Σε 13 χρόνια η τουρκική αστυνομία έχει σκοτώσει 403 ανθρώπους που δεν σταμάτησαν για έλεγχο

Σε 13 χρόνια η τουρκική αστυνομία έχει σκοτώσει 403 ανθρώπους που δεν σταμάτησαν για έλεγχο
Φωτογραφία αρχείου AP

Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει η τουρκική αστυνομία να αντιμετωπίζει περιστατικά στο δρόμο έχει προκαλέσει 403 θανάτους πολιτών.

Μπορεί να ακούγεται εξωφρενικό και εξοργιστικό αλλά είναι αλήθεια. Από το 2007 έως και σήμερα η τουρκική αστυνομία έχει σκοτώσει 403 ανθρώπους που απλά δεν σταμάτησαν σε σήμα αστυνομικών για έλεγχο.

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το Ιδρυμα “Μπαράτ Τουρσούν” το οποίο ίδρυσε ο Μεχμέτ Τουρσούν όταν ο γιος του Μπαράτ σκοτώθηκε σε παρόμοιο περιστατικό από πυρά Τούρκων αστυνομικών.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων το τραγικό περιστατικό συνοδεύτηκε από προσπάθεια συγκάλυψης από την αστυνομία η οποία μετά την έρευνά της ανακοίνωνε ότι οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ για συγκεκριμένο λόγο. Η πιο κοινή δικαιολογία που συνηθίζουν να επικαλούνται οι αρχές είναι ότι “ο ύποπτος επιχείρησε να τραβήξει όπλο ή μετέφερε βόμβα”.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν συνοδεύονται από αποδείξεις οι οποίο θα τους τεκμηριώνουν, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.

Στην ίδια έκθεση, τέλος, τονίζεται ότι τα περισσότερα ΜΜΕ σπεύδουν να υιοθετήσουν την εκδοχή που δίνει για τα περιστατικά η αστυνομία χωρίς επιπλέον έρευνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version