AfD: Η ομοφυλόφιλη πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs και ο αγαπημένος των εθνικιστών

AfD: Η ομοφυλόφιλη πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs και ο αγαπημένος των εθνικιστών
AfD top candidate Alice Weidel, center, gets flowers during the election party of the nationalist 'Alternative for Germany', AfD, in Berlin, Germany, Sunday, Sept. 24, 2017, after the polling stations for the German parliament elections had been closed. (AP Photo/Martin Meissner) AP Photo/Martin Meissner

Το ηγετικό δίδυμο που οδήγησε την Εναλλακτική για τη Γερμανία στην εκλογική νίκη και στην είσοδο στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ήταν Απρίλης του τρέχοντος έτους όταν οι Γερμανοί ακροδεξιοί της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) ψήφιζαν στο Συνέδριο τους στην Κολωνία το ηγετικό δίδυμο του κόμματος, με στόχο την είσοδο τους για πρώτη φορά στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Οι εκλεκτοί ήταν ο 76χρονος Αλεξάντερ Γκάουλαντ και η 38χρονη οικονομολόγος Αλίς Βάιντελ που έχει δηλώσει ανοιχτά πως είναι ομοφυλόφιλη.

Η απόφαση είχε έρθει μετά την ήττα που είχε υποστεί η πιο μετριοπαθής Φράουκε Πέτρι, η οποία σήμερα, Δευτέρα, αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Η ίδια είχε προσπαθήσει να στρέψει το κόμμα σε μια πιο “ήπια” ρητορική. Τότε, οι συνάδελφοι της δεν είχαν δεχθεί καν να θέσουν στην ατζέντα του Συνεδρίου την πρόταση της για τον καθορισμό μίας στρατηγικής που θα άμβλυνε την ακροδεξιά εικόνα του AfD.

Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ είναι ένας από τους ακραίους της ηγεσίας του κόμματος, πολύ αγαπητός στην βάση. Πέρυσι, προκάλεσε κατακραυγή με τις ρατσιστικές και προσβλητικές του δηλώσεις για τον μαύρο ποδοσφαιριστή της εθνικής ομάδας της Γερμανίας Ζερόμ Μπόατενγκ. Είναι ο ίδιος που έχει δηλώσει, “έχουμε δικαίωμα να είμαστε περήφανοι για τις επιδόσεις των Γερμανών στρατιωτών κατά τους δύο παγκόσμιους πολέμους”.

Μετά το σχεδόν 13% του AfD, έκανε επίδειξη ακροδεξιάς ρητορικής αναφέροντας μεταξύ άλλων:

“Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (…) Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας”.

Η Αλίς Βάιντελ από την άλλη, δεν ήταν γνωστή στο ευρύ κοινό πριν την εκλογή της. Η ίδια είναι τραπεζικός, πρώην συνεργάτιδα της Goldman Sachs και είναι παντρεμένη με τη Σάρα Μποσάρντ με την οποία έχουν υιοθετήσει δύο παιδιά. Ιδεολογικά δηλώνει ευρωσκεπτικίστρια και κατά του ενιαίου νομίσματος.

Έχει ανακηρύξει τους μουσουλμάνους σε Νο 1 εχθρούς της, βασιζόμενη σε σεξιστικές επιθέσεις που κατά καιρούς, σύμφωνα με την ίδια, έχουν λάβει χώρα στην πατρίδα της, παρότι στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους είναι fake news.

Το δίδυμο κατέβηκε στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου με ένα πρόγραμμα κατά του ισλάμ και των μεταναστών.

Μεταξύ των κύριων σημείων των εξαγγελιών του AfD ήταν εξ αρχής η παρεμπόδιση της επανένωσης των οικογενειών των προσφύγων που βρίσκονται ήδη στην Γερμανία, η αφαίρεση της γερμανικής υπηκοότητας από τους μετανάστες που έχουν ποινικές καταδίκες αλλά και η κήρυξη του ισλάμ ως “ασύμβατο” με την γερμανική κουλτούρα.

Σημειώνεται ότι οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο AfD έως και το 15% των ψήφων σε πρώτη φάση, με τις τελευταίες της Bild να το φέρνουν στο 11%. Τελικά, οι ακροδεξιοί έφτασαν στο 12,6% βάζοντας “βόμβες” στο γερμανικό κοινοβούλιο αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Μετά από τις παραπάνω εξελίξεις, η Χριστιανική Ένωση που έχασε μεγάλο μέρος της δύναμής της, καταγράφοντας το χαμηλότερο πόσοστό της από το 1949, αναμένεται να υιοθετήσει μια πιο σκληρή ατζέντα για το μεταναστευτικό, κάτι που προανήγγειλε άλλωστε και ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών και εταίρος της Μέρκελ, Hoerst Seehofer.

Για την ιστορία, το νέο ακροδεξιό κόμμα ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια από τον Μπερντ Λούκε, καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και προσέλκυσε τότε τους απογοητευμένους των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων και κυρίως της CDU.

Τότε είχε επιλέξει να εκμεταλλευθεί τη δυσαρέσκεια που είχε προκαλέσει στη Γερμανία η κρίση του ευρώ και πόνταρε εξαντλητικά στο αρκετά διαδεδομένο αίσθημα ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι καταδικασμένοι να πληρώνουν για τα υπόλοιπα , λιγότερο ενάρετα, μέλη της Ευρωζώνης. Αν και στις εκλογές του 2013 απέτυχε να εισέλθει στο γερμανικό κοινοβούλιο, κατόρθωσε να στείλει επτά βουλευτές στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και να καταλάβει έδρες σε πέντε τοπικά κοινοβούλια.

Και από τότε, αλλάζοντας την ατζέντα του προς περισσότερο αντιμεταναστευτικές θέσεις, πέτυχε την ενδυνάμωση του.

Φωτογραφία: AP Photo/Martin Meissner

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα