“Θαλασσοδάνεια” ΑΤΕ: Προς απολογία 13 κατηγορούμενοι

“Θαλασσοδάνεια” ΑΤΕ: Προς απολογία 13 κατηγορούμενοι
Υποκαταστήματος της ΑΤΕ Eurokinissi

Αφορά στο σκέλος για τα επισφαλή δάνεια ύψους 134 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα στην πτωχευμένη σήμερα εταιρία Sex Form.

Το ανακριτικό κατώφλι θα περάσουν το επόμενο διάστημα 13 άτομα με την ιδιότητα του κατηγορούμενου για επισφαλή δάνεια, που χορηγήθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα στην πτωχευμένη σήμερα εταιρία Sex Form. Πρόκειται για ακόμη ένα σκέλος των δανείων που περιλαμβάνονταν στο αποκαλούμενο «πόρισμα Νικολούδη», το οποίο εδώ και χρόνια ερευνούν οι δικαστικές αρχές.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που καλούνται να απολογηθούν, είναι ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ Δημήτρης Μηλιάκος, μέλη του Γενικού Συμβουλίου Χορηγήσεων της Τράπεζας, που εμφανίζονται να άναψαν το «πράσινο» φως για τα δάνεια, καθώς και βασικοί μέτοχοι της επιχείρησης, η οποία πτώχευσε το 2008. Τα αδικήματα για τα οποία καλούνται κατά περίσταση να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή κατά της διαφθοράς, Σωτήρη Τσουβαλά, είναι κατά περίσταση αυτά της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της άμεσης συνέργειας σε αυτή και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία.

Τα «θαλασσοδάνεια» του Νικολούδη

Η υπόθεση αφορά σε δάνεια συνολικού ύψους 134 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία χορηγήθηκαν 2002 – 2005, στην εταιρεία εσωρούχων – ενδυμάτων. Ωστόσο, η χορήγησή τους ξεκίνησε να ερευνάται το 2015, τρία χρόνια αφού η Αγροτική Τράπεζα μπήκε σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης. Τα επίμαχα δάνεια είχαν ενταχθεί στο πόρισμα του τότε υπουργού Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, στο οποίο καταγράφονταν όλα τα «θαλασσοδάνεια» ύψους πέντε δισεκατ. ευρώ, που ενέκρινε η τραπεζα το διάστημα 2000-2012.

Σύμφωνα µε το πόρισμα, διαπιστώθηκαν κραυγαλέες παρατυπίες ως προς τη διαδικασία χορήγησης των δανείων στην εταιρεία, αλλά και αδυναμία προσδιορισμού του πού κατέληξε το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού από τους μετόχους.

Παράλληλα, στις παρατηρήσεις του πορίσματος αναφέρεται: «Η τράπεζα στήριξε χρηματοδοτικά, µε ικανού ύψους δάνεια, επενδυτικές επιλογές των µετόχων της εταιρείας για την αγορά μετοχών τόσο της επιλογής τους (AXON Συμμετοχών του Θωμά Λιακουνάκου, ΙΝΦΟΡΜΑΤΙΚΣ) όσο και της εταιρείας, αναλαμβάνοντας μείζονες επιχειρηματικούς κινδύνους». Όπως σημειώνεται, το γεγονός ότι ήδη από το πρώτο έτος της συνεργασίας, το 2002, εκφράστηκαν ανησυχίες και µεταγενέστερα διαφωνίες από κάποια µέλη του Γενικού Συµβουλίου Χορηγήσεων για τη δανειοδότηση «αναδεικνύει τη γνώση των αρμόδιων στελεχών για τη φύση και το μέγεθος του κινδύνου που αναλήφθηκε.

Υπενθυμίζουμε ότι δεν τέθηκε υπόψη µας συναφής στρατηγική, ώστε να αξιολογηθεί κατά πόσον οι συγκεκριμένες αποφάσεις ήταν συµβατές με τη διάθεση ανάληψης κινδύνου (risk appetite) της ΑΤΕ.

Περαιτέρω, για σκοπούς αντιστάθμισης των κινδύνων, η τράπεζα στηρίχθηκε αποκλειστικά σε χαρτοφυλάκια μετοχών που από τη φύση τους είναι δυσχερώς ρευστοποιήσιμα και η αξία τους λίαν ευμετάβλητη, υποκείμενη σε αστάθμιστους παράγοντες. Μάλιστα, αποδέχθηκε τη λίαν περιορισμένη διασπορά του καλύμματός της, αναλαμβάνοντας πρόσθετο κίνδυνο συγκέντρωσης. Και αυτό, ενώ ο κύριος όγκος τους αφορούσε μετοχές αυτής της ίδιας της εταιρείας (σ.σ.: Sex Form), η πορεία της οποίας επηρεαζόταν άμεσα από τις επεκτατικές αποφάσεις των μετόχων της. Σημειώνεται δε ότι, παρά τη μέχρι τότε ικανοποιητική πορεία της εταιρείας, αυτή τελικά πτώχευσε το 2008, µε παύση πληρωμών ήδη από το 2006».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα