Ανθρωπιστική κρίση στο Ιράκ

default image

Μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση που πλήττει το εν τρίτον του πληθυσμού σοβεί πίσω από τη βία στο Ιράκ

Μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση που πλήττει το εν τρίτον του πληθυσμού σοβεί πίσω από τη βία στο Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση  της οργάνωσης Oxfam και άλλων ιρακινών και διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Σε έκθεση που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα στο Αμάν οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι σε ορισμένους τομείς η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι πριν από την αμερικανική εισβολή το 2003 και ότι η κρίση απειλεί να φέρει μεγαλύτερη ακόμη αποσταθεροποίηση στο Ιράκ.

Οι οργανώσεις απευθύνουν έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει την αρωγή οκτώ εκατομμυρίων Ιρακινών που χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια. “Σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι που δεν διατρέφονται κανονικά και έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια σε διάφορους τομείς”, καθώς και “περισσότερα από δύο εκατομμύρια εκτοπισμένων εντός του Ιράκ και δύο εκατομμύρια προσφύγων”, αναφέρεται στην έκθεση, σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας “το 43% των Ιρακινών ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας”.

Τα παιδιά είναι η πληθυσμιακή ομάδα που έχει περισσότερο πληγεί από την πτώση του βιοτικού επιπέδου, ενώ το ποσοστό των παιδιών που υποσιτίζεται έχει περάσει από το 19% πριν από την αμερικανική επέμβαση στο 28% σήμερα. Οι Ιρακινοί πλήττονται από έλλειψη τροφίμων, στέγης, νερού, συνθηκών υγιεινής, ιατρικής φροντίδας, εκπαίδευσης και εργασίας.

Η έκθεση συντάχθηκε από την Oxfam και τη Συντονιστική Επιτροπή του Ιράκ, στην οποία συμμετέχουν 80 διεθνείς και 200 ιρακινές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες ιδρύθηκαν μετά την αμερικανική εισβολή. “Εάν οι στοιχειώδεις ανάγκες αγνοηθούν, η χώρα θα αποσταθεροποιηθεί ακόμη περισσότερο”, προειδοποιεί η έκθεση.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα