Τι είναι η δωρεάν κοινωνική υπηρεσία της ActionAid και πώς μπορεί να σε βοηθήσει;

Τι είναι η δωρεάν κοινωνική υπηρεσία της ActionAid και πώς μπορεί να σε βοηθήσει;

Το Κέντρο της ActionAid, μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας περισσότερους από 1200 ανθρώπους.

Έχουν περάσει σχεδόν έξι χρόνια από τη μέρα που το ελληνικό γραφείο της ActionAid δημιούργησε στην περιοχή του Κολωνού ένα Κέντρο με σκοπό την υποστήριξη ευάλωτων ανθρώπων. Με δωρεάν υπηρεσίες και προγράμματα στοχεύει στην ενίσχυσή τους σε βασικούς τομείς της ζωής τους.

Βασική δράση του Κέντρου είναι η Κοινωνική Υπηρεσία, στελεχωμένη με δύο κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση. «Η δουλειά μας έχει να κάνει με την υποστήριξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες γενικής φύσης», λέει η Κωνσταντίνα Στρυμπώνη που εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται καθημερινά στο Κέντρο. Η επιδοματική πολιτική είναι κύριο αίτημα των ανθρώπων, αλλά μέσα από αυτό βγαίνουν και άλλα θέματα, οικογενειακά, διαπροσωπικών σχέσεων, ζητήματα ψυχολογικής υποστήριξης. Τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα, το Κέντρο έχει τη δυνατότητα να τα διαχειρίζεται μέσα από τις άλλες υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν, όπως είναι η συμβουλευτική οικονομικής διαχείρισης ή η συμβουλευτική εύρεσης εργασίας. «Η ομάδα εδώ δουλεύει από κοινού όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να παρέχεται εξατομικευμένη βοήθεια στους ανθρώπους που έρχονται», προσθέτει η κυρία Στρυμπώνη.

Κομμάτι της καθημερινότητάς των κοινωνικών λειτουργών είναι και η δικτύωση με φορείς και υπηρεσίες εκτός του Κέντρου ώστε να καλύπτεται ολιστικά η όποια ανάγκη μπορεί να προκύψει. Κι εδώ έρχεται να προστεθεί η πρωτοβουλία του Κέντρου στη δημιουργία ενός Δικτύου Κοινωνικών Λειτουργών. «Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Κέντρου, η οποία ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2021 και έχει βοηθήσει ώστε να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακριβώς τι παρέχει κάθε οργάνωση και κάθε Δήμος, προκειμένου να γίνονται παραπομπές και να μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έρχονται εδώ» αναφέρει ο Νίκος Ζέρβας, ο έτερος κοινωνικός λειτουργός του Κέντρου της ActionAid.

H αρχική διάγνωση αναγκών γίνεται μέσω της συμπλήρωσης ενός κοινωνικού ιστορικού και ακολουθούν τα ατομικά πλάνα δράσης με τους στόχους που θέτουν από κοινού με τους ανθρώπους που τους επισκέπτονται. Στην προσπάθεια υποστήριξης του κόσμου οι δύο Κοινωνικοί Λειτουργοί αναφέρουν ότι υπάρχει γενική ενημέρωση σχετικά με τις υπηρεσίες που μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι και οι ενδιαφερόμενες σε όμορες περιοχές. Μεταξύ των δράσεων, περιλαμβάνονται ενέργειες ευαισθητοποίησης, που συχνά πραγματοποιούνται σε συνεργασία με σχετικούς φορείς και οργανώσεις. Μεταξύ αυτών, η νομιμοποίηση εγγράφων για αιτούντες άσυλο, εργασιακά ζητήματα αλλά και ευαισθητοποίηση σε θέματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Το Κέντρο της ActionAid, μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας περισσότερους από 1200 ανθρώπους. Συχνά, όπως αναφέρει ο κ. Ζέρβας μέσα από τις συζητήσεις με τους ανθρώπους προκύπτει έντονα και το κομμάτι της δημιουργικής απασχόλησης και η ανάγκη για εκπαίδευση και επιμόρφωση. Έτσι προέκυψε και η δημιουργία της Ομάδας Γονέων. Σε αυτή συμμετέχουν κυρίως γονείς που έχουν τα παιδιά τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου. «Τους ενδιαφέρει, τους απασχολεί πάρα πολύ η σχέση με τα παιδιά τους. Η ομάδα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 και ο ενθουσιασμός από την πρώτη συνάντηση ήταν μεγάλος. Το βασικό αίτημα είναι το πώς μπορούν να διαχειριστούν τα παιδιά τους και να μειώσουν τις εντάσεις και τις συγκρούσεις. Άλλωστε η αποστολή αυτού του εργαστηρίου είναι να εκπαιδεύσει τους γονείς, γιατί οι γονείς δεν είναι τέλειοι αλλά μπορούν να εκπαιδευτούν. Το εργαστήριο είναι για γονείς αλλά συμμετέχουν και άτομα που ενδιαφέρονται και αποζητούν συνέχεια ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη καθώς αφορά και όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και συμμετέχοντες που δεν έχουν το γονεϊκό κομμάτι» σημειώνει η κα. Στρυμπώνη.

Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, οι άνθρωποι που επισκέπτονται το Κέντρο, χρειάζονται βασικά πράγματα για να αλλάξουν τη ζωή τους. Τι σημαίνει αυτό; «Ένας άνθρωπος που δεν είχε πρόσβαση σε υπηρεσίες ή καμία ενημέρωση για το τι μπορεί να λάβει ως ενίσχυση είτε οικονομική, είτε ψυχολογική μπορεί να τη λάβει μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας κι εφόσον είναι επιλέξιμοι για κάποιο επίδομα ή στέγαση, τους υποστηρίζουμε ώστε να τα αιτηθούν» αναφέρει και προσθέτει: «Σε καμία περίπτωση δεν αλλάζουμε τη ζωή κάποιου, είναι βαριές κουβέντες αυτές. Ωστόσο, βοηθάμε ουσιαστικά. Υπάρχουν άνθρωποι που πράγματι βελτίωσαν τη ζωή τους είτε βγάζοντας κάποιο επίδομα, είτε βελτιώνοντας την ψυχική τους υγεία, είτε βρίσκοντας κάποια προσωρινή λύση στο κομμάτι της στέγασης» καταλήγει.

Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα, την Κοινωνική Υπηρεσία και όλες τις υπηρεσίες και τα προγράμματα που παρέχονται δωρεάν μπορείτε να βρείτε στο athens.actionaid.gr & 2155557345.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα