Ακροάσεις στο Κογκρέσο για το Ιράκ

default image

Παράταση στην παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ αναμένεται να εισηγηθεί ο στρατηγός Πετρέους, κατά την ακρόαση στο Κογκρέσο

Η ακρόαση του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ και του αμερικανού πρεσβευτή Ράιαν Κρόκερ ξεκίνησε στο Κογκρέσο και αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες. Η διαδικασία θεωρείται σημαντική για την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ αλλά και για την απόφαση του Τζορτζ Μπους να ενισχύσει τις δυνάμεις, αγνοώντας τις αντίθετες φωνές.

Η έναρξη της διαδικασίας ήταν επεισοδιακή καθώς οι αντιδράσεις των παρισταμένων ανάγκασαν τον Δημοκρατικό πρόεδρο της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αϊκ Σκέλτον να ζητήσει την απομάκρυνση των διαδηλωτών.

Ο στρατηγός Πετρέους αναμένεται να ζητήσει καθυστέρηση έξι μηνών πριν αποφασιστεί μια σαφής μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ενώπιον των επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής κύριος Κρόκερ αναμένεται να ερωτηθεί για την πολιτική εξέλιξη στο Ιράκ, που το τελευταίο διάστημα έχει δεχτεί πολλές κριτικές λόγω έλλειψης προόδου στον τομέα της εθνικής συμφιλίωσης.

Σύμφωνα με τους “Τάιμς της Νέας Υόρκης” ο στρατηγός Πετρέους εκτιμά ότι περίπου τέσσερις χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες μπορεί να αποχωρήσουν σταδιακά από το Ιράκ περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου. Αναμένεται πάντως ότι ο στρατηγός θα ζητήσει μια καθυστέρηση έως τον Μάρτιο του 2008 πριν συστήσει ή όχι την αποχώρηση μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Οι στρατιωτικοί στόχοι που επιδιώκαμε σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκαν“, έκρινε ο στρατηγός Πετρέους ενώπιον των επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. ” Μια πρώτη μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ μπορεί να γίνει από τώρα έως το προσεχές καλοκαίρι“, επανέλαβε ο αμερικανός στρατηγός.

Είμαστε σε θέση να μειώσουμε τις δυνάμεις μας, σε ταξιαρχίες μάχης για παράδειγμα, στο επίπεδο που ήταν πριν την αποστολή επιπλέον δυνάμεων από τώρα έως το προσεχές καλοκαίρι χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο και να υπονομεύσουμε την ασφάλεια και ό,τι έχει κερδηθεί στον τομέα αυτό“, τόνισε ο στρατηγός Πετρέους.

Συνοδευόμενος από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, Ράιαν Κρόκερ, ο στρατηγός Πετρέους διαβεβαίωσε ότι όπως επισημαίνεται γενικώς ” υπάρχει βελτίωση σε επίπεδο ασφαλείας” στο Ιράκ.

Από τη μεριά του, ο Αμερικάνος πρευσβευτής στο Ιράκ Ράιαν Κρόκερ κατέθεσε στην επιτροπή την εκτίμησή του ότι οι ΗΠΑ ” μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους” στο Ιράκ.

Έχω την πρόθεση να δείξω ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους στο Ιράκ και ότι οι Ιρακινοί είναι ικανοί να ασχοληθούν με τα προβλήματά τους και να τα αντιμετωπίσουν“, δήλωσε ο Κρόκερ ενώπιον της κοινής συνόδου των Επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων και Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Είναι πιθανό να φθάσουμε σε ένα Ιράκ σίγουρο, σταθερό, δημοκρατικό και σε ειρήνη με τους γείτονες του“, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Οι πολιτικές, οικονομικές και διπλωματικές εξελίξεις στο Ιράκ πηγαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση, όμως ο δρόμος είναι γεμάτος στροφές“, συνέχισε.

Αυτό δεν θα γίνει γρήγορα. Θα είναι ανώμαλο, γεμάτο παλινδρομήσεις αλλά και επιτυχίες, και αυτό θα απαιτήσει μια πραγματική δέσμευση των ΗΠΑ. Οι προβλέψεις μου είναι συγκρατημένες, και δεν θα πρέπει να είναι αποθαρρυντικές“, πρόσθεσε.

Ο Κρόκερ είπε επίσης ότι μια αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ θα καταστήσει το Ιράν τον μεγάλο κερδισμένο, δίνοντας του πρόσβαση σε φυσικούς πόρους και σε ένα μέρος του ιρακινού εδάφους.

Το να εγκαταλείψουμε ή να μειώσουμε δραστικά τις προσπάθειες θα οδηγήσει στην αποτυχία, και πρέπει οι συνέπειες μιας τέτοιας αποτυχίας να είναι ξεκάθαρες. Ενα Ιράκ που θα πέσει στο χάος ή τον εμφύλιο πόλεμο… θα προτρέψει τα γειτονικά κράτη να επέμβουν, καθώς όλοι βλέπουν το μέλλον τους να συνδέεται θεμελιωδώς με εκείνο του Ιράκ“, τόνισε. 
 
(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα