Αντιδράσεις κατά Μακρόν για την παρουσία του σε εβραϊκή τελετή στο Ελιζέ

Διαβάζεται σε 3'
Εμανουέλ Μακρόν
Εμανουέλ Μακρόν (Ludovic Marin, Pool via AP)

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αντιμετωπίζει έντονες επικρίσεις ότι “πρόδωσε” τη γαλλική κοσμικότητα.

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν να παρακολουθήσει μία εβραϊκή τελετή στο Μέγαρο Ελιζέ, την Πέμπτη (7/12), ακόμα και από πολιτικούς του συμμάχους, καθώς κατηγορείται ότι ‘πρόδωσε’ τον κοσμικό χαρακτήρα του γαλλικού κράτους.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, ο Γάλλος πρόεδρος είχε προσκληθεί στην εν λόγω τελετή των Ευρωπαίων Ραβίνων, για να παραλάβει ένα βραβείο για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διασφάλιση των θρησκευτικών ελευθεριών.

Από την πλευρά του, ο Μακρόν υπερασπίστηκε την επιλογή του, δηλώνοντας μάλιστα πως “δεν μετανιώνει καθόλου”.

“Νομίζω ότι πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Ο κοσμικισμός δεν έχει να κάνει με την εξάλειψη των θρησκειών αλλά με το δικαίωμα και την ελευθερία του καθενός είτε να πιστεύει είτε να μην πιστεύει”, ανέφερε.

Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση η επιμονή του Μακρόν στην επιλογή του, καθώς ακόμα και ο Yonathan Arfi, πρόεδρος της γαλλικής εβραϊκής ομοσπονδίας CRIF, ο οποίος επίσης παρευρέθηκε στην εκδήλωση, δήλωσε την Παρασκευή (8/12) στον ραδιοφωνικό σταθμό Sud Radio, ότι το άναμμα της επτάφωτης λυχνίας, γνωστής και ως ‘μενορά’ στην εβραϊκή παράδοση, “ήταν λάθος και δεν έπρεπε να συμβεί”, προσθέτοντας πως “το Ελιζέ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για κάτι τέτοιο, καθώς το DNA των Ρεπουμπλικάνων είναι να μένουν μακριά από οτιδήποτε θρησκευτικό”.

Ο Pierre Henriet, βουλευτής από το κεντρώο κόμμα της Αναγέννησης του ίδιου του Μακρόν, καταδίκασε έντονα την κίνηση του Γάλλου προέδρου, τονίζοντας ότι “με την πράξη αυτή, ο Εμανουέλ Μακρόν ‘σπάει’ τον ρόλο του ως εγγυητή της ουδετερότητας του κράτους”.

Ο Manuel Bompard, από του ακροαριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), δήλωσε ότι ο Μακρόν έκανε “ένα ασυγχώρητο πολιτικό λάθος” ενώ ο Laurence Rossignol, σοσιαλιστής και αντιπρόεδρος της γαλλικής Γερουσίας, παρομοίασε τον Μακρόν με “ένα 10χρονο παιδί που παίζει με ένα μικρό σετ χημείας, αλλά με πραγματική νιτρογλυκερίνη και πραγματικά σπίρτα”.

Ευαίσθητο ζήτημα

Όπως σημειώνεται, η ανάρτηση θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους και από κρατικούς αξιωματούχους αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα στη Γαλλία, όπου εκκλησία και κράτος διαχωρίζονται αυστηρά με νόμο από το 1905, γεγονός που συχνά πυροδοτεί έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, ο Μακρόν επικρίθηκε επίσης έντονα επειδή παρακολούθησε μια λειτουργία που τέλεσε ο Πάπας Φραγκίσκος, επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο στη Μασσαλία.

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος δέχεται επίσης πιέσεις να δείξει την υποστήριξή του στους Γάλλους Εβραίους μετά τις επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα