Αφγανιστάν: Απεβίωσε ο “Πατέρας του Έθνους”

default image

Ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν Μοχάμαντ Ζαχίρ Σαχ απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικία 92 ετών, επιβεβαίωσαν πηγές προσκείμενες στο προεδρικό μέγαρο

Ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν Μοχάμαντ Ζαχίρ Σαχ απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικία 92 ετών, επιβεβαίωσαν πηγές προσκείμενες στο προεδρικό μέγαρο. “Απεβίωσε σήμερα στο κρεββάτι του. . .δεν έχουμε περαιτέρω πληροφορίες, αλλά ήταν ασθενής τον τελευταίο μήνα”, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην προεδρία.

Ο Ζαχίρ Σαχ κυβέρνησε το Αφγανιστάν από το 1933 έως την ανατροπή του από τον εξάδελφό του το 1973. Ζούσε εξόριστος στην Ιταλία έως ότου επέστρεψε στη χώρα ως κοινός πολίτης το 2002. Ήταν απόγονος μιας μακράς γενεάς ηγετών της φυλής των Παστούν και μακρινός συγγενής του σημερινού προέδρου της χώρας, Χάμιντ Καρζάι. Γεννημένος στην Καμπούλ την 15η Οκτωβρίου 1914, ο Ζαχίρ Σαχ σπούδασε στη Γαλλία κι επέστρεψε στο Αφγανιστάν όπου έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση. Ανήλθε στο θρόνο το 1933, μετά την δολοφονία του πατέρα του από έναν “διαταραγμένο” φοιτητή.

Επί δύο δεκαετίες, ο βασιλιάς παρέμενε στο παρασκήνιο, αφήνοντας τρεις θείους του να διαχειρίζονται τις κυβερνητικές υποθέσεις. Όμως σταδιακά άρχισε να αποκτά μεγαλύτερο έλεγχο και το 1953 επέβλεψε την έναρξη ενός μετριοπαθούς προγράμματος εκσυγχρονισμού της φτωχής χώρας.

Είχε τοποθετηθεί υπέρ του τερματισμού της πούρνταχ -της κάλυψης των γυναικών-, πήρε δάνεια για τον εκσυγχρονισμό της μεσαιωνικής υποδομής και επιχείρησε να διατηρήσει μια εύθραυστη ισορροπία στις σχέσεις του Αφγανιστάν με τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση. Το 1973, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Ιταλία, ανατράπηκε από τον εξάδελφό του, πρίγκηπα Νταούντ, γεγονός που τερμάτισε τη δυναστεία των Ντουράνι, που διαρκούσε δύο αιώνες. Ο Νταούντ σκοτώθηκε σε νέο πραξικόπημα, και αφότου σοβιετικά στρατεύματα εισήλθαν στη χώρα το 1979 για να υποστηρίξουν την τότε σοσιαλιστική διακυβέρνηση, ξέσπασε μια σύγκρουση η οποία συνεχίζεται, με διαφορετικές μορφές, έως  σήμερα. Στο Ζαχίρ Σαχ είχε αποδοθεί μετά την επιστροφή του στην Καμπούλ ο τίτλος του “Πατέρα του Έθνους”, αλλά δεν είχε πολιτικό ρόλο.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα