμενικού, στο σκάφος επέβαιναν 400-450 άτομα, ενώ το Messinialive.gr κάνει λόγο για 700 άτομα.

Στην περιοχή επιχειρούν 6 παραπλέοντα πλοία, πλωτό του Λιμενικού Σώματος και αεροσκάφος C-130, αναμένονται πλωτό και ναυαγοσωστικό του λιμενικού, φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί εκατό (100) άτομα, τα οποία μεταφέρονται με παραπλέον πλοίο στην Καλαμάτα, όπου έχει οργανωθεί η υποδοχή τους σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.»

Η Διαδρομή της Καλαβρίας

Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο φωτίζει εκ νέου τη “Διαδρομή της Καλαβρίας“, όπως ονομάζεται το μεγάλο και ριψοκίνδυνο ταξίδι από την Τουρκία απευθείας στην Ιταλία. Το επιλέγουν ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, αντί του σύντομου περάσματος στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, υπό τον φόβο να επαναπροωθηθούν παράνομα.

Δείτε το βίντεο του 24MEDIA LAB:

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα