Αίγυπτος: Δίκη μελών της Μουσουλμανικής αδελφότητας

default image

Σε χαοτικές συνθήκες άρχισε την Κυριακή στο στρατοδικείο του Χέιξτεπ, της Νοτιοανατολικής Αιγύπτου η δίκη 40 μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Σε χαοτικές συνθήκες άρχισε την Κυριακή στο στρατοδικείο του Χέιξτεπ, της Νοτιοανατολικής Αιγύπτου η δίκη 40 μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οι οποίοι κατηγορούνται για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ένταξη και χρηματοδότηση απαγορευμένης οργάνωσης που χρησιμοποιεί την τρομοκρατία για να επιτύχει τους στόχους της, διατάραξη της δημόσιας τάξης και απειλή κατά των πολιτικών ελευθεριών».

Η προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε ματαιωθεί μετά από το μποϋκοτάζ των συνηγόρων υπεράσπισης ενώ διεθνείς οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμφισβητούν τη νομιμότητα της δίκης πολιτών σε στρατιωτικά δικαστήρια. Από τους 40 κατηγορουμένους, στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν οι 33 καθώς έξι βρίσκονται στο εξωτερικό και δικάζονται ερήμην ενώ ένας νοσηλεύεται ύστερα από καρδιακή προσβολή. 

Ανάμεσα τους είναι ο τρίτος στην ιεραρχία και μέλος του Καθοδηγητικού Γραφείου της οργάνωσης, Καϊτάρ ελ Σατέρ, μηχανικός στο επάγγελμα και πετυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος πολύ συχνά και εν μέσω των επιδοκιμασιών του ακροατηρίου που αποτελείται από συγγενείς των κατηγορουμένων, διέκοπτε τη διαδικασία με θορυβώδεις διαμαρτυρίες χαρακτηρίζοντας τη δίκη “φάρσα”, την ευθύνη για την οποία καταλόγιζε στο “σημερινό καθεστώς”.

Οι φωνές “ο Θεός είναι μεγάλος” κυριαρχούσαν στην αίθουσα καθώς ο κατηγορούμενος κατήγγειλε ότι η αστυνομία “κατασκεύασε” τα στοιχεία για να τον ενοχοποιήσει και ότι η ποινή του είναι προαποφασισμένη.

Οι αρχές δεν έδωσαν άδεια εισόδου ούτε στις αντιπροσωπείες των οργανώσεων υπεράπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αμφισβητούν τη νομιμότητα της δίκης πολιτών από στρατοδικεία, ούτε στον πρώην υπουργό δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ράμσι Κλάρκ, που είχε υπερασπιστεί και τον Σαντάμ, αλλά ούτε στα μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα κάποιοι δημοσιογράφοι να μπουν στην αίθουσα ως συγγενείς των κατηγορουμένων, χωρίς κάμερες, κασετόφωνα και σημειωματάρια. Ακόμη και τα αντίγραφα του κορανίου ελέγχθηκαν σελίδα προς σελίδα ενώ σε κανένα δεν επετράπη να βγει από την αίθουσα πριν από την ολοκλήρωση της επτάωρης ακροαματικής διαδικασίας “για να μην μαθαίνουν αμέσως τα μέσα ενημέρωσης τι γίνεται μέσα”, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από αστυνομικό – φρουρό.

Όλοι οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι μαζί με τις οικογένειες τους δεν παρέλειψαν τόσο τη μεσημεριανή όσο και την απογευματινή προσευχή, ζήτησαν αλλαγή δικαστηρίου, κάτι που ο πρόεδρος δεσμεύτηκε να εξετάσει, ενώ ένας από αυτούς και το ακροατήριο παρακάλεσαν το Θεό “όσοι τους έκαναν το κακό, να υποφέρουν από την ίδια αδικία”. 

Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί πέρυσι το Νοέμβριο ύστερα από μία στρατιωτική παρέλαση που οργάνωσαν φοιτητές του πανεπιστημίου Αζάρ του Καΐρου που συνδέονται με την οργάνωση για να καταγγείλουν τη παρέμβαση των υπηρεσιών ασφαλείας στις φοιτητικές εκλογές. Στη παρέλαση που έγινε στον χώρο του πανεπιστημίου, εμφανίστηκαν λίγες δεκάδες φοιτητές ντυμένοι στα μαύρα και με μαύρες κορδέλες στο κεφάλι που έκαναν επίδειξη πολεμικών τεχνών και οι αρχές κατηγόρησαν την οργάνωση ότι διαθέτει «παραστρατιωτικό βραχίονα», παρά το γεγονός ότι έχει επίσημα αποκηρύξει την χρήση βίας πριν από 30 χρόνια.

Αμέσως μετά και παρά το γεγονός ότι οι φοιτητές ζήτησαν συγγνώμη για την “αισχρή συμπεριφορά τους”, η αστυνομία εφόρμησε στα σπίτια των κατηγορουμένων και, όπως είπε η κόρη ενός από αυτούς, “δεν άφησαν ούτε πέτρα που να μην σηκώσουν για να ψάξουν”, κατάσχοντας ακόμη και παιδικά παιχνίδια σε υπολογιστές. 

Στην αρμοδιότητα των στρατοδικείων οι κατηγορούμενοι πέρασαν με προεδρικό διάταγμα τον περασμένο Ιανουάριο, όταν δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση της άμεσης αποφυλάκισης τους. Αμέσως μετά μεταφέρθηκαν στις στρατιωτικές φυλακές. Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι κατηγορούνται για “παροχή όπλων και στρατιωτικής εκπαίδευσης στους φοιτητές”. Η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει στις 5 Αυγούστου.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα