Υποβάθμιση του Συμβουλίου των Φυλακών καταγγέλλουν δικαστές και εισαγγελείς

Υποβάθμιση του Συμβουλίου των Φυλακών καταγγέλλουν δικαστές και εισαγγελείς
Φωτό αρχείου: Φυλακές Ναυπλίου Eurokinissi

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υποβάθμιση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών.

Την έντονη διαμαρτυρία της για την υποβάθμιση -όπως αναφέρει- του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ) εκφράζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, υποβλήθηκε αίτημα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εκφράζοντας την αντίθεσή της στη μείωση του αριθμού των μελών του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ) από 11 σε 5 και στη μη συμμετοχή πλέον σ’ αυτό του Εισαγγελικού Λειτουργού. Στο έγγραφο, η Ένωση υποστήριζε ότι οι αρμοδιότητες του Κ.Ε.Σ.Φ. είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όπως η εισήγηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης της συνολικής σωφρονιστικής πολιτικής, η διατύπωση προτάσεων για την αντεγκληματική πολιτική καθώς και η λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των καταστημάτων κράτησης.

Ωστόσο, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε ότι εμμένει στην αρχική του θέση υποστηρίζοντας ότι η μείωση των μελών του Κ.Ε.Σ.Φ. από 11 σε 5 μέλη «θα δημιουργήσει ένα πιο ευέλικτο συμβούλιο το οποίο θα δύναται να συνέρχεται και να συνεδριάζει πιο τακτικά και να συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόοδο της Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής, ενώ και ο ρόλος του Συμβουλίου θα γίνει ξανά ενεργός».

«Δεν αντιλαμβανόμαστε τον λόγο για τον οποίο η συμμετοχή ανεξάρτητου εισαγγελικού λειτουργού θεωρήθηκε από το Υπουργείο λιγότερο σημαντική από την συμμετοχή 2 μελών Δ.Ε.Π., ενός κοινωνικού λειτουργού, ενός διευθυντή καταστήματος κράτησης και ενός ειδικού επιστήμονα και πως η συμμετοχή του κατ’ εξοχήν αρμόδιου λειτουργού σε θέματα αντεγκληματικής πολιτικής είναι παράγοντας καθυστέρησης και δυσλειτουργίας ενός συλλογικού οργάνου με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες» αναφέρει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και κατάλήγει: «Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την απόφαση αυτή του Υπουργείου, την οποία θεωρούμε ιδιαίτερα απαξιωτική για τους εισαγγελικούς λειτουργούς και υποβαθμιστική για τον ρόλο του Κ.Ε.Σ.Φ.».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα