Στο μηχανισμό στήριξης η Πορτογαλία

Στο μηχανισμό στήριξης η Πορτογαλία

Στις αγκαλιές του μηχανισμού στήριξης και η Πορτογαλία. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ντος Σάντος, επιβεβαίωσε την ανάγκη άμεσης προσφυγής. Νωρίτερα, ο Ζοζέ Σόκρατες είχε δηλώσει πως θα απευθύνει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με μία απλή και απολύτως λιτή δήλωση, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Τεσέιρεα Ντος Σάντος, επιβεβαίωσε και ταυτόχρονα επισήμανε την ανάγκη άμεσης προσφυγής της χώρας του στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Μιλώντας στο πρακτορείο LUSA αλλά και σε αλλά πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, ο Πορτογάλος υπουργός επισήμανε πως η χώρα του "εξωθήθηκε ανεύθυνα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές".

Στη συνέχεια, αν και σημείωσε πως η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να προσφύγουμε στους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Αυτό θα απαιτήσει - κατέληξε - την εμπλοκή και δέσμευση όλων των πολιτικών παρατάξεων της Πορτογαλίας.

Την όλη κατάσταση είχε προετοιμάσει ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος δήλωσε ότι αποφάσισε να απευθύνει αίτημα για οικονομική βοήθεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο κ. Σόκρατες ανέφερε ότι η καταψήφιση στο πορτογαλικό κοινοβούλιο της δέσμης μέτρων λιτότητας, την οποία είχε προτείνει η κυβέρνησή του, επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση της χώρας και της πρόσβασής της στις αγορές, καθιστώντας αναπόφευκτη την προσφυγή σε εξωτερική βοήθεια.

Το επιτόκιο δανεισμού της Πορτογαλίας από την ΕΕ, θα εξαρτηθεί από το πότε ο Μηχανισμός Στήριξης της ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), θα προχωρήσει στη έκδοση του δανείου, δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης πηγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα χρήματα του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας, θα προκύψουν τόσο από το Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ, όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF), στην προβλεπόμενη αναλογία, των δύο τρίτων από το ευρωπαϊκό ταμείο και του ενός τρίτου από το ΔΝΤ, όπως διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Το αίτημα της προσφυγής της Πορτογαλίας αναμένεται να συζητηθεί τη Πέμπτη από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών στη Βουδαπέστη.

SHARE:

24Media Network