Αντιδράσεις για το θρίαμβο του Βλαντιμίρ Πούτιν

default image

Το κόμμα του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, το οποίο αναδείχθηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών, κερδίζει τις 315 από τις 450 έδρες της Δούμα

Το κόμμα του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, το οποίο αναδείχθηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες, κερδίζει τις 315 από τις 450 έδρες της Δούμα, δηλαδή την απαραίτητη πλειοψηφία για την τροποποίηση του Συντάγματος, με βάση μια προσωρινή κατανομή των εδρών, σύμφωνα με το Ιτάρ-Τας.

Οι κομμουνιστές εξασφαλίζουν 57 έδρες και ακολουθούν οι υπερεθνικιστές (LDPR) του Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι με 40 έδρες και το κόμμα Δίκαιη Ρωσία (που πρόσκειται στο Κρεμλίνο) με 38 έδρες, δήλωσε στο Ιτάρ-Τας η Λιουντμίλα Ντεμιαντσένκο, μέλος της κεντρικής εκλογικής επιτροπής.

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για την έναρξη μιας διαδικασίας καθαίρεσης του προέδρου είναι απαραίτητη μια συνταγματική, όπως αποκαλείται, πλειοψηφία των δυο τρίτων.

Διεθνείς αντιδράσεις

“Κυνισμός, χειραγώγηση, εκλογική φάρσα”, ο ευρωπαϊκός τύπος και πολιτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν “σκεπτικισμό” στις πρώτες τους αντιδράσεις μετά την συντριπτική εκλογική νίκη του κόμματος του Βλαντιμίρ Πούτιν στις ρωσικές βουλευτικές εκλογές.

Ηδη από χθες το βράδυ η ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής Die Welt ανέφερε στο κύριο άρθρο με τίτλο “Αμφισβητούμενη νίκη ενός εθνικού ηγέτη”, ότι εάν αυτή η νίκη θα επιτρέψει στον Βλαντιμίρ Πούτιν να παίξει στο μέλλον το ρόλο του”εθνικού ηγέτη”, δεν θα εξασφαλίσει μελλοντικά μια πιο σταθερή Ρωσία.

“Σπάνια μια εκλογική αναμέτρηση υπήρξε αντικείμενο τέτοιας χειραγώγησης, με τέτοιο κυνισμό , μέσω της ανελέητης χρησιμοποίησης όλων των διοικητικών μέσων , με γνώμονα το συμφέρον της τάξης που βρίσκεται στην εξουσία και του κόμματός της”, αναφέρει η εφημερίδα.

“Ο Πούτιν δημιούργησε κατά την οκταετία που βρίσκεται στην εξουσία ένα πολιτικό σύστημα που έχει σχέση με τη δημοκρατία όσο το “πολυκομματικό” σύστημα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας”, γράφει η Welt Online.

Ο γαλλικός τύπος αναφέρεται στο “δημοψήφισμα” για τον Πούτιν επισημαίνοντας τις υποψίες νοθείας που χαρακτήρισαν την ψηφοφορία και τους κινδύνους εκτροπής του καθεστώτος.

“Ενώ ένα αυταρχικό σύστημα όπου κυριαρχούν τα πρώην μέλη της KGB που δεν ανέχεται καμία εναλλακτική λύση, φαίνεται ότι εγκαθίσταται στη Ρωσία για μεγάλο χρονικό διάστημα, αμηχανία και ανησυχία διακατέχουν τους διπλωμάτες μας”, γράφει η εφημερίδα Le Figaro. 

“Η καλά σχεδιασμένη νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν”, είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Liberation, η οποία αναρωτιέται : ” Προς τι τόσες προσπάθειες για την εξασφάλιση των αποτελεσμάτων μιας ψηφοφορίας που έχει αποφασισθεί εκ των προτέρων, δεδομένης της πραγματικής δημοτικότητας του Βλαντιμίρ Πούτιν;”.

Στην Πράγα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι “η σκιά της αμφιβολίας” θα πλανάται επάνω από τη νέα Δούμα. “Η νέα σύνθεση του κοινοβουλίου θα βρίσκεται πάντα υπό τη σκιά της αμφιβολίας ως προς τις συνθήκες της δημιουργίας της”, αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του τσεχικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην Ιταλία, οι ηλεκτρονικές εκδόσεις της La Repubblica και της Corriere della Sera επικεντρώνουν στις κατηγορίες για εκλογικές ατασθαλίες που διατυπώνονται από την αντιπολίτευση. Ειδικά η Corriere κάνει λόγο για τις “πλέον ανέντιμες εκλογές που έχουν ποτέ οργανωθεί”.

Για την Frankfurter Rundschau “το ενδιαφέρον είναι να δούμε τώρα τι θα συμβεί μετά από αυτήν την εκλογική φάρσα”. “Κανείς εκτός από τον Πούτιν δεν ξέρει τον λόγο για τον οποίο δεν άλλαξε απλώς τα τελευταία χρόνια το ρωσικό σύνταγμα, ώστε να του επιτραπεί μια τρίτη θητεία… το αποτέλεσμα των εκλογών είναι εκεί, αλλά η συναρπαστική φάση της παρτίδας σκακιού που παίζεται γύρω από τη ρωσική εξουσία δεν βρίσκεται παρά στην αρχή της”.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα