Βίντεο: Βεβήλωσαν με σβάστικες την εβραϊκή συναγωγή στα Ιωάννινα

Βίντεο: Βεβήλωσαν με σβάστικες την εβραϊκή συναγωγή στα Ιωάννινα

Στους τοίχους της εβραϊκής συναγωγής και των γύρω σπιτιών, άγνωστοι σχεδίασαν αγκυλωτούς σταυρούς. Αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και της ισραηλιτικής κοινότητας των Ιωαννίνων. Τι ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αγκυλωτούς σταυρούς σχεδίασαν άγνωστοι στους εξωτερικούς τοίχους της εβραϊκής συναγωγής, που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο, αλλά και σε γειτονικά σπίτια, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση, τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και της ισραηλιτικής κοινότητας Ιωαννίνων.

Ο κ. Μωυσής Ελισάφ, πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας Ιωαννίνων, εκφράζει την θλίψη και τον αποτροπιασμό του για το γεγονός, ενώ επισημαίνει πως η αντισημιτική ρητορική του μίσους των τελευταίων εβδομάδων, οδηγούν τους αμετανόητους νοσταλγούς ενός εφιαλτικού παρελθόντος, να βανδαλίσουν ιερούς χώρους.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, με σχετική ανακοίνωση, καταδικάζει το γεγονός και εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη βεβήλωση της εβραϊκής συναγωγής.

Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, τονίζει μεταξύ άλλων:

«Οι εικόνες του συμβόλου του ναζισμού, προκαλούν θλίψη σε μια πόλη που κουβαλάει ακόμη το φορτίο της μνήμης από τις θηριωδίες των ναζί. Τα Γιάννενα και η Ήπειρος κουβαλούν το βαρύ φορτίο από τη μνήμη 2.000 Γιαννιωτοεβραίων που χάθηκαν, από τη μνήμη δεκάδων χωριών που κάηκαν, ξεκληρίστηκαν, σημαδεύτηκαν, από το μίσος των ναζί.

Η εικόνα της σβάστικας, δεν βεβηλώνει μόνο την εβραϊκή συναγωγή, βεβηλώνει τη μνήμη χιλιάδων συνανθρώπων μας, θυμάτων του φασισμού».

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας της, για τη βεβήλωση της Συναγωγής Ιωαννίνων, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τη βεβήλωση της ιστορικής Συναγωγής των Ιωαννίνων, με το σχηματισμό αγκυλωτών σταυρών στον εξωτερικό περιμετρικό της τοίχο.

Το συγκεκριμένο περιστατικό συνιστά μάλιστα και απόπειρα εκφοβισμού της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, αφού οι δράστες δεν αρκέστηκαν στη βεβήλωση της Συναγωγής, αλλά σχημάτισαν αγκυλωτούς σταυρούς και σε παρακείμενες οικίες.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιες ενέργειες αντισημιτισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, οι οποίες δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία και αναμένουμε από τις Αρχές να ενεργήσουν άμεσα για τη σύλληψη και τιμωρία των δραστών».

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα επιτρέψουμε στους νοσταλγούς του Χίτλερ να εκφοβίσουν πολίτες

Την απερίφραστη καταδίκη του για τη βεβήλωση της εβραϊκής συναγωγής των Ιωαννίνων με ναζιστικά σύμβολα, η οποία μάλιστα επεκτάθηκε και σε κατοικίες της γύρω περιοχής, διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Το φυλετικό μίσος, ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία. Δεν θα επιτρέψουμε στους νοσταλγούς του Χίτλερ να εκφοβίσουν πολίτες και να σπείρουν το μίσος”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να υψώσουν τείχος απέναντι στον ρατσισμό και τον φασισμό και να αντιπαλέψουν τις αιτίες που οδηγούν στην ανάδυσή του.

(Βίντεο: ioannina.tv, με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα