Σχέδιο “Δάρδανος” για τις πλημμύρες και σχέδιο “Ιόλαος” για τις φωτιές

Σχέδιο “Δάρδανος” για τις πλημμύρες και σχέδιο “Ιόλαος” για τις φωτιές

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρουσίασε δύο ολοκληρωμένα σχέδια που εκπονήθηκαν για την αντιμετώπιση πλημμυρών με την ονομασία "Δάρδανος" και φωτιών με την ονομασία "Ιόλαος".

Με στόχο τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων φορέων, παρουσιάστηκαν σήμερα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δύο ολοκληρωμένα σχέδια που εκπονήθηκαν για πλημμύρες με την ονομασία «Δάρδανος» και για τις φωτιές, με την ονομασία «Ιόλαος».

Η παρουσίαση των δύο νέων σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης διαχείρισης βραχείων συνεπειών πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.

Με τα δύο αυτά ολοκληρωμένα Σχέδια επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση όλων των εμπλεκόμενων Φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, τόσο από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, όσο και εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, καθώς και για την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους. Προϋπόθεση για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι η συνέργεια, η συνεργασία και η διαλειτουργικότητα των εμπλεκομένων Φορέων και στα τρία επίπεδα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στον σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων σημείωσε: ‘’Η Προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας του και του περιβάλλοντος αποτελεί πρώτο μέλημα για την Κυβέρνηση. Η έγκαιρη πρόληψη και διαχείριση των καταστάσεων που προκαλούν τα έκτακτα φαινόμενα βρίσκονται στο κέντρο του σχεδιασμού μας. Για εμάς η Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα. Με τα δύο αυτά σχέδια αποδεικνύουμε ότι το Κράτος είναι εδώ, η καρδιά της Πολιτικής Προστασίας χτυπάει εδώ. Συμβουλεύουμε τους πολίτες να ακούνε και να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους τους πολίτες, ώστε να παρακολουθούν με προσοχή τις ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας”.

O Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας παρουσίασε τα δύο Σχέδια, ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων: “Τα σχέδια αυτά συνδυάζουν την επιχειρησιακή και επιστημονική γνώση ώστε να μας θωρακίσουν έναντι των κινδύνων. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Περνάμε από τη φάση του αυτοσχεδιασμού στη φάση των επιστημονικών δεδομένων, σε όλες τις διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι υπάρχουν πρωτόκολλα ενεργειών για κάθε έκτακτη ανάγκη και πολύ αξιόμαχο προσωπικό. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε στην παρούσα φάση είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτά εφαρμόζονται, ποιος τα παρακολουθεί και αν όλα γίνονται σωστά και στο χρόνο που πρέπει να γίνονται”.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επίσης, υπογράμμισε ότι εντός του Δεκεμβρίου θα δοθεί για διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου για την πολιτική προστασία, ενώ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα και με τις εντολές του πρωθυπουργού, θα έχουν ολοκληρωθεί και όλα τα υπόλοιπα σχέδια για τις φυσικές καταστροφές, όπως για σεισμούς, ακόμη και για τυχόν ενεργοποίηση ηφαιστείων.

Μάλιστα ανέφερε πως από το σχέδιο νόμου θα προκύπτει και ποιο θα είναι εκείνο το πρόσωπο, το μοναδικό πρόσωπο που θα παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις όπως π.χ. για τις εκκενώσεις πάντα μετά από ανάλυση όλων των επιστημονικών δεδομένων που θα έχει στην κατοχή του.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως η χώρα είχε μείνει σχεδόν 6 χρόνια χωρίς την εκπόνηση νέων σχεδιασμών για την αντιμετώπιση κρίσεων αυτού του είδους, με τα γνωστά αποτελέσματα και πλέον κανείς δεν θα έχει δικαιολογία ότι δεν ήξερε τι να κάνει αφού οι αρμοδιότητες και οι ενέργειες του καθενός ορίζονται ξεκάθαρα από τον νέο σχεδιασμό.

Κορυφαίο ίσως σημείο των δύο σχεδίων, όπως ανέπτυξε στην ομιλία του ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, Φοίβος Θεοδώρου, είναι η χαρτογράφηση των περιοχών που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια τα μεγαλύτερα πλημμυρικά φαινόμενα, ώστε να τα έχουν στην κατοχή τους οι τοπικές αυτοδιοικήσεις και να δίνουν προτεραιότητες στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση των έργων που χρειάζονται.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η Γενική Γραμματεία έχει εποπτικό ρόλο των έργων που πρέπει να γίνουν και κατά πόσο εκτελούνται ενώ προσπάθεια της κυβέρνησης είναι αυτές οι διαδικασίες να αποκτήσουν πιο ευέλικτο τρόπο ώστε να μην χρονίζουν, ενώ έγινε και χαρτογράφηση του οδικού δικτύου, ώστε επίσης όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι δρόμοι είναι υπ’ ευθύνη τους.

Αντίστοιχα, για τις φωτιές, έγινε χαρτογράφηση των περιοχών με την μεγαλύτερη συχνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών, κυρίως σε περιοχές με υψόμετρο 0-600 μέτρα και θα ακολουθηθεί ένα μοντέλου πλήρους αποτύπωσης οικισμών, κοινοτήτων και πληθυσμών σε κάθε περιοχή ώστε να ξέρουν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις ανά πάσα στιγμή σε περιπτώσεις κρίσεων πώς να διαχειριστούν το θέμα της μετακίνησης των πληθυσμών που τυχόν εκδηλωθούν πυρκαγιές σε κοντινά δάση.

Τα πολυσέλιδα αυτά σχέδια που εκπονήθηκαν θα μοιραστούν σε όλους τους συναρμόδιους φορείς και έτσι θα αποκτήσουν όλοι πλήρη εικόνα και γνώση των ενεργειών που πρέπει να ακολουθούνται.

Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Μάριος Καραγιάννης, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, Φοίβος Θεοδώρου, ο Προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, Δημήτρης Αλεξανδρής και η Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΓΓΠΠ, Ελένη Μπόμπου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα