Σε εφαρμογή η Συνεπιμέλεια: Πήγε στη Ρουμανία με τα παιδιά και διατάσσεται η… επιστροφή της

Σε εφαρμογή η Συνεπιμέλεια: Πήγε στη Ρουμανία με τα παιδιά και διατάσσεται η… επιστροφή της
Ζευγάρι που παίρνει διαζύγιο Shutterstock

Το δικαστήριο με απόφαση που ακολουθεί το νέο Νόμο της Συνεπιμέλειας, διατάσσει την επιστροφή της μητέρας με τα ανήλικα παιδιά. Παραβιάστηκε το δικαίωμα της επικοινωνίας των παιδιών με τον πατέρα.

Απόφαση – σταθμό υπέρ πατέρα, διατάσσοντας να επιστρέψει η πρώην σύζυγος του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους από τη Ρουμανία όπου μετεγκαταστάθηκαν μόνιμα το Σεπτέμβριο του 2020, εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Κέρκυρας.

Με μία κρίση που εφαρμόζει το Νόμο για τη Συνεπιμέλεια (ν.4714/2020), το δικαστήριο μέσω τη διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων ζητά “την προσωρινή επιστροφή τους στο νησί της Κέρκυρας, μέχρι την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης που θα καθορίζει τον τόπο διαμονής τους μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τους γονείς ή μέχρι την επίτευξη σχετικής έγγραφης συμφωνίας των γονέων τους”.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 810/2021 απόφαση, αν και ο πατέρας προσπαθούσε να αποτρέψει το ενδεχόμενο η πρώην σύζυγος του να επιστρέψει στη γενέτειρα της στη Ρουμανία παίρνοντας μαζί της και τα δύο ανήλικα παιδιά τους, ηλικίας 10 και 5 ετών, από τον Απρίλιο του 2020, η ελληνική Δικαιοσύνη δήλωνε αναρμόδια λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “η άσκηση, έστω και προσωρινά, της επιμέλειας του προσώπου ανήλικου τέκνου, περιλαμβάνει και το δικαίωμα καθορισμού του τόπου διαμονής του κι ως εκ τούτου δε χρειάζεται οποιαδήποτε παρέμβαση ή άδεια από το Δικαστήριο”.

Με το νέο νόμο τέθηκε σε ισχύ το άρθρο 1519 ΑΚ, που ορίζει ότι: «Μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτεί προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο».

Την ίδια περίοδο ωστόσο, η έχουσα την προσωρινή επιμέλεια μητέρα των δύο ανήλικων παιδιών, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020, έστειλε γραπτό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο του, όπου ανέφερε: «Σε ενημερώνω ότι σήμερα φύγαμε με τα παιδιά στη Ρουμανία για διακοπές. Είμαστε ήδη στη Ρουμανία». Μία εβδομάδα αργότερα, με τον ίδιο τρόπο ενημέρωνε τον πατέρα των παιδιών: «Τελικά θα μείνουμε εδώ. Το παιδί θα πάει εδώ σχολείο. Οι διακοπές τελειώνουν την Παρασκευή».

Το σκεπτικό

Έκτοτε – περιγράφει η απόφαση- η καθ’ ης μετεγκαταστάθηκε μαζί με τα ανήλικα τέκνα των διαδίκων στην κατοικία της μητέρας της στη Ρουμανία, χωρίς βεβαίως να έχει τη συναίνεση του αιτούντος, ο οποίος απεναντίας εξ αρχής είχε δηλώσει ότι αντιτίθεται κάθετα στο ενδεχόμενο αυτό. “Με βάση τα παραπάνω πιθανολογούμενα πραγματικά περιστατικά, καθίσταται σαφές ότι η καθ’ ης έχει παραβιάσει την ως άνω διάταξη του άρθρου 1519 ΑΚ, που ήταν σε ισχύ όταν μετεγκαταστάθηκε μαζί με τα ανήλικα τέκνα της στη Ρουμανία, καθώς μετέβαλε μονομερώς τον τόπο διαμονής των ανήλικων τέκνων των διαδίκων, των οποίων ασκεί προσωρινά την επιμέλεια, χωρίς προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση” αναφέρεται, ενώ στη συνέχεια επισημαίνεται: “Η μετεγκατάσταση αυτή αναμφίβολα επέδρασε ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του αιτούντος με τα ανήλικα τέκνα του, καθότι η επικοινωνία αυτή, όσο τα παιδιά διέμεναν στην Ελλάδα, δηλαδή μέχρι τις 2-9-2020, ήταν σαφέστατα ευχερέστερη από ότι μετά τη μετεγκατάσταση τους στη Ρουμανία”.

Μάλιστα, το δικαστήριο διευκρινίζει ότι οι προηγούμενες αποφάσεις δέχονταν πως η μητέρα είχε το δικαίωμα να καθορίζει μονομερώς τον τόπο διαμονής τους, ακολουθώντας το τότε ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και ότι τα αντίστοιχα αιτήματα του πατέρα περί καθορισμού ως προσωρινού τόπου διαμονής των ανήλικων τέκνων των διαδίκων το νησί της Κέρκυρας, “δε δεσμεύει το παρόν δικαστήριο, καθότι η μετέπειτα εισαγωγή στην έννομη τάξη της διάταξης του άρθρου 1519 με το άρθρο 139 Ν. 4714/2020 (ΦΕΚ Α 148/31.7.2020) αποτελεί λόγο κάμψης του προσωρινού δεδικασμένου που απορρέει από τις παραπάνω αποφάσεις αυτού του Δικαστηρίου, σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν στην προηγούμενη νομική σκέψη”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version