Αίγυπτος: Συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα

default image

Σε συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα, φαίνεται πως ήρθαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι. Πόσο θα διαρκέσει

Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί συμφώνησαν σε μια παράταση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας για άλλες 72 ώρες, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους Αιγύπτιους μεσολαβητές στο Κάιρο.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε περίπου 45 λεπτά προτού να λήξει η κατάπαυση του πυρός η οποία τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής.

Ένα στέλεχος της Χαμάς, ο Έζατ αλ Ρισκ, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για μια προσωρινή εκεχειρία, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για μια πιο μακρόχρονη κατάπαυση του πυρός.

Η ισραηλινή αστυνομία επιβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης, ότι ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας προσγειώθηκε στο έδαφος του Ισραήλ, παραβιάζοντας την τριήμερη εκεχειρία, δύο ώρες πριν από τη λήξη της. Η Χαμάς όμως διαψεύδει την επίθεση.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ είπε ότι η ρουκέτα έπεσε κοντά στην παραλιακή πόλη Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι μια “μόνιμη εκεχειρία” με το Ισραήλ θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο “με τον τερματισμό της πολιορκίας της Γάζας”.

“Οι θυσίες του λαού μας δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε παζάρια” στο θέμα αυτό, τονίζεται σε γραπτή ανακοίνωση του Χανίγια στην οποία αναφέρεται στα θύματα και τις καταστροφές που προκλήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας στον ένα μήνα των συγκρούσεων με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

“Οι απειλές των ηγετών του εχθρού μας ενδυναμώνουν ώστε να επιμείνουμε στα αιτήματά μας”, πρόσθεσε.

Η Χαμάς, σημείωσε, στηρίζει τους Παλαιστίνιους που διαπραγματεύονται στο Κάιρο την εκεχειρία και ευελπιστεί ότι η αποστολή, που αποτελείται από μέλη πολλών διαφορετικών οργανώσεων, “δεν θα εκβιαστεί”.

Ιταλός δημοσιογράφος έπεσε νεκρός

Η κυβέρνηση της Ιταλίας επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι ένας Ιταλός δημοσιογράφος, ο Σιμόνε Καμίλι, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης για την εξουδετέρωση ενός ισραηλινού πυραύλου στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στη Ρώμη.

«Ο θάνατος του Σιμόνε Καμίλι είναι μια τραγωδία για την οικογένειά του και για τη χώρα. Για μια ακόμη φορά, ένας δημοσιογράφος πληρώνει το τίμημα ενός πολέμου που διαρκεί υπερβολικά πολλά χρόνια» επισήμανε η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι στην ανακοίνωση αυτή.

Η Ιταλίδα ΥΠΕΞ εξέφρασε «τα συλλυπητήρια για την τόσο οδυνηρή αυτή απώλεια (. . .) προσωπικά και εξ ονόματος όλης της κυβέρνησης» της χώρας της.

Η ίδια εξέφρασε οδύνη διότι πρόκειται για «την δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες (που) θρηνούμε τον θάνατο νέων ανθρώπων που θαρραλέα επιτελούν δημοσιογραφικό έργο».

Τον Μάιο, ο δημοσιογράφος και φωτοειδησεογράφος Άντι Ροτσέλι είχε χάσει τη ζωή του στην Ουκρανία από βλήμα όλμου.

«Ο θάνατος του Σιμόνε δείχνει για ακόμη μια φορά πόσο επείγει να καταλήξουμε σε μια οριστική λύση στη διένεξη στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε η Ιταλίδα ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο Καμίλι, 35 ετών, ο οποίος καταγόταν από τη Ρώμη, εργαζόταν κατά καιρούς για διάφορα διεθνή ΜΜΕ, κυρίως για το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, και γύριζε εδώ και τρία χρόνια ένα ντοκιμαντέρ για τη Γάζα. Είχε καλύψει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στην Τουρκία, στα Βαλκάνια, το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Concordia στην Ιταλία κ.ά. θέματα.

Το AP επιβεβαίωσε και αυτό τον θάνατο του δημοσιογράφου, που εργαζόταν για το πρακτορείο αυτό από το 2005.

Ο Καμίλι σκοτώθηκε, όπως και ένας Παλαιστίνιος μεταφραστής και δημοσιογράφος, ο Άλι Σέχντα Αμπού Άφας, καθώς και τρία στελέχη της ομάδας των πυροτεχνουργών της αστυνομίας στη Λωρίδα της Γάζας, όταν εξερράγη ένας πύραυλος την ώρα που γινόταν προσπάθεια να εξουδετερωθεί.

Η έκρηξη σημειώθηκε στη Μπέιτ Λαχίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν σημειωθεί σφοδρές μάχες κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης. Πέραν των έξι ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, άλλοι τουλάχιστον έξι τραυματίστηκαν.

Επανάληψη των διαπραγματεύσεων, αλλά χωρίς να καταγράφεται πρόοδος

Στο μεταξύ οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους στο Κάιρο επαναλήφθηκαν ώρες πριν εκπνεύσει η τριήμερη εκεχειρία, αλλά χωρίς να αναφερθεί καμιά πρόοδος.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μοιάζει να κλίνει υπέρ της άποψης των πιο σκληροπυρηνικών στις τάξεις της, οι οποίοι απαιτούν να μην ικανοποιηθεί κανένα από τα αιτήματα της Χαμάς — να αρθεί ο αποκλεισμός του θύλακα, να ανοίξει τουλάχιστον ένα λιμάνι, ένα αεροδρόμιο και να απελευθερωθούν φυλακισμένοι. Από την πλευρά της, η ισλαμική Χαμάς επίσης απορρίπτει το αίτημα του Ισραήλ η Λωρίδα της Γάζας να γίνει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Αν το Ισραήλ θέλει να αποφύγει την επανάληψη των πυραυλικών επιθέσεων στο μέλλον, είπε χαρακτηριστικά ο υπερεθνικιστής Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ, η μόνη λύση είναι να στείλει χερσαίες δυνάμεις στον θύλακα και να «απαλλαγεί» από την Χαμάς.

Από την άλλη πλευρά, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς είπε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δύο μερών. Η Χαμάς δεν αδημονεί να ξαναρχίσουν οι συγκρούσεις, είπε, αλλά «αν μας σπρώξουν στον τοίχο, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή». Ο εκπρόσωπος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κατήγγειλε εξάλλου το ότι η Αίγυπτος είναι πολύ πιο εχθρική έναντι των Παλαιστίνιων από ό,τι έναντι των Ισραηλινών.

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στη Γάζα από την 8η Ιουλίου, όταν άρχιζε η επιχείρηση «Προστατευμένη Παρυφή» του Ισραήλ, ανέρχεται σε 1.951, σύμφωνα με τον Άσραφ αλ Κούντρα, έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας των Παλαιστινίων. Άλλοι 10.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και χιλιάδες κτίρια και κατοικίες έχουν υποστεί μερική ή ολοσχερή καταστροφή.

Στην ισραηλινή πλευρά, 64 στρατιωτικοί και τρεις πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους.

Παράλληλα, ο Νιζάρ Αάγες, πρόεδρος της ένωσης των αλιέων της Γάζας, κατήγγειλε ότι οι Παλαιστίνιοι αλιείς δεν έχουν μπορέσει να βγουν στα ανοιχτά εδώ και πάνω από έναν μήνα και πως όταν προσπάθησαν να αποπλεύσουν για να ψαρέψουν την Τρίτη, εμποδίστηκαν από ισραηλινά πολεμικά.

Σήμερα επίσης ένα ισραηλινό πολεμικό έρριξε «προειδοποιητικά πυρά» όταν ένα πλεούμενο προσπάθησε να αποπλεύσει από ένα λιμάνι στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στο στόχαστρο του Νετανιάχου

To Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «προσδίδει νομιμότητα στις τρομοκρατικές οργανώσεις που δολοφονούν, όπως η Χαμάς» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τη σύσταση μιας επιτροπής έρευνας για τη Γάζα.

Αυτή η επιτροπή, η σύσταση της οποίας ανακοινώθηκε προχθές, πρόκειται να ερευνήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας όπου μαίνεται εδώ και ένα μήνα ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με αποτέλεσμα περί τους 2000 νεκρούς από την παλαιστινιακή πλευρά και 67 από την ισραηλινή πλευρά.

Ο Νετανιάχου κάλεσε την επιτροπή «να διεξάγει έρευνες στη Δαμασκό, στη Βαγδάτη και στην Τρίπολη».

«Αντί να ερευνούν τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον των Ισραηλινών πολιτών και το γεγονός ότι χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες, αντί να διεξάγουν έρευνες για τη σφαγή που (ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ) Άσαντ διαπράττει εναντίον του λαού του ή εκείνη του Ισλαμικού Κράτους εναντίον των Κούρδων (στο Ιράκ), ο ΟΗΕ αποφάσισε να έλθει και να ερευνήσει το Ισραήλ, τη μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, ένα δημοκρατικό κράτος που αντιδρά με νόμιμο τρόπο προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες του εναντίον της φονικής τρομοκρατίας» κατήγγειλε ο ίδιος, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύθηκε σε ένα δελτίο τύπου του γραφείου του.

Οι επικρίσεις εναντίον αυτής της επιτροπής πολλαπλασιάζονται στο Ισραήλ, που ήδη κατηγορείται για «εγκλήματα πολέμου» από μια παρόμοια επιτροπή μετά την επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι» στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ 2008- 2009.

«Τα αντισημιτικά συμπεράσματα της έκθεσης αυτής της επιτροπής έχουν γραφθεί εκ των προτέρων» κατηγόρησε χθες ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Παλμόρ στοχεύοντας κυρίως τον πρόεδρο της επιτροπής, Ουίλιαμ Σάμπας.

Παράλληλα ο Γενικός Ελεγκτής του Κράτους του Ισραήλ Γιόσεφ Σαπίρα ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη μιας έρευνας για τους χειρισμούς των ισραηλινών κυβερνώντων κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του γραφείου του.

Αυτή η έρευνα θα εξετάσει τη διαδικασία της λήψης στρατιωτικών και πολιτικών αποφάσεων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα