Αλλαγή εν όψει στο Βέλγιο

default image

 Προς κυβερνητική αλλαγή οδεύει το Βέλγιο μετά τις σημερινές εκλογές για Κάτω Βουλή και Γερουσία και οι Χριστιανοδημοκράτες, ως τώρα αντιπολίτευση, αλλά και το φλαμμανδικό κόμμα “Vlaams Belang”, σημειώνουν σήμερα άνοδο της εκλογικής δύναμής τους (οι πρώτοι συγκεντρώνουν πιθανώς ποσοστό ψήφων ανώτερο του 30%), σύμφωνα με τις “τάσεις” που δημιουργούν τα πρώτα τμηματικά εκλογικά αποτελέσματα. 

Θα περάσουν αρκετές ώρες για να ανακοινωθούν επίσημα τελικά αποτελέσματα. Εντελώς αβέβαιο τούτη την ώρα είναι ποιά κόμματα είναι δυνατόν να συνεργαστούν με τους Χριστιανοδημοκράτες του 46χρονου Υβ Λετέρμ, με σκοπό να σχηματιστεί η νέα βελγική κυβέρνηση συνασπισμού. Πολιτικοί παρατηρητές διαβλέπουν ότι μπορεί να χρειαστεί να παρέλθουν μήνες πολιτικών διαβουλεύσεων, έως ότου αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση του Βελγίου, αυτή δε να περιλαμβάνει ως και έξι κόμματα.

Ο στόχος των Πρασίνων στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, είναι να ξεπεράσουν το όριο του 5% σημειώνοντας εκλογικά κέρδη στον αριστερό πολιτικό χώρο και να μπορέσουν, έτσι, να αντιπροσωπευτούν στη νέα βουλή, κάτι που δεν συνέβαινε στην απελθούσα.

Το γαλλόφωνο Σοσιαλιστικό Κόμμα σπαράσσεται από μιάν υπόθεση σκανδάλου, που έλαβε διαστάσεις στη βιομηχανική πόλη Σαρλερουά, με επίπτωση το “αδελφό” φλαμμανδικό να έχει λάβει αποστάσεις, ως προς τη δυνατότητα μετεκλογικής συνεργασίας τους.

Ο κ. Γκι Φερχόφστατ παρέμεινε οκτώ έτη στην πρωθυπουργία του Βελγίου. Τα τελευταία τέσσερα έτη, ο κ. Φερχόφστατ κυβέρνησε με την σύμπραξη των Σοσιαλιστών. Στη γαλλόφωνη Βαλωνία κατά τους τελευταίους μήνες η πολιτική συνεννόηση των δύο δυνάμεων δεν ήταν καλή και στις εκλογές αυτές οι υποψήφιοι των δύο συχνά αποδύθηκαν σε πολλές περιπτώσεις σε “σκληρές” εκλογικές κόντρες. 

Κόμματα με εκλογική δύναμη στον ολλανδόφωνο Βορρά και κόμματα με εκλογική δύναμη στον γαλλόφωνο Νότο πρέπει οπωσδήποτε να συνεργαστούν, προκειμένου να σχηματιστεί η ερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, δεδομένου ότι κανένα από τα μεγάλα κόμματα της χώρας δεν θα διαθέτει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία στο νέο βελγικό κοινοβούλιο, όπως σημειώνουν το βράδυ σήμερα οι πολιτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες.

(Πηγή ΑΠΕ)

   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα