Adam Catzavelos: O ρατσιστής entrepreneur ζήτησε συγγνώμη, αλλά δεν είναι αρκετό

Adam Catzavelos: O ρατσιστής entrepreneur ζήτησε συγγνώμη, αλλά δεν είναι αρκετό

Η υπόθεσή του απασχόλησε τα media της χώρας του και όχι μόνο. Εναντίον του αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες για ρητορική μίσους.

Παγκόσμια οργή έχει προκαλέσει ο επιχειρηματίας Adam Catzavelos, ο οποίος ζει στη Νότια Αφρική.

Όπως γράψαμε, όταν ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές, προέβη σε ρατσιστικό παραλήρημα από ελληνική παραλία, εκφράζοντας την “ικανοποίησή” του γιατί δεν έβλεπε τριγύρω του “κανέναν μαύρο”. Μάλιστα, ακούγεται να λέει τον απολύτως ρατσιστικό προσδιορισμό “kaffir”, ο οποίος χρησιμοποιείτο ως μειωτική ονομασία επί Άπαρτχαιντ. Ο όρος “kaffir” έχει απαγορευθεί δια νόμου στη χώρα.

Η υπόθεσή του απασχόλησε τα media της χώρας του και όχι μόνο. Εναντίον του αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες για ρητορική μίσους και θα συλληφθεί μόλις επιστρέψει στη Νότια Αφρική. Μάλιστα, ο αδερφός του αναγκάστηκε να τον απολύσει από την οικογενειακή επιχείριση που συντηρούν στο Γιοχάνεσμπουργκ, το εστιατόριο St Georges Fine Foods, ενώ η τράπεζα Nedbank που τον είχε χρηματοδοτήσει, αλλά και ραδιοφωνικός σταθμός με τον οποίο συνεργαζόταν, καταδίκασαν τα λεγόμενά του.

Το παραπάνω βίντεο έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα με τους περισσότερους χρήστες να απαιτούν τη σύλληψή του, ενώ το hashtag #AdamCatzavelos στο Twitter έγινε παγκόσμιο trend, με τα σχόλια εναντίον του να είναι χιλιάδες.

Η σύζυγός του εργάζεται ως μάνατζερ στην Nike η οποία αποφάσισε να μην ανοίξει καταστήματά της στο Γιοχάνεσμπουργκ εν μέσω αντιδράσεων, ενώ ξεκαθάρισε πως ο ίδιος ο Adam Catzavelos δεν εργάζεται για την εταιρεία.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων ο Adam Catzavelos αποφάσισε να απολογηθεί δημοσίως για το ρατσιστικό του παραλήρημα.

Σε δημόσια επιστολή του, αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Προκάλεσα απερίγραπτο πόνο σε κάθε άνθρωπο στη Νότια Αφρική. Είδα το βίντεό μου και ντρέπομαι για αυτό. Είναι δύσκολο να εκφράσω με λέξεις αυτά που θέλω να πω και απολογούμαι ειλικρινά. Αγαπώ τη χώρα μου και είμαι περήφανος που ζω σε μια χώρα με τέτοια πολυπολιτισμικότητα. Τόσοι άνθρωποι έχουν δώσει αγώνες και έχουν αφιερώσει την αγάπη τους για να “γιατρέψουν” τη Νότια Αφρική και άνθρωποι σαν εμένα που εκφράζουν δημοσίως ηλίθιες απόψεις δεν βοηθούν τη χώρα να προοδεύσει”.

Η απολογία του κλείνει με μια συγγνώμη προς την οικογένειά του:

 

Παρόλα αυτά, οι χρήστες του διαδικτύου δεν πήραν και πολύ θετικά την απολογία του. Αρκετοί αναφέρουν πως δεν παραδέχεται πως το σχόλιό του ήταν ρατσιστικό, ενώ άλλοι απαίτησαν την απολογία του σε βίντεο, παρόμοιο με το πρώτο ξέσπασμά του. Οι περισσότεροι ζητούν την παραδειγματική του τιμωρία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα