Αρνητική εξέλιξη από το Λονδίνο στην αγωγή αγωνιστών της ΕΟΚΑ για βασανισμό τους

Βρετανοί αστυνομικοί συλλαμβάνουν διαδηλωτές στη Λευκωσία το 1955
Βρετανοί αστυνομικοί συλλαμβάνουν διαδηλωτές στη Λευκωσία το 1955 ASSOCIATED PRESS

Το Εφετείο του Λονδίνου ανέτρεψε προηγούμενη δικαστική απόφαση, με την οποία είχε γίνει δεκτό το αίτημα των Κύπριων για διεκδίκηση αποζημίωσης από τη βρετανική κυβέρνηση.

Αρνητική τροπή έλαβε για 34 αγωνιστές της ΕΟΚΑ η δικαστική διεκδίκηση αποζημίωσης από τη βρετανική κυβέρνηση για τον βασανισμό τους κατά τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59.

Όπως έγινε την Τετάρτη γνωστό, το Εφετείο του Λονδίνου ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση κατωτέρου δικαστηρίου, με την οποία είχε γίνει δεκτό το αίτημα των Κυπρίων εναγόντων, η εκδίκαση του αιτήματος αποζημίωσης γίνει με βάση το αγγλικό δίκαιο, καθώς κατά τον χρόνο τέλεσης των αδικημάτων δεν υπήρχε το Κυπριακό κράτος.

Η εφαρμογή του αγγλικού δικαίου, στην προκειμένη περίπτωση, αντί του κυπριακού, αποτελεί επιδίωξη των δικηγόρων των 34 βετεράνων αγωνιστών γιατί ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων κάτω από το βρετανικό δίκαιο είναι μεγαλύτερος.

ADVERTISING

Το τριμελές Εφετείο του Λονδίνου αποφάσισε ότι το θέμα της παραγραφής θα κριθεί με βάση αμφότερα τα εθνικά δίκαια.

Ο δικηγόρος των εναγόντων αγωνιστών δήλωσε ότι η απόφαση του Εφετείου αφορά ένα καίριο τεχνικό νομικό σημείο, αλλά όχι την ουσία της αγωγής.

Δήλωσε επίσης ότι έχει κατατεθεί αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου κατά της ανατρεπτικής απόφασης του Εφετείου, και η απόφαση αναμένεται στα τέλη του τρέχοντος μήνα ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Πηγή: 

ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, Μεγάλη Βρετανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κύπρος: Νέες καταθέσεις Ελληνοκυπρίων για βασανιστήρια από τους Βρετανούς το 1955-1959

Αποζημιώσεις από τη Βρετανία ζητούν Κύπριοι αγωνιστές - Συγκλονίζουν οι περιγραφές των βασανιστηρίων

SHARE:

24Media Network