Απουσία Τραμπ τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ AP

Η αμερικανική αντιπροσωπεία στην αυριανή εκδήλωση θα αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ και την κόρη του, Ιβάνκα Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα ταξιδέψει στο Ισραήλ για να παρευρεθεί στα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία στην εκδήλωση της 14ης Μαΐου θα αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ και την κόρη του, Ιβάνκα Τραμπ.

Ήδη από σήμερα, τουλάχιστον τρεις πινακίδες που γράφουν "Πρεσβεία των ΗΠΑ" έκαναν την εμφάνισή τους σε δρόμους της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters.

Οι πινακίδες, γραμμένες στα αγγλικά, τα εβραϊκά και τα αραβικά, τοποθετήθηκαν από εργάτες κοντά στην τοποθεσία όπου βρίσκεται το κτίριο του αμερικανικού προξενείου, στη νότια Ιερουσαλήμ, το οποίο θα στεγάσει την πρεσβεία όταν θα μετακομίσει επισήμως εκεί από το Τελ Αβίβ στις 14 Μαϊου.

"Αυτή η κίνηση με την πρεσβεία δεν είναι μόνο παράνομη αλλά θα εμποδίσει και την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα και δημοκρατικά κράτη με βάση τα σύνορα του 1967, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη να μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά και με ασφάλεια", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα της διπλωματίας για μια πιθανή παλαιστινιακή παρουσία στην Ιερουσαλήμ.

"Αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και έδρα της κυβέρνησής του, αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

"Υπογραμμίζω επίσης, όπως είπε ο πρόεδρος Τραμπ τον Δεκέμβριο, ότι τα όρια της εθνικής κυριαρχίας του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ παραμένουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη και παραμένουμε δεσμευμένοι στην επίτευξη μιας διαρκούς και περιεκτικής ειρήνης, η οποία θα προσφέρει ένα λαμπρό μέλλον τόσο για το Ισραήλ όσο και για τους Παλαιστίνιους".

Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Ιορδανίας το 1967, στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, και την προσάρτησε, κάτι που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. Ο τελευταίος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών για ένα παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας κατέρρευσε το 2014.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τοποθετήθηκαν οι πινακίδες της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

ΟΗΕ: Βέτο των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ και αντιδράσεις

ΟΗΕ: Άκυρη η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

Οι Παλαιστίνιοι απέσυραν τον πρεσβευτή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες

ADVERTISING

SHARE: