Στο έλεος της κακοκαιρίας – Προβλήματα σε μεγάλο μέρος της χώρας

Στο έλεος της κακοκαιρίας –  Προβλήματα σε μεγάλο μέρος της χώρας
Μάνος Φραγκιουδάκης

Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα - Πού θα είναι κλειστά αύριο τα σχολεία

Προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας, εκτός απ’ τις “μαρτυρικές” Μάνδρα και Νέα Πέραμο που γνώρισαν την απόλυτη καταστροφή θρηνώντας νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές, καταγράφονται από νωρίς το πρωί λόγω της κακοκαιρίας. Πλημμυρισμένοι δρόμοι, ζημιές σε καλλιέργειες και σε σπίτια. Κλειστά σχολεία αύριο σε νησιά του Ιονίου αλλά και σε περιοχές όπου αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις και σε όσες ήδη έχουν πληγεί απ’ τις έντονα καιρικά φαινόμενα.

Πάνω από 300 κλήσεις στην Πυροσβεστική στην Κεντρική Μακεδονία

Καταστροφές από τις πλημμύρες στην παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας - Θήβας στη Νέα Πέραμο, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) eurokinissi

 

Πλήττεται για δεύτερη ημέρα η Κεντρική Μακεδονία από την σφοδρή κακοκαιρία, με τα περισσότερα προβλήματα μέχρι αυτή την ώρα να καταγράφονται στην περιοχή της Κατερίνης, όπου η Πυροσβεστική έχει δεχθεί τουλάχιστον 300 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και μεταφορά ατόμων από οικίες και οχήματα σε ασφαλή σημεία. Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν για την μεταφορά 30 ατόμων σε ασφαλή σημεία, μεταξύ αυτών και τρεις βοσκούς από τη Νέα Έφεσσο.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι στο τμήμα μεταξύ Λιτόχωρου και Κατερίνης θα υπάρξουν πιθανές καθυστερήσεις στα δρομολόγια των τρένων.

Στο μεταξύ, με προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αθήνας στο ύψος του Βαρικού Πιερίας, όπου είχε κλείσει εντελώς απ’ τις 14:30 έως και τις 19:30, ενώ τώρα έχει δοθεί στην κυκλοφορία μια λωρίδα.

Προβλήματα στη Χαλκηδόνα και στη Θεσσαλονίκη

ΝΑΥΠΛΙΟ-ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΑΝΑΡΙΤΙ ΚΑΙ ΑΡΓΟΛΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ. Πολλή ισχυρή βροχόπτωση σημειώνεται σε πολλές περιοχές της Αργολίδας από τη νύχτα της Κυριακής . Πλημμύρισαν τα χωριά Πανάριτη και Αργολικό από το παρακείμενο ρέμα. Προβλήματα με πλημμυρισμένους δρόμους παρουσιάζονται σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.(Eurokinissi) eurokinissi

 

Αγροτικές εκτάσεις πλημμύρισαν και ζημιές προκλήθηκαν σε μάντρες υλικών, κηπευτικά και ποιμνιοστάσια, από την έντονη βροχόπτωση που έπληξε τον Δήμο Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, σήμερα, ωστόσο, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Γιάννης Τσουκνιδάς, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι μεγάλες οι καταστροφές στο αγροτικό οδικό δίκτυο της περιοχής.

Εξάλλου, από τα ξημερώματα, συνεργεία του Δήμου Χαλκηδόνας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθούν να καλύψουν τα ρήγματα στον παραπόταμο του Αξιού Βαρβαρόβαση.

Προβλήματα καταγράφηκαν και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά και στα ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπως στις περιοχές Χαριλάου, Τούμπα και Καλαμαριά. Λόγω του δυνατού αέρα ξεριζώθηκαν τουλάχιστον 20 δέντρα και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να τα απομακρύνει.

Δρόμοι – παγίδες στην Ήπειρο

Epirus Post

 

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών προκάλεσαν προβλήματα και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ηπείρου. Ειδικότερα, στα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο, τη Ζίτσα και την Κόνιτσα, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις αποκολλήθηκαν βράχοι που κατέληξαν στο οδόστρωμα, ενώ σε πολλά σημεία του δικτύου φερτά υλικά από χειμάρρους κατέστησαν δύσκολη τη διέλευση των οχημάτων.

Στους οδηγούς, ιδιαίτερα σε όσους κινούνται στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο, συνιστάται μεγάλη προσοχή.

Τόνοι λάσπης και στο επαρχιακό δίκτυο Τρικάλων

Επί ποδός βρίσκονταν απ’ το πρωί 25 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων σε διάφορα σημεία του νομού προκειμένου να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ένα απ’ τα πιο σημαντικά, όπως επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η απομάκρυνση τόνων λάσπης από το επαρχιακό αλλά και το εθνικό δίκτυο, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του καθώς τα ποτάμια της περιοχής «φουσκώνουν» επικίνδυνα.

Καταστροφές από τις πλημμύρες στην παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας - Θήβας στη Νέα Πέραμο, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) eurokinissi

 

Κλειστά σχολεία

ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΟΓΩ ΠΑΓΕΤΟΥ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ) eurokinissi

 

Υπό τον φόβο των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται και αύριο σε αρκετές περιοχές θα παραμείνουν κλειστά πολλά σχολεία.

Ειδικότερα, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων, σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, με απόφαση των δημάρχων.

Κλειστές θα παραμείνουν επίσης ορισμένες σχολικές μονάδες στο νομό Λάρισας, όπου σήμερα, δεν λειτούργησε το δημοτικό σχολείο στο Βλαχογιάννι της Ελασσόνας, για προληπτικούς λόγους και για την ασφάλεια των μαθητών.

Επίσης σήμερα, λόγω ροής νερού μέσα στο χώρο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, σταμάτησαν τα μαθήματα.

Για λόγους ασφαλείας δεν θα λειτουργήσουν αύριο και τα δημοτικά σχολεία στη Μελιβοία και στο Στόμιο, του Δήμου Αγιάς, καθώς και τα νηπιαγωγεία σε Στόμιο, Αγιόκαμπο, Μελιβοία.

Κλειστά όμως θα είναι και κάποια σχολεία στην περιοχή του Πειραιά ενώ δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε όλο τον νομό Πιερίας.

Αναλυτικά στον Πειραιά, δεν θα λειτουργήσουν αύριο το 1ο Ειδικό νηπιαγωγείο και 1ο Δημοτικό Σχολείο του Πειραιά , το 2ο νηπιαγωγείο,το 12ο νηπιαγωγείο, το 17ο νηπιαγωγείο, το 31ο νηπιαγωγείο, το 56ο νηπιαγωγείο και επίσης το 13ο Δημοτικό Σχολείο, το 41ο Δημοτικό Σχολείο και το 44ο Δημοτικό Σχολείο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,  (Πηγή φωτο: Epirus Post)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα