Σάμος: Αποστολή ενισχύσεων της ΕΛΑΣ – Προσαγωγές και συλλήψεις μετά τα επεισόδια στη δομή

Σάμος: Αποστολή ενισχύσεων της ΕΛΑΣ – Προσαγωγές και συλλήψεις μετά τα επεισόδια στη δομή

Νωρίς σήμερα το πρωί, κατέφθασαν αστυνομικές δυνάμεις από Αθήνα, ώστε να ενισχυθούν οι τοπικές Υπηρεσίες προς αποφυγή τυχόν νέων εντάσεων - 31 κατεστραμμένες σκηνές ο απολογισμός, ευτυχώς δίχως θύματα εκτός των τριών τραυματισμένων Σύρων.

Λήψη μέτρων διαδέχεται την επόμενη μέρα στο νησί της Σάμου, ύστερα από τα σοβαρά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ).

Νωρίς σήμερα το πρωί, κατέφθασαν αστυνομικές δυνάμεις από Αθήνα, ώστε να ενισχυθούν οι τοπικές Υπηρεσίες προς αποφυγή τυχόν νέων εντάσεων.

Περίπου στη μία τα ξημερώματα η φωτιές τέθηκαν υπό έλεγχο από άντρες της Πυροσβεστικής και οι εντάσεις εξομαλύνθηκαν. Από τις φωτιές που έβαλαν ταραξίες εντός και εκτός δομής, καταστράφηκαν 31 σκηνές, ευτυχώς δίχως θύματα, εκτός από τους τρεις τραυματισμένους Σύρους από μαχαιρώματα που δέχτηκαν στην αιματηρή συμπλοκή που προηγήθηκε της έντασης μεταξύ Σύρων και Αφγανών προσφύγων.

Μάλιστα για αυτό το περιστατικό έχουν γίνει προσαγωγές και ήδη έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον τέσσερα άτομα που συμμετείχαν στην συμπλοκή οι οποίοι και θα συλληφθούν, ενώ ενδέχεται εντός της ημέρες ο αριθμός των κατηγορουμένων να μεγαλώσει από την προανάκριση της Ασφάλειας Σάμου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι όπως και στην περίπτωση της Μόριας στη Λέσβο έτσι και στην Σάμο ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων είναι εντελώς δυσανάλογος για τις δυνατότητες χωρητικότητας της δομής και μάλιστα εντός της πόλης, όπου ενώ η χωρητικότητα ήταν πρόβλεψης 648 ατόμων, στην πραγματικότητα εντός της δομής βρίσκονται 5.768 άτομα με ό,τι συνεπάγεται για τις συνθήκες διαβίωσής τους αλλά και για ζητήματα ασφάλειας.

Την ίδια περίοδο βεβαίως βρίσκονται σε εξέλιξη έργα για την μεταφορά της δομής στο νέο ΚΥΤ που κατασκευάζεται στην περιοχή Ζερβού της Σάμου, περίπου 6 χλμ. πιο μακριά, όπου εκεί θα δημιουργηθεί και το πρώτο νέο προαναχωρησιακό κέντρο μεταναστών κλειστού τύπου, δίπλα από το νέο Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης του νησιού.

Οι προσπάθειες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ανακούφιση των νησιών με την μεταφορά όσων δικαιούνται ασύλου και κυρίως οικογενειών στην ενδοχώρα, παραμένουν σε εξέλιξη, ωστόσο κρίσιμος παράγοντας για να έχουν αυτές οι προσπάθειες απτά αποτελέσματα για την νησιά κυρίως του Βορείου Αιγαίου που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της και να περιορίσει τις εισροές, κάτι που δεν φαντάζει δυνατό να συμβεί ειδικά μετά και την στρατιωτική εισβολή της γειτονικής χώρα στη Συρία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version