Το χρονικό των επεισοδίων

Το χρονικό των επεισοδίων
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Phasma

Η συγκέντρωση της Τετάρτης 29 Ιουνίου στιγματίστηκε από τα έντονα επεισόδια και τους βανδαλισμούς των κουκουλοφόρων. Η αστυνομία έκανε παρατεταμένη χρήση χημικών. Αρκετοί πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα (Vids)

9:00 Σημειώθηκε ένταση μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, όταν πολίτες προσπάθησαν να διακόψουν την κυκλοφορία στη Βασιλέως Γεωργίου. Έγινε χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ένας πολίτης τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και άλλα επτά άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ελαφρείς τραυματισμούς. Μέλη της ομάδας των Αγανακτισμένων επιχείρησαν να εμποδίσουν τη διέλευση της Λιάνας Κανέλλη προς τη Βουλή και ένας από αυτούς της επιτέθηκε με γιαούρτι.

10:53 Οκτώ άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από τα επεισόδια που ξέσπασαν που συνέβησαν στο ύψος του νοσοκομείου Ευαγγελισμός αλλά και στο Καλλιμάρμαρο, στις προσυγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων.

11:30 Οι Αγανακτισμένοι διασχίζουν τη Βασ. Σοφίας και κόβουν από τα στενά του Κολωνακίου για να κατευθυνθούν στη Βουλή. Πέταξαν καπνογόνα σε άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην οδό Σέκερη.

13:28 Ξεσπούν τα πρώτα έντονα επεισόδια μπροστά στη Βουλή. Η αστυνομία προχωρά σε εκτεταμένη χρήση χημικών και χρησιμοποιεί χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να απωθήσει τους Αγανακτισμένους που επιχείρησαν να περάσουν τα προστατευτικά κάγκελα. Οι αποδοκιμασίες από τους συγκεντρωμένους ήταν έντονες, αλλά αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν προς την Αμαλίας.

13:52 Μπροστά στη Βουλή τα επεισόδια γενικεύονται και η κατάσταση παίρνει διαφορετική τροπή. Οι μάχες γίνονται σώμα με σώμα, ενώ οι δρόμοι στο Σύνταγμα θυμίζουν πεδίο μάχης. Η αστυνομία συγκρούεται με τους διαδηλωτές. Οι αστυνομικοί απαντούν με άγριο ξύλο και πολίτες τραυματίζονται από τα χτυπήματά τους.

14:22 Οι διαδηλωτές έχουν κατευθυνθεί στο κάτω μέρος της πλατείας για να προστατευθούν από τα συνεχιζόμενα επεισόδια. Διμοιρίες των ΜΑΤ προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν τους πολίτες μακριά από τη λεωφόρο Αμαλίας.

14:27 Οι κουκουλοφόροι κάνουν την παρουσία τους κάτι παραπάνω από αισθητή, καθώς ξεκινούν να επιτίθενται στους αστυνομικούς με πέτρες, οι οποίοι απαντούν με χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Τα κεντρικά ξενοδοχεία γίνονται στόχος των κουκουλοφόρων, με αποτέλεσμα των ”King George” να εκκενωθεί.

14:50 Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται συγκεντρωμένες μπροστά στη Βουλή. Οι διαδηλωτές προσπαθούν να προφυλαχθούν από τις ρίψεις χημικών, ενώ οι κουκουλοφόροι συνεχίζουν ακάθεκτοι το καταστροφικό τους έργο, στήνοντας οδοφράγματα.

16:39 Βρίσκεται σε εξέλιξη νέα επιχείρηση της αστυνομίας στο κέντρο. Ο ”χημικός” πόλεμος συνεχίζεται και η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική για όσους παραμένουν στην πλατεία Συντάγματος. Οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς.

17:05 Η χρήση των χημικών είναι συνεχής και οι πολίτες παρακαλούνται να βρίσκονται στο κάτω μέρος της πλατείας ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Παράλληλα, στην Αμαλίας συνεχίζεται ο κλεφτοπόλεμος μεταξύ των κουκουλοφόρων και των δυνάμεων των ΜΑΤ.

17:22 Πέφτουν οι πρώτες μολότοφ, οι κουκουλοφόροι πετούν αντικείμενα προς την πλευρά των αστυνομικών και καταστρέφουν ό,τι βρουν μπροστά τους.. Εκατοντάδες πολίτες λόγω των χημικών αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ από τα μεγάφωνα γίνεται έκκληση στους αστυνομικούς να σταματήσουν τα δακρυγόνα.

18:10 Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας παραμένει εκτός ελέγχου. Βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της αστυνομία και πραγματοποιούνται σχέδια περικύκλωσης. Στο ταχυδρομείο ξέσπασε φωτιά, η οποία πολύ σύντομα τέθηκε υπό έλεγχο.

18:30 Λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα δέχτηκε

19:21 Επεισόδια στην Ερμού. Έχουν βάλει φωτιά στην πλατεία Συντάγματος.

19:25 Δακρυγόνα μέσα στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα. Στο μεταξύ, κουκουλοφόροι εισέβαλαν στην Αγροτική Τράπεζα επί της Πανεπιστημίου. Προκάλεσαν φθορές και απέσπασαν χρηματοκιβώτιο.

19:38 Τεταμένη κατάσταση στο Σύνταγμα. Δεκάδες δακρυγόνα στο κέντρο της Αθήνας. Οι αστυνομικοί επιχειρούν να απωθήσουν τον κόσμο.

19:47 Επεισόδια στα Προπύλαια μεταξύ κουκουλοφόρων και δυνάμεων των ΜΑΤ. Μολότοφ σε κτίριο. Είχαν εγκλωβιστεί τρεις άνθρωποι σε τράπεζα. Απεγκλωβίστηκαν μετά από επιχείρηση των δυνάμεων της πυροσβεστικής. Λίγο έλειψε να επαναληφθεί αντίστοιχη τραγωδία με τη Marfin.

19:57 Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο Αλέκος Αθανασιάδης ανέφερε ότι χτυπήθηκε στον αυχένα και στην πλάτη με κάποιο ρόπαλο. “Είμαι καλά. Όλα πήγαν καλά”, ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι βγήκε από τη Βουλή και δεν χρειαζόταν προστασία για να φτάσει στη Βουλή.

20:13 Περίπου 100 άτομα έχουν εγκλωβιστεί στο μετρό. Παρουσιάζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα, ενώ απευθύνεται έκκληση να επιτραπεί η διέλευση στα ασθενοφόρα.

20:40 Με δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Αθανάσιος Κοκκαλάκης, υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί δεν έκαναν χρήση δακρυγόνων μέσα στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν ασθενείς στο μετρό, οι οποίοι χρειάζονται άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο. “Εάν υπάρχει κάτι που είναι μυστήριο και έχει την αίσθηση του προβοκατόρικου θα αποδειχθεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά για το

, τονίζοντας ότι θα τεθεί ενώπιον των εισαγγελικών αρχών

21:41 Συνεχίζονται τα επεισόδια στο Σύνταγμα. Βροχή από χειροβομβίδες κρότου λάμψης στο κέντρο της Αθήνας

21:55 Άγνωστοι περικύκλωσαν διερχόμενο ασθενοφόρο επί της οδού Σταδίου. Όταν ρωτήθηκαν για την πράξη τους, τόνισαν ότι ήθελαν να πραγματοποιήσουν ”έλεγχο” στο όχημα. Την ίδια ώρα μία διμοιρία των ΜΑΤ καταδιώκει κουκουλοφόρους στη Σταδίου, καθώς η ”διαμάχη” μεταξύ τους συνεχίζεται.

22:05 Οι συγκρούσεις δεν έχουν τελειωμό. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι αστυνομικοί πετούν χειροβομβίδες κρότου λάμψης, αλλά και χημικά. Όλα δείχνουν, ότι το μέτωπο δεξιά της λεωφόρου Αμαλίας αναζωπυρώνεται.

22:26 Μία διμοιρία των ΜΑΤ προχώρησε στην προσαγωγή ενός ατόμου. Ο κλεφτοπόλεμος των κουκουλοφόρων συνεχίζεται.

22:27 Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Υπουργείου Υγείας, οι τραυματίες από τα επεισόδια στο Σύνταγμα ανήλθαν στους 99.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα