Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Ώρα απόδοσης ευθυνών

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Ώρα απόδοσης ευθυνών
Πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή από ΛΟΑΤΚΙ+ Οργανώσεις, για τον Θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Το πόρισμα των ιατροδικαστών για το θάνατο του 33χρονου αλλάζει τα δεδομένα, καθώς ανοίγει το δρόμο δικαστικής δίωξης και σε βάρος των ανδρών της ΔΙΑΣ και του πληρώματος του ΕΚΑΒ και επιταχύνει τις διοικητικές ενέργειες, ενώ η κοινωνία ζητά Δικαιοσύνη

Οι ιατροδικαστές επιβεβαίωσαν αυτό που όλα τα στοιχεία έδειχναν από την πρώτη στιγμή: Ο Ζακ Κωστόπουλος βρήκε το θάνατο συνεπεία του ξυλοδαρμού που υπέστη, ενώ δεν ήταν υπό την επήρεια ουσιών όπως ισχυρίστηκαν οι δράστες και η Αστυνομία και βεβαίως δεν εντοπίστηκαν δακτυλικά αποτυπώματα πάνω στο μαχαίρι που βρέθηκε στο χώρο και το οποιο κανείς δεν τον είδε να κρατά ούτως ή άλλως.

Το πόρισμα των ιατροδικαστών για το θάνατο του 33χρονου αλλάζει τα δεδομένα, καθώς όχι μόνο ανοίγει το δρόμο δικαστικής δίωξης όχι μόνο σε βάρος του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη που ξυλοκόπησαν το άτυχο θύμα ανηλεώς, αλλά και κατά των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ που επίσης άσκησαν βία σε βάρος του και τον έδεσαν πισθάγκωνα και κατά του πληρώματος του ΕΚΑΒ που ενώ ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν αναίσθητος τον μετέφερε δεμένο ακόμη με τις χειροπέδες. Αλλά και γιατί σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΡΟΠΟ επιταχύνει και τις διοικητικές ενέργειες σε βάρος των αστυνομικών που εμπλέκονται.

Ολοι γνωρίζουμε βεβαίως ότι οι ΕΔΕ που διατάσσονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τουλάχιστον… αστείες διαδικασίες. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως μετά το πόρισμα και την ποινική δίωξη σε βάρος των αστυνομικών, επιταχύνεται η διοικητική διαδικασία. Σημειωτέον ότι από την ημέρα της δολοφονίας μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει τρεις επικεφαλής της έρευνας της Αστυνομίας- και οι έκτακτες κρίσεις που έγιναν προσφάτως φαίνεται πως είχαν παρεμπιπτόντως και αυτό το σκοπό.

Σε επίπεδο ρητορικής η κυβέρνηση πάντως κράτησε χαμηλούς τόνους, καθώς προφανώς δε θέλει να ξεκινήσει ανοιχτό πόλεμο με την Αστυνομία παραμονές μάλιστα της επετείου του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κληθείς να σχολιάσει το πόρισμα στο briefing, δήλωσε πως “κατέρρευσε η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που καλλιεργούσαν αντιδραστικές και ακροδεξιές δυνάμεις” και πρόσθεσε ότι με βάση τα πορίσματα των αρχών η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης θα προχωρήσει τάχιστα με ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Δικαιοσύνης. “Δεν μπορώ να προεξοφλήσω χρονοδιάγραμμα ούτε να προκαταβάλλω το αποτέλεσμα των ερευνών” πρόσθεσε πάντως, χωρίς να μπαίνει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε κρίσιμο στοιχείο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης το πόρισμα των ιατροδικαστών και σημείωσε ότι “δίνει τις πρώτες ηχηρές απαντήσεις, τόσο στην καχυποψία περί συγκάλυψης, όσο και στη μισαλλοδοξία και στην προσπάθεια διαπόμπευσης ενός ανθρώπου που δεν ζει πια.” Δήλωση για την οποία δέχθηκε κριτική, αν και φέρεται να έστελνε μήνυμα πρωτίστως στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ.

Ωστόσο η πίεση της κοινής γνώμης που ζητά απόδοση δικαιοσύνης και την τιμωρία των υπευθύνων καθώς και αλλαγές πλέον στην ΕΛΑΣ ώστε να επιτελεί τον πραγματικό της ρόλο για την προστασία των πολιτών, είναι μεγάλη προς την κυβέρνηση. Και ταυτόχρονα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Δικαιοσύνη, που έχει τον πρώτο λόγο μετά και την αποφαση της οικογένειας να προβεί σε νέες μηνύσεις.

Θα έχει ενδιαφέρον πάντως εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερθεί στην υπόθεση την Παρασκευή στη Βουλή, όπου θα απαντήσει στην “ώρα του πρωθυπουργού” σε ερώτηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανομία στα ΑΕΙ και τη δημόσια τάξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα