Αφγανιστάν: Προελαύνουν οι Ταλιμπάν – Φόβοι για κατάληψη και της Καμπούλ

Αφγανιστάν: Προελαύνουν οι Ταλιμπάν – Φόβοι για κατάληψη και της Καμπούλ
Καπνός από τις μάχες πριν την κατάληψη του Κανταχάρ από τους Ταλιμπάν AP Photo/Sidiqullah Khan

Ανησυχία προκαλεί η προέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, με την επίθεση στην Καμπούλ να θεωρείται ζήτημα ημερών. Ντόμινο από την απόφαση των ΉΠΑ να αποσύρουν τις δυνάμεις τους

Στενεύει ο κλοιός γύρω από την πρωτεύουσα Καμπούλ, με τους Ταλιμπάν να έχουν πλέον καταλάβει τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν.

Διάχυτος είναι πλέον ο φόβος ότι μια επίθεση στην Καμπούλ μπορεί να απέχει μόλις λίγες μέρες.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει ανησυχία ότι η ισλαμιστική ομάδα, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1996-2001, θα μπορούσε να κάνει μια κίνηση στην Καμπούλ σε λίγες μέρες, αλλά η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι οι αφγανικές δυνάμεις θα καταφέρουν να τους αναχαιτίσουν πριν φτάσουν στην πρωτεύουσα, όπως αναφέρει το Reuters.

Η κατάληψη του Κανταχάρ στο νότο και της Χεράτ στα δυτικά μετά από πολυήμερες συγκρούσεις προκαλούν παγκόσμια ανησυχία.

Ταλιμπάν έξω από την πόλη Γκάζνι, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Καμπούλ AP Photo/Gulabuddin Amiri

“Πόλη φάντασμα” χαρακτηρίζει την Χεράτ, ο Γκουλάμ Χαμπίμπ Χασίμι, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της περιοχής σε τηλεφωνική επικοινωνία από εκεί. Η Χεράτ είναι μια πόλη περίπου 600.000 κατοίκων κοντά στα σύνορα με το Ιράν. “Οι οικογένειες είτε έχουν φύγει είτε κρύβονται στα σπίτια τους” συνέχισε.

Παράλληλα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν περήφανοι για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η Κανταχάρ, η πόλη – οικονομικό σταυροδρόμι του νότου, είναι πλέον υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, αφότου οι διεθνείς δυνάμεις αποχώρησαν μετά από 20 χρόνια πολέμου.

Μέσα σε οκτώ ημέρες, οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει τις μισές από τις πρωτεύουσες των επαρχιών του Αφγανιστάν. Ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου, του δυτικού και του νότιου τμήματος της χώρας.

ΟΗΕ: Στα πρόθυρα “ανθρωπιστικής καταστροφής” το Αφγανιστάν

Έντονη είναι και η ανησυχία για άλλη μια μεγάλη προσφυγική κρίση. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 400.000 άμαχοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τις αρχές του έτους, οι 250.000 από αυτούς από τον Μάιο, ενώ εξαπλώνεται και η πείνα.

Ενώ δυτικές χώρες προετοιμάζονται να στείλουν στρατεύματα για να απομακρύνουν το διπλωματικό τους προσωπικό από τη χώρα, ο ΟΗΕ έχει επισημάνει ότι οι 320 εργαζόμενοί του θα παραμείνουν στην εμπόλεμη χώρα.

«Φοβόμαστε ότι τα χειρότερα έπονται και ότι το μεγάλο κύμα της πείνας πλησιάζει γοργά (…) η κατάσταση έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ανθρωπιστικής καταστροφής», δήλωσε ο Τόμσον Πίρι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP).

Ήδη, σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν έχει διασφαλισμένα αποθέματα τροφίμων, ενώ δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν από την ύπαιθρο και αναζητούν καταφύγιο στην Καμπούλ AP Photo/Rahmat Gul

Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τον Μάιο, το 80% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, επεσήμανε από την πλευρά της η Σάμπια Μαντού της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν από την ύπαιθρο και αναζητούν καταφύγιο στην Καμπούλ και άλλα αστικά κέντρα, επεσήμανε άλλος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Κοιμούνται στο ύπαιθρο, σε πάρκα και δημόσιους χώρους», εξήγησε ο Γενς Λέρκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA). «Αυτή τη στιγμή μία μεγάλη έγνοια είναι απλώς να τους βρούμε ένα καταφύγιο».

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έκανε λόγο για διπλασιασμό των τραυματιών που δέχονται τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες οι κλινικές που στηρίζει, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για τις ελλείψεις σε ιατρικά εφόδια και πρόσθεσε ότι το προσωπικό εκπαιδεύεται για τη διαχείριση περιστατικών μαζικών τραυματισμών.

Από την πλευρά του το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC) ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για μια ανθρωπιστική καταστροφή.

«Προετοιμαζόμαστε για μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε η Τρέισι βαν Χέρντεν μεταβατική διευθύντρια της οργάνωσης για το Αφγανιστάν.

«Τρομοκρατημένες οικογένειες καταφεύγουν στην Καμπούλ τις τελευταίας ημέρες. Οι καταυλισμοί είναι γεμάτοι και τα παιδιά κοιμούνται έξω. Οικογένειες δίνουν μάχη για να βρουν τροφή. Φοβόμαστε ότι η κατάσταση αυτή εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα με πρωτόγνωρους ρυθμούς», τόνισε η ίδια.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν πόλη που απέχει 80 χιλιόμετρα από την Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πόλη Πουλ- ι- Αλάμ, πρωτεύουσα της κεντρικής επαρχίας Λόγκαρ στο Αφγανιστάν, η οποία βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Καμπούλ.

Οι αντάρτες κρατούν αιχμαλώτους τον κυβερνήτη και τον επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών της πόλης, αφού κατέλαβαν πολλά κυβερνητικά κτίρια, σύμφωνα με το μέλος του τοπικού συμβουλίου Χασιμπουλάχ Στανακζάι και τον Χούμα Χαμάντι βουλευτή της επαρχίας Λόγκαρ.

Ταλιμπάν στα νοτιοδυτικά της Καμπούλ AP Photo/Gulabuddin Amiri

Η επαρχία αυτή έχει περίπου 120.000 κατοίκους, ενώ απέχει περίπου 90 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Καμπούλ.

Η Πουλ-ι- Αλάμ είναι η 16η πρωτεύουσα επαρχίας που θέτουν υπό τον έλεγχό τους οι Ταλιμπάν μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών.

Προκαλεί αντιδράσεις η στάση του Μπάιντεν

Η κατάληψη ολοένα και περισσότερων περιοχών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, την ίδια ώρα που οι ξένες δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, έχει προκαλέσει κατηγορίες για την απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα, 20 χρόνια μετά την εκδίωξη των Ταλιμπάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Μπάιντεν δήλωσε αυτή τη βδομάδα ότι δεν μετάνιωσε για την απόφασή του, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει ξοδέψει περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στον μακρύτερο πόλεμο της ιστορίας της Αμερικής και έχει χάσει χιλιάδες στρατιώτες.

Η απώλεια του Κανταχάρ είναι ένα βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση. Είναι η καρδιά των Ταλιμπάν, που ανήκουν στην εθνοτική ομάδα των Παστούν, που εμφανίστηκαν το 1994 εν μέσω του χάους του εμφυλίου πολέμου.

Στρατός και αξιωματούχοι εγκαταλείπουν το Κανταχάρ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων AP Photo/Sidiqullah Khan

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησαν στον Γκανί την Πέμπτη και του είπαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να “επενδύουν” στην ασφάλεια του Αφγανιστάν.

Αλλά στο εσωτερικό, η κριτική για την πολιτική του Μπάιντεν εντείνεται.

Ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μιτς ΜακΚόνελ, δήλωσε ότι η στρατηγική αποχώρησης στέλνει τις Ηνωμένες Πολιτείες “σε μια ακόμη χειρότερη υπόθεση από αυτή της ταπεινωτικής πτώσης της Σαϊγκόν το 1975”, αναφερόμενος στη νίκη του Βόρειου Βιετνάμ στον πόλεμο του Βιετνάμ, σύμφωνα με το Reuters. Στη συνέχεια, κάλεσε τον Μπάιντεν να δεσμευτεί ότι θα παράσχει μεγαλύτερη βοήθεια στις αφγανικές δυνάμεις.

