Σεισμός στην Εύβοια: Ανησυχούν οι πολίτες – Σε ετοιμότητα οι αρχές για το “Εγκέλαδος 2”

Σεισμός στην Εύβοια: Ανησυχούν οι πολίτες – Σε ετοιμότητα οι αρχές για το “Εγκέλαδος 2”
Σεισμός στην Εύβοια glomex

Δεν καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές ή τραυματισμοί από τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια, που "ταρακούνησε" και την Αττική. Την Πέμπτη θα συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ.

Μικρές υλικές ζημιές είναι ο απολογισμός του σεισμού μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (28/12) κοντά στα Ψαχνά Ευβοίας.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους δεν πρόκειται για την ίδια εστία που έδωσε την έντονη σεισμική δραστηριότητα την προηγούμενη περίοδο αλλά πρόκειται για ένα παλαιότερο ρήγμα που το 2003 είχε δώσει σεισμό 5,3 Ρίχτερ. Όπως και να έχει οι κάτοικοι είναι ανάστατοι, αφού και οι μετασεισμοί είναι πολλοί.

Ο Βασίλης Καραστάθης, αναπληρωτής διευθυντής του γεωδυναμικού Ινστιτούτου ανέφερε: «Έγινε σε μια περιοχή που αρκετές φορές μας έχει απασχολήσει με σεισμούς με μεγέθη της τάξης αυτής, οπότε εξ αυτού του γεγονότος δεν αποτελεί έκπληξη να έχουμε ένα σεισμό σε αυτή την περιοχή» και συνέχισε: «Στο παρελθόν υπήρχαν και άλλες ακολουθίες, το 2003, 2009, 2010. Υπάρχει δηλαδή ένα ιστορικό το οποίο υποστηρίζει καλά μια σεισμικότητα με μεγέθη της τάξης αυτής. Αυτή η περιοχή που διεγέρθηκε τώρα δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή που είναι κοντά στη Νέα Στύρα».

Ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, τόνισε στην ΕΡΤ3: «Η προσοχή μας εντοπίζεται στο να μπορέσουμε να εντοπίσουμε ακριβώς τις διαστάσεις του συγκεκριμένου σεισμικού ρήγματος, για να το κάνουμε αυτό όμως θέλουμε δεδομένα αρκετά ενός με δύο 24ωρων για να μπορέσουμε να δούμε πιο καθαρά την εικόνα της συγκεκριμένης σεισμικής διέγερσης».

Λέκκας: “Σε ετοιμότητα για το σχέδιο Εγκέλαδος 2”

Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ. Σύμφωνα με τα πορίσματα της, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα ενώ την Πέμπτη (29/12) αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου η επιτροπή.

«Δίνουμε συγκεκριμένες οδηγίες στις αρχές και στην Περιφέρεια προκειμένου να θέσουν σε ετοιμότητα και να επανεξετάσουν το σχέδιο Εγκέλαδος 2» τόνισε ο Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ.

Στους πολίτες συστήνεται:

  • να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες
  • να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους για προστασία από πτώση αντικειμένων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα