Αμισθί εργασία από τους πρόσφυγες θα ζητά η Φινλανδία

Σε μια πρωτοφανή απόφαση η κυβέρνηση της χώρας, αφού ανακοίνωσε πως θα ζητά από τους πρόσφυγες να εργάζονται δίχως αμοιβή, ώστε να μειώσει τους παράγοντες "έλξης" προς τη σκανδιναβική χώρα, αλλά και να διασφαλίσει την... ψυχική τους ανάταση!!
- 09 Δεκεμβρίου 2015 14:53
Η κυβέρνηση της Φινλανδίας θα ζητήσει από τους αιτούντες άσυλο να εργάζονται αμισθί και να «επιμορφώνονται» όσον αφορά τον πολιτισμό και την κοινωνία της Φινλανδίας, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας, παρουσιάζοντας μέτρα για την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής.
«Η νέα σειρά μέτρων θα καταστήσει αυστηρότερες τις πρακτικές μας και θα εξαλείψει πιθανούς παράγοντες έλξης» των προσφύγων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιούχα Σιπίλα στους δημοσιογράφους.
Ακύρωση κατά το δοκούν των αδειών
Η φινλανδική κυβέρνηση θα προβαίνει τακτικά σε επαναξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν στις χώρες προέλευσης των αιτούντων άσυλο, δύο φορές το χρόνο και αν το κρίνει απαραίτητο θα ακυρώνει τις άδειες παραμονής που τους έχει χορηγήσει.
Έπειτα από την τελευταία αξιολόγηση για το Αφγανιστάν, η φινλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να μην χορηγεί πλέον επικουρική προστασία σε αιτούντες άσυλο από το νότιο και το ανατολικό Αφγανιστάν, που υποστηρίζουν ότι κινδυνεύει η ζωή τους ή να υποστούν βασανιστήρια.
Θα δουλεύουν τσάμπα για το καλό της… ψυχικής τους υγείας
Παράλληλα η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει να αναθέτει εργασία σε αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας, στη βάση σημαντικών ενεργειών που θα βοηθήσουν να ανακουφίσουν την απογοήτευση τους.
«Δεν είναι απαραίτητα εργασία με αμοιβή, μπορεί να είναι κάτι στην ύπαιθρο, κάποιες εργασίες συντήρησης σε κέντρα υποδοχής… Όσο περισσότερο οι άνθρωποι μένουν αδρανείς, τόσο περισσότερο απογοητευμένοι νοιώθουν», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάρι Λίντστρομ.
Σεμινάρια φινλανδικού πολιτισμού για πρόσφυγες
Επιπρόσθετα η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα πακέτο επιμόρφωσης για τον φινλανδικό πολιτισμό και την κοινωνία, ειδικά τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών.
«Όλοι οι αιτούντες άσυλο θα ενημερώνονται, μόλις το παραλαμβάνουν. Κανείς δεν θα είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε», επισήμανε ο Λίντστρομ.
Η Φινλανδία έχει υποδεχτεί φέτος 32.000 αιτούντες άσυλο, από 3.600 τον περασμένο χρόνο.
Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως θα επιταχύνει τον επαναπροώθηση μεταναστών που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου. Κατά επίσημους υπολογισμούς, περίπου τα δύο τρίτα των αιτήσεων ασύλου θα απορριφθούν.
Πηγή: ΑΠΕ