Η Βρετανία επικρίνει την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας επέκρινε σήμερα την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ανακάμψει η αλ Κάιντα κάτι που θα «απειλήσει την ασφάλεια» όλου του κόσμου.

«Δεν ήταν ούτε η κατάλληλη στιγμή ούτε η κατάλληλη απόφαση διότι πιθανόν η αλ Κάιντα θα επιστρέψει», δήλωσε ο Ουάλας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky, εκφράζοντας την ανησυχία του για «την απειλή για την ασφάλεια και τα συμφέροντά μας» που θα αποτελούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Αφγανιστάν θα καταλήξει ένα αποτυχημένο κράτος, το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για τζιχαντιστές. «Ανησυχώ πάρα πολύ ότι τα αποτυχημένα κράτη αποτελούν πρόσφορο έδαφος για αυτού του είδους τους ανθρώπους», επεσήμανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, που θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου, «αφήνει ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα επί του πεδίου», εκτίμησε ο ίδιος, την ώρα που οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει σχεδόν τις μισές πρωτεύουσες των επαρχιών της χώρας μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών και ελέγχουν το μεγαλύτερο κομμάτι του βόρειου, νότιου και δυτικού Αφγανιστάν.

Εξάλλου ο Ουάλας επέκρινε τη συμφωνία που σύναψαν οι ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2020 στη Ντόχα με τους Ταλιμπάν, εκτιμώντας ότι επρόκειτο για «λάθος, τις συνέπειες του οποίου μάλλον θα πληρώσουμε όλοι».

«Η συμφωνία της Ντόχα ήταν μια κακή συμφωνία, διότι έλεγε στους Ταλιμπάν ότι είχαν κερδίσει όταν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο και επειδή υπονόμευσε την εξουσία της αφγανικής κυβέρνησης», σχολίασε ο Βρετανός υπουργός.

Νωρίτερα όταν ρωτήθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC για το ενδεχόμενο το Λονδίνο να στείλει και πάλι στρατεύματα στο Αφγανιστάν ο Ουάλας απάντησε: «Θα αφήσω κάθε ενδεχόμενο ανοικτό. Αν οι Ταλιμπάν έλαβαν κάποιο μήνυμα από την προηγούμενη φορά, αυτό είναι ότι αν αρχίσουν να φιλοξενούν την αλ Κάιντα, αν αρχίσουν να επιτίθενται στη Δύση (…) μπορεί να επιστρέψουμε».

Μάλιστα σε δηλώσεις του στο BBC ο Βρετανός υπουργός Άμυνας εκτίμησε ότι το Αφγανιστάν διολισθαίνει προς τον εμφύλιο.

Χιλιάδες εκτοπισμένοι αναζητούν καταφύγιο σε πάρκα στην πρωτεύουσα Καμπούλ AP Photo/Rahmat Gul

«Η Βρετανία έμαθε τη δεκαετία του 1830 ότι πρόκειται για μια χώρα την οποία διοικούν πολέμαρχοι, υπάρχουν διαφορετικές επαρχίες και φυλές και καταλήγεις, αν δεν προσέξεις πολύ, σε εμφύλιο. Και πιστεύω ότι οδεύουμε προς εμφύλιο», τόνισε ο Ουάλας.

«Οι Ταλιμπάν δεν είναι μια ενιαία οντότητα, κάτω από την κοινή ονομασία υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα», εξήγησε ο ίδιος.

Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση και του Βρετανού πρώην υπουργού Παλαίμαχων Τζόνι Μέρσερ, ο οποίος επέκρινε την απόφαση να αποχωρήσουν τα διεθνή στρατεύματα έπειτα από 20 χρόνια παρουσίας στο Αφγανιστάν. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το Λονδίνο «επέλεξε την ήττα» και ότι αυτή η έλλειψη «πολιτικής βούλησης» είναι «επονείδιστη» και «λυπηρή».

«Είναι πολύ δύσκολο για όσους έχουν εμπλακεί να προσπαθήσουν να κατανοήσουν και να δεχθούν», δήλωσε ο Μέρσερ στο Times Radio. «Είναι ταπεινωτικό για τον βρετανικό στρατό, για τις οικογένειες αυτών που έχασαν τη ζωή τους εκεί, αλλά κυρίως μια τραγωδία για τον αφγανικό λαό».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα