Δορυφόρος στον ωκεανό

Δορυφόρος στον ωκεανό

Ο δορυφόρος παρατήρησης Glory, απέτυχε να αποσυνδεθεί με επιτυχία από τον πύραυλο που τον μετέφερε, με αποτέλεσμα να καταλήξει στον ειρηνικό. Δείτε το βίντεο της εκτόξευσης και τις αντιδράσεις στο κέντρο ελέγχου (Vids)

Στον Ειρηνικό Ωκεανό, βρέθηκε ο δορυφόρος παρατήρησης Glory  καθώς δεν κατέστη δυνατό να τεθεί σε τροχιά εξαιτίας προβλήματος που παρουσιάσθηκε κατά την αποκόλλησή του από τον πύραυλο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της NASA.

Για τον λόγο αυτό ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενεργοποίησε η NASA έπειτα από την ανωμαλία που εμφανίστηκε κατά την εκτόξευση ενός νέου δορυφόρου γεωσκόπησης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο πύραυλος Taurus XL ο οποίος μετέφερε το δορυφόρο Glory εκτοξεύτηκε από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια στις 12.10 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας (ξημερώματα ώρα Δυτικής Ακτής ΗΠΑ).

Όταν έφτασε στο ύψος της προβλεπόμενης τροχιάς, ο δορυφόρος απέτυχε να αποσυνδεθεί από το προστατευτικό κάλυμμα, ανέφερε ο σχολιαστής της NASA που περιέγραφε τη διαδικασία. Το φορτίο δεν είχε αρκετή ταχύτητα για να φτάσει στην τελική τροχιά.

Δείτε το βίντεο της εκτόξευσης

 

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για τα αίτια του προβλήματος. Αξιωματούχοι της NASA αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις στο Associated Press πριν εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση. Αργότερα, αναμένεται συνέντευξη Τύπου.

Η εκτόξευση του δορυφόρου, ο οποίος θα βοηθούσε να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι επιδράσεις του Ήλιου και των αεροζόλ στο κλίμα της Γης, είχε ήδη αναβληθεί δύο φορές. Ο δορυφόρος ήταν μέρος τριετούς αποστολής, κατά την οποία θα ανέλυε πώς τα αιωρούμενα σωματίδια και η ηλιακή ακτινοβολία επηρεάζουν το κλίμα.

Δορυφόρος στον ωκεανό

Ο Glory θα έμπαινε σε τροχιά δίπλα σε άλλους πέντε δορυφόρους γεωσκόπησης, με τους οποίους η NASA παρατηρεί τη γη και την ατμόσφαιρά της.

Δείτε την αντίδραση στο κέντρο ελέγχου

 

Σύμφωνα με τη NASA η αποστολή κόστισε 424 εκατ. Δολάρια και την  διαχείρισή της είχε αναλάβει το Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA.

SHARE:

24Media Network