Ξήλωναν καντήλια από τάφους και τα πωλούσαν για τον χαλκό

’γιον Όρος, χερσόνησος του ’θω, το Περιβόλι της Παναγίας. Λέξεις ανυπότακτες σε ορισ΅ούς, ωστόσο ενδεικτικές ενός τόπου και τρόπου ζωής. Αντισυμβατικού. Τα μοναστήρια, οι σκήτες, τα κελιά, στέκουν εκεί αναλλοίωτα υπενθυμίζοντας μια ιστορία 10 και πλεον αιώνων. Οι εικόνες, ο ρυθμός της ζωής των μοναχών, αλλά και η ομορφιά της φύσης που δεν έχει γνωρίσει την εξέλιξη και την ταχύτητα του σύγχρονου κόσμου, παίρνει διαστάσεις συχνά ανύποπτες καθώς το απρόσμενα θεϊκό συνανταπαντάται με την ομορφιά του τοπίου, αλλά και με τη λατρευτική παράδοση και το βυζαντινο τυπικό. Στη φωτογραφία η Ιερά Μονή Δοχειαρίου. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ // EUROKINISSI)
’γιον Όρος, χερσόνησος του ’θω, το Περιβόλι της Παναγίας. Λέξεις ανυπότακτες σε ορισ΅ούς, ωστόσο ενδεικτικές ενός τόπου και τρόπου ζωής. Αντισυμβατικού. Τα μοναστήρια, οι σκήτες, τα κελιά, στέκουν εκεί αναλλοίωτα υπενθυμίζοντας μια ιστορία 10 και πλεον αιώνων. Οι εικόνες, ο ρυθμός της ζωής των μοναχών, αλλά και η ομορφιά της φύσης που δεν έχει γνωρίσει την εξέλιξη και την ταχύτητα του σύγχρονου κόσμου, παίρνει διαστάσεις συχνά ανύποπτες καθώς το απρόσμενα θεϊκό συνανταπαντάται με την ομορφιά του τοπίου, αλλά και με τη λατρευτική παράδοση και το βυζαντινο τυπικό. Στη φωτογραφία η Ιερά Μονή Δοχειαρίου. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ // EUROKINISSI) EUROKINISSI

Συνελήφθη σπείρα που είχε βάλει στο στόχαστρο κοιμητήρια των Μεσογείων

Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Ασφαλείας Λαυρεωτικής, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας διέπρατταν διακεκριμένες κλοπές χάλκινων αντικειμένων από Κοιμητήρια σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Συνελήφθησαν μετά από αναζητήσεις, δίπλα από το 3ο Νεκροταφείο Αθηνών, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαυρεωτικής, δύο Έλληνες (56χρονος άνδρας και 55χρονη γυναίκα) και ένας 42χρονος Αλβανός, μέλη της σπείρας. Αναζητούνται οι συνεργοί τους.

ADVERTISING

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο που επέβαιναν, βρέθηκε πλήθος μπρούτζινων καντηλιών, ανθοστηλών, σταυρών και θυμιατών προσφάτως αποσπασθέντων από τη βάση τους, καθώς και ένα σφυρί και μία σπάτουλα τα οποία χρησιμοποιούσαν για να αφαιρέσουν τα ανωτέρω αντικείμενα από τα μνήματα. Όπως διαπιστώθηκε τα αντικείμενα αυτά τα είχαν αφαιρέσει από το κοιμητήριο της Παιανίας.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε παρατηρηθεί έξαρση κλοπών μπρούτζινων αντικειμένων από Κοιμητήρια της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων.

Από την έρευνα του Τ.Α. Λαυρεωτικής αποκαλύφθηκε η δράση της παραπάνω σπείρας και ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της. Όπως διαπιστώθηκε, από τον Απρίλιο του 2017, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό την διάπραξη κλοπών σε διάφορα Κοιμητήρια της Αττικής.

Ως προς τον τρόπο δράσης, οι συλληφθέντες, κυρίως πρωινές και μεσημβρινές ώρες, μετέβαιναν σε διάφορα Κοιμητήρια της Αττικής και κατόπτευαν τον χώρο, υπολογίζοντας το πλήθος και την αξία των μπρούτζινων καντηλιών, ανθοστηλών, σταυρών και θυμιατών των μνημάτων. Εν συνεχεία, το ίδιο ή το επόμενο βράδυ αφαιρούσαν τα ανωτέρω αντικείμενα, αφού προηγουμένως επιβεβαίωναν ότι δεν βρίσκεται κανείς στο χώρο των Κοιμητηρίων και πέριξ αυτών, ενώ σε αντίθετη περίπτωση αποχωρούσαν. Για τη διαφυγή τους χρησιμοποιούσαν ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο για να μην εντοπίζονται εύκολα από τις αρχές.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί δύο περιπτώσεις, όπου αφαίρεσαν από μνήματα του Κοιμητηρίου Λαυρίου, 94 μπρούτζινα καντήλια και ανθοδοχεία και από μνήματα του Κοιμητηρίου Κερατέας, 50 καντήλια και πλήθος χάλκινων ανθοδοχείων. Εκτιμάται ότι έχουν διαπράξει δεκάδες παρόμοιες κλοπές που δεν έχουν καταγγελθεί.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο ΙΧ. αυτοκίνητο που επέβαιναν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, δύο μπρούτζινοι σταυροί, 16 μπρούτζινες ανθοστήλες, 65 μπρούτζινα καντήλια και τέσσερα καπάκια, 10 μπρούτζινα θυμιατά, ένα σφυρί και μία σπάτουλα.

Σημειώνεται, ότι το ζευγάρι των Ελλήνων συλληφθέντων είχαν συλληφθεί και κατά το παρελθόν, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή, ενώ οι έρευνες για ταυτοποίηση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων συνεχίζονται.

24Media Network