Βάσεις 2022: Πόσο βοήθησαν οι εκτιμήσεις για τα μόρια

Βάσεις 2022: Πόσο βοήθησαν οι εκτιμήσεις για τα μόρια
Υποψήφιοι κοιτάζουν τις βάσεις εισαγωγής INTIME NEWS

Προδιαγεγραμμένες οι σαφείς τάσεις για πτώσεις βάσεων σε τμήματα ‘’ρετιρέ’’ λόγω έλλειψης αριστούχων και πτωτικές και ανοδικές τάσεις ορισμένων βαθμολογικών περιοχών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τα φροντιστήρια Παπαδέα.

Αυτή τη χρονιά, οι εκτιμήσεις βάσεων ήταν δυσκολότερες από ποτέ. Έπρεπε να συνεκτιμηθούν οι συντελεστές βαρύτητας κάθε τμήματος και η αλλαγή τους σε σχέση με πέρυσι, οι μεταβολές εισακτέων, οι Ε.Β.Ε., οι βαθμολογικές επιδόσεις, οι τάσεις επιλογών και άλλοι παράγοντες.

Για τον λόγο αυτό επιστρατεύτηκε μία αναπροσαρμοσμένη έκδοση του αλγορίθμου της PIXIDAedu. Η προετοιμασία διήρκεσε μήνες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτή μάλιστα τη φορά, οι εκτιμήσεις μας σε αριθμό μορίων 150 τμημάτων ήταν οι μοναδικές, καθότι δεν ανακοινώθηκαν άλλες πλην επαναδημοσιεύσεων των δικών μας εκτιμήσεων.

Πιστεύουμε ότι η εκτίμηση βάσεων είναι μία λίαν χρήσιμη υπηρεσία, καθότι προσδιορίζει την ευρεία περιοχή δυνατότητας εισαγωγής του υποψηφίου, επικεντρώνοντάς τον σε πεπερασμένο πλήθος σχολών, τις οποίες μπορεί να μελετήσει και να χειριστεί. Έτσι, δεν υπάρχει ασάφεια στόχου, η οποία θα μείωνε τη δυνατότητα μελέτης διδασκόμενων μαθημάτων των τμημάτων, μεταπτυχιακών προγραμμάτων κ.λ.π. – στην περίπτωση που δηλώνονται πάρα πολλά τμήματα.

Οι εκτιμήσεις μας από την αρχή προδιέγραψαν τις σαφείς τάσεις για πτώσεις βάσεων σε τμήματα ‘’ρετιρέ’’ λόγω έλλειψης αριστούχων, προδιέγραψαν ακόμη τις πτωτικές και τις ανοδικές τάσεις ορισμένων βαθμολογικών περιοχών.

Τολμήσαμε να ανακοινώσουμε τις εκτιμήσεις μας, ακόμη και όταν σε ορισμένα τμήματα εμφάνιζαν μεταβολές ακόμη και 1000 μορίων – όπως και επαληθεύτηκαν αργότερα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εκτιμήσεις βρίσκονταν μέσα σε πλαίσια απόκλισης το πολύ 200 μορίων και στο ένα τρίτο των εκτιμήσεων βρέθηκαν μέσα σε διψήφια απόκλιση μορίων!

Ενδεικτικά, αναφέρουμε τμήματα του 1ου Επιστημονικού πεδίου, στο οποίο από την αρχή μιλήσαμε για έντονες πτωτικές τάσεις:

Βέβαια, μεγάλη αγωνία έχουν και οι υποψήφιοι σχολών που αποτελούν στόχους πολύ μεγάλης προσπάθειας. Ειδικά στα τμήματα υψηλής ζήτησης οι εκτιμήσεις μας ήταν ιδιαίτερα καλής προσέγγισης όπως ενδεικτικά αναφέρουμε:

Στο 4ο Επιστημονικό πεδίο, από την αρχή εκτιμήσαμε την άνοδο η οποία προδιαγράφετο στα περισσότερα τμήματά του. Ενδεικτικά αναφέρουμε:


Ευχόμαστε στους νεοεισαχθέντες φοιτητές – πλέον, καλή φοίτηση και ευδόκιμη σταδιοδρομία. Για τους μαθητές που δεν είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους ευχόμαστε αυτό να κινητοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις εσωτερικές τους δυνάμεις ώστε να υλοποιήσουν τις επιθυμίες τους με ακόμη καλύτερο τρόπο και από αυτόν που είχαν αρχικά σχεδιάσει.

*Του Κωσνταντίνου Παπαγιαννούλη – συμβούλου σπουδών και καριέρας της PIXIDAedu.

 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα