Το συγκλονιστικό βίντεο με την Κωνσταντίνα Κούνεβα που πρέπει να δεις

Το συγκλονιστικό βίντεο με την Κωνσταντίνα Κούνεβα που πρέπει να δεις

Η ευρωβουλευτής που έζησε τη βία κατά των γυναικών, σε ένα συγκλονιστικό βίντεο που όλοι οφείλουμε να δούμε και να πράξουμε έτσι ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα (Vid)

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα ενώνει τη φωνή της με την ευρωβουλευτή από τη Σουηδία, Malin Bjork, για να στείλουν από κοινού το δικό τους μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας εναντίων των γυναικών.

Σε μία προσπάθεια να αφυπνιστούν οι ευρωπαίοι πολίτες αλλά και οι κυβερνήσεις ώστε να επικυρώσουν τη “Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης”, οι δύο γυναίκες εξιστορούν τις προσωπικές τους ιστορίες.

Όπως αναφέρουν, η “Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι ένα ισχυρό όπλο για να τερματιστεί η βία κατά των γυναικών, αρκετές χώρες-μέλη όμως δεν την έχουν επικυρώσει ακόμα. Η βία κατά των γυναικών είναι το πιο διαδεδομένο έγκλημα στον κόσμο, κι ενώ υπάρχει ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμησή της, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τα κράτη μέλη και η ίδια η Ε.Ε. δεν την επικυρώνουν με πρόφαση το κόστος εφαρμογής της”.

“Τη βία που έχω υποστεί, λίγο-πολύ την γνωρίζετε. Θα μπορούσε να είχε αποτραπεί; Πως; Παρακολουθείστε και μοιραστείτε το βίντεο”, σημειώνει σε ανάρτηση της στο Facebook η κ. Κούνεβα.

“ΝΑΙ, υπάρχει και εξακολουθεί να ασκείται βία λόγω φύλου. Και δεν συμβαίνει κάπου μακριά μας. 1 στις 3 γυναίκες πέφτουν θύματα βίας στην Ευρώπη. Βίας σεξουαλικής, φραστικής, σωματικής, ψυχολογικής. Κι ασκείται όχι πάντα πίσω από κλειστές πόρτες των νοικοκυριών. Σκεφτείτε πως σχεδόν οι μισές γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δηλώσει πως έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας στο χώρο που εργάζονται. Δυστυχώς, ο φόβος έγινε κανόνας και σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική κρίση επιβλήθηκε η σιωπή στη βάση χυδαίων εκβιασμών, μη τυχόν και χάσουν τη δουλειά τους ή δεν ανέβουν ιεραρχικά”, αναφέρει ακόμη.

Ολόκληρη η πρόσφατη παρέμβαση της Κ. Κούνεβα στην Ολομέλεια του Ε.Κ. έχει ως εξής:

“Ποιο είναι το πιο διαδεδομένο έγκλημα στον κόσμο; Η βία κατά των γυναικών.1 στις 3 γυναίκες πέφτει θύμα βίας. Μία από αυτές είμαι κι εγώ, γιατί αποκάλυψα την απλήρωτη εργασία. Γιατί ήμουν γυναίκα, μετανάστρια, συνδικαλίστρια.

Μπορούν να αποτραπούν περιστατικά βίας, όπως το δικό μου;

Φυσικά. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Γιατί είναι το πρώτο δεσμευτικό, διεθνές νομικό εργαλείο κατά της βίας .

Όμως, τα κράτη-μέλη που προφασίζονται το υψηλό κόστος , είτε δεν την επικυρώνουν , είτε δεν την εφαρμόζουν.

Είναι αρκετή η επικύρωση της Σύμβασης όπως δικαίως ζητάμε;

Φυσικά όχι. Είναι απαραίτητη η αλλαγή της κουλτούρας με εκπαίδευση από μικρή ηλικία για αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των φύλων. Για να μάθουν οι άντρες πως η παραπάνω δύναμη που τους έδωσε η φύση δεν είναι για να  ασκούν βία ενάντια στις γυναίκες”.

Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από το GUE/NGL (ευρωομάδα της Αριστεράς).

Η υπόθεση Κούνεβα

Θυμίζουμε πως η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να εργάζεται το 2003 στην ΟΙΚΟΜΕΤ, που είναι μεγάλη εταιρεία καθαρισμού και ενοικίασης εργατών, η οποία είχε αναλάβει τον καθαρισμό των σταθμών του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου Αθηνών Πειραιώς (ΗΣΑΠ).

Κατά την εργασία της προσπάθησε να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους από τη θέση της γραμματέως της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ). Ο αγώνας της προκάλεσε ενοχλήσεις με αποτέλεσμα να δέχεται απειλές για τη ζωή της.

Η Κούνεβα είχε αιτηθεί με σωρεία εγγράφων την αλλαγή της βάρδιάς της, από βραδινή σε πρωινή και τη μετακίνησή της από τον σταθμό Αμαρουσίου στον σταθμό Θησείο, αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό από την εργοδότρια εταιρεία.

Τα μεσάνυχτα της 22ας Δεκεμβρίου 2008 και ενώ επέστρεφε από τη δουλειά της στο σπίτι της, δέχτηκε επίθεση από δύο αγνώστους, που την περιέλουσαν με βιτριόλι και την υποχρέωσαν να το καταπιεί, προκαλώντας απώλεια της όρασης από το ένα μάτι και βλάβες σε εσωτερικά όργανα.

Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη παρά τις αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις συμπαράστασης που ακολούθησαν.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας μη λεπτομερή και μη αντικειμενική. Τον Ιούλιο του 2013, επιβλήθηκε στην ΟΙΚΟΜΕΤ από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά καταβολή αποζημίωσης 250.000 ευρώ, καταλογίζοντάς της ευθύνες για την επίθεση, που αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο ως εργατικό ατύχημα.

Τον Οκτώβριο του 2013, εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου. Το Φεβρουάριο του 2016 το Μονομελές Εφετείο Πειραιά έκρινε ότι δεν αποδεικνύεται ευθύνη της εργοδοσίας για την επίθεση που δέχτηκε η Κούνεβα και ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση.

Τα τελευταία χρόνια η Κωνσταντίνα Κούνεβα έχει υποβληθεί σε αρκετά χειρουργεία τα οποία βελτίωσαν τη φυσική της κατάσταση. Ένα μέρος αυτών των επεμβάσεων έγιναν στη Γαλλία όπου και είχε μετακινηθεί το 2012 γι’ αυτό το σκοπό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα