Ραντεβού εξ αποστάσεως την εποχή της καραντίνας

Ραντεβού εξ αποστάσεως την εποχή της καραντίνας
Το διάσημο dating app Tinder (AP Photo/Tsering Topgyal, File) AP

Ενώ ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη βρίσκεται σε καραντίνα, πολλοί άνθρωποι στις πρωτόγνωρες συνθήκες τις οποίες ζούμε ψάχνουν το ταίρι τους πίσω από μία οθόνη φέρνοντας την άνθηση των διαδικτυακών ραντεβού.

Η πανδημία του κορονοϊού και το lockdown που έχει επιβληθεί στις περισσότερες χώρες έχει θέσει ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη σε καραντίνα. Πλέον το ραντεβού περνάει “κρίση” τουλάχιστον όμως σε φυσικό επίπεδο, αφού πίσω από την οθόνη παραμένει ζωντανό.

Οι άνθρωποι χωρίς κάποιο σύντροφο προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και ψάχνουν για το άλλο τους μισό ή απλά για μία παρέα μέσω των dating apps.

Σύμφωνα με το Fast Company το ενδιαφέρον για το ραντεβού από απόσταση μεγαλώνει με τις εταιρείες να προσπαθούν να παρουσιάσουν νέες στρατηγικές (π.χ. happy hour), ώστε να καλύψουν τις νέες ανάγκες των χρηστών.

Οι συζητήσεις σε τέτοιες εφαρμογές έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα από τις 11 Μαρτίου. Στο Tinder τα μηνύματα αυξήθηκαν κατά 20%, ενώ στο OkCupid κατά 30%. Οι εταιρείες θέλουν να βεβαιωθούν ότι οι χρήστες δεν θα σπάσουν την καραντίνα και δεν θα βαρεθούν τις υπηρεσίες τους, άρα με διάφορες “παροχές”, όπως η γραμμή συμβουλών ραντεβού του Match.com, προσπαθούν να κρατήσουν το ενδιαφέρον.

Στο OkCupid, όπου οι χρήστες μπορούν να “βγουν” ραντεβού μέσω video και να κάνουν μαζί διάφορες δραστηριότητες, υπάρχει αύξηση των βιντεοκλήσεων της τάξης του 200%.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι κάτι φυσιολογικό, καθώς ο άνθρωπος έχει ανάγκη από επαφή και επικοινωνία. “Ποια είναι η εναλλακτική χωρίς το video dating; Καθόλου ραντεβού” αναφέρει η Καταλίνα Τόμας, καθηγήτρια της ψυχολογίας της επικοινωνίας.

Ωστόσο, η καραντίνα έχει φέρει και διαφορετικά από τα συνηθισμένα αποτελέσματα. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις εφαρμογές αυτές, σύμφωνα με την έρευνα, πλέον φλερτάρουν περισσότερο.

Με τις συζητήσεις να είναι βέβαια περισσότερες, οι χρήστες τείνουν να γίνουν αναποφάσιστοι, αφού πλέον έχουν περισσότερες επιλογές. Πάντως, η στροφή στο φλερτ ως μέσο επικοινωνίας λειτουργεί ευεργετικά για εκείνους που ψάχνουν στο διαδίκτυο μία μακροχρόνια σχέση.

Στο Tinder ακόμη υπάρχει και η δυνατότητα ανεύρεσης ενός πλατωνικού φίλου, αφού δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας όχι μονάχα με κοντινούς χρήστες, αλλά με άλλους σε κάποιο μακρινό μέρος του πλανήτη, ικανοποιώντας την ανάγκη της απλής συνομιλίας.

Τι επιφυλάσσει αυτή η κατάσταση για το μέλλον; Οι ειδικοί αναφέρουν ότι και μετά την πανδημία οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν το video dating περισσότερο πριν κάνουν το επόμενο βήμα και προχωρήσουν σε κανονικό ραντεβού. Όμως, όπως υποστηρίζει η Τόμα, αυτό κρύβει κινδύνους, καθώς μέσω των μηνυμάτων υπάρχει η τάση της εξιδανίκευσης του συνομιλητή, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην απογοήτευση στη συνέχεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